Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia
Zajtra
Čoskoro

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Slovenský plynárenský priemysel a.s.

Dodávateľ energií

Mlynské nivy 44/a
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Vložené
24. Jan 2019
1
5219
Penzión Škola za kostolom, Topoľčianky

Penzión Škola za kostolom, Topoľčianky

AutoriIng. Ľubomír Holejšovský
Ing. arch. Katarína Viskupičová
Ing. arch. Vladimír Jarabica
InvestorRAVENA, s.r.o., Topoľčianky
Plocha pozemku5 413 m2
Podlažná plocha769 m2 + terasa 75 m2
Návrh2015 - 2015
Realizácia2016 - 2018
AdresaCintorínska 33,
Topoľčianky,
Slovensko
Na víkend do školy.

Spojenie vína, oddychu, histórie a architektúry. Rekonštrukcia a adaptácia budov školy na komfortný penzión. Apartmány využívajú otvorený priestor bývalých učební. Moderný kontextuálny novotvar nahradzuje inde často vídané historizujúce prvky. Napriek výraznej zmene funkcie sa podarilo zachovať a prezentovať architektonické kvality pôvodnej stavby. Nové, jasne odlíšené konštrukcie dopĺňajú celok.

V roku 1911 bola Topoľčiankach na vŕšku za kostolom otvorená Štátna ľudová škola. Budovy bývalej školy, osadené do mierneho juhovýchodného svahu, sa nachádzajú v bezprostrednej blízkosti viníc a areálu vinárstva Château Topoľčianky. Architektúra viac ako storočnej "štvortriedky" bola ovplyvnená doznievajúcou secesiou. Jasná hmotová skladba hlavnej budovy školy a objektu s bytom správcu je zjemnená náznakom ľudovej architektúry v detailoch sgrafitových zrkadiel. Objekt pevne “sedí” na kamennej podnoži.

Zmena funkcie

Škola sa pred štyrmi rokmi presťahovala do nových priestorov. Budovy neďaleko vinárstva sa núkali na nové využitie. “Príležitosti sa zhostili majitelia vinárstva Château Topoľčianky, ktorých pradedovia ešte drali široké kamenné schody s kovaným zábradlím školy za kostolom,” vysvetľjú architekti genézu projektu. Rekonštrukcia prebiehala v rámci agroturistického programu zameraného na kontaktné ubytovanie pri viniciach spojené s poznávaním vinárskej práce a ochutnávkou vína.

Foto: Pavel Meluš a Juraj Marko
Foto: Pavel Meluš a Juraj Marko
Foto: Pavel Meluš a Juraj Marko
Situácia
SituáciaAutor: SAN-HUMA´90, A.DOM

Nové využitie priestoru

V hlavnom objekte vzniklo sedem nových apartmánov. Päť na mieste pôvodných tried, dva v zobytnenom podkroví. V podružnej hmote vzniklo uvoľnením priestorov bývalého bytu správcu a školníka miesto pre komorné wellness. Oddychová zóna je rozšírená o terasu s výhľadom do krajiny.

Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPAutor: SAN-HUMA´90, A.DOM
Priestorová schéma prízemia: ľahké deliace konštrukcie a nábytkové steny siahajúce len do výšky dverí nechávajú vyniknúť otvorený priestor pôvodných učební. Nové zásahy sú vo veľkej miere reverzibilné a nezasahujú do stavebnej podstaty objektu.
Priestorová schéma prízemia: ľahké deliace konštrukcie a nábytkové steny siahajúce len do výšky dverí nechávajú vyniknúť otvorený priestor pôvodných učební. Nové zásahy sú vo veľkej miere reverzibilné a nezasahujú do stavebnej podstaty objektu.Autor: SAN-HUMA´90, A.DOM

Apartmány na poschodí využívajú otvorený priestor tried, ktorý je ľahkými stavebnými konštrukciami a nábytkovými stenami členený na spoločenskú a spálňovú časť, kuchynku a hygienické zázemie. Hlavný obytný priestor od spálne opticky oddeľuje nábytková stena s pracovným miestom, ktorá je zároveň nosnou stenou pre televíznu obrazovku.

Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NPAutor: SAN-HUMA´90, A.DOM
Priestorová schéma 2. NP: ľahké deliace konštrukcie a nábytkové steny siahajúce len do výšky dverí nechávajú vyniknúť otvorený priestor pôvodných učební. Nové zásahy sú vo veľkej miere reverzibilné a nezasahujú do stavebnej podstaty objektu.
Priestorová schéma 2. NP: ľahké deliace konštrukcie a nábytkové steny siahajúce len do výšky dverí nechávajú vyniknúť otvorený priestor pôvodných učební. Nové zásahy sú vo veľkej miere reverzibilné a nezasahujú do stavebnej podstaty objektu.

Podkrovné apartmány s priznanými prvkami strešnej konštrukcie nechávajú vyniknúť celú výšku pôvodného krovu. WC a sprcha sú uzavreté v samostatnej vstavanej konštrukcii, kúpeľňa s vaňou je obdobne ako obytná časť otvorená do priestoru.

Pôdorys podkrovia
Pôdorys podkroviaAutor: SAN-HUMA´90, A.DOM
Rez pozdĺžny
Rez pozdĺžnyAutor: SAN-HUMA´90, A.DOM
Rez priečny
Rez priečnyAutor: SAN-HUMA´90, A.DOM

Schodisko ako dokument doby

“Srdcovka majiteľov si nás získala, a to najmä architektonickými hodnotami a svojou polohou. Fasáda objektu bola takmer v pôvodnom stave, preto sme sa rozhodli pre odbornú obnovu,” uvádzajú autori a pokračujú: “V interiéri nás zaujalo dobre zachované dominantné schodisko, ktorého ošúchané stupne a kované zábradlie si pamätajú stovky detí, ktoré sa preháňali v priestoroch súčasnej lobby, či haly na poschodí. Bez konkurovania pôvodnému sme prepojili halu a podkrovie oceľovým schodiskom s nosným oceľovým stenovým madlom a skleneným madlom ustúpenej podesty.”

Výrazným prvkom v interiéri spoločných priestorov bola pôvodná keramická vzorovaná dlažba s výraznou patinou, ktorú nadobudla časom. Aj tá ostala zachovaná a je prezentovaná v plnom vyznení v priestore lobby a haly na poschodí.

Foto: Pavel Meluš a Juraj Marko
Foto : Katarína Viskupičová

Ďalšie detaily ostávali ukryté pod mnohými vrstvami náterov. “Hneď na prvý pohľad sme tušili kus skrytej histórie a remeselného kumštu,” zdôrazňuje Ľubomír Holejšovský, jeden z autorov rekonštrukcie. Postupne sa pod nánosmi začali objavovať dobové vrstvy. Architekti odkryli dômyselný stavebný detail keramického sokla a ostení dverí. Spomínané prvky už neplnia len pôvodnú ochrannú funkciu, ale po obnove a doplnení sú znovu zaujímavým výtvarným doplnkom, ktorý svojou terakotovou farbou podčiarkuje historickú dlažbu, rámuje dvere a kamenné schodisko.

Foto: Pavel Meluš a Juraj Marko

Ubytovanie v bývalých učebniach

“Po otvorení veľkopriestorov tried nás na prvý pohľad zaujala opotrebovaná podlaha z pôvodných dubových a bukových vlysov, kladená v netradičnej skladbe. Bola to výzva ako ju znovu zakomponovať do interiéru. Po demontáži a ošetrení sme ju použili v opačnom garde, ako zavesený podhľad v apartmánoch,” vysvetľujú architekti netypický vzor interpretujúci pôdorysnú orientáciu učební.

Foto: Pavel Meluš a Juraj Marko

Veľké okná orientované na severovýchod rámujú panorámu krajiny s vinohradmi, z juhovýchodu pohľad na zámocký park, kaštieľ a Topoľčianky. Zničené okenné rámy a zasklenie nahradili repliky. “Chceli sme nechať vyniknúť pôvodné priestory a zároveň vytvoriť komfort pre hostí. Preto bolo nutné s novými sekundárnymi prvkami vstupovať do priestorov opatrne,” približuje Holejšovský. Nové prvky sú jasne odlíšené od pôvodných konštrukcií stavby, dávajú tušiť mierku priestoru priznaním pôvodnej výšky tried.

Foto: Pavel Meluš a Juraj Marko

Projekt obnovy objektu vznikal v súčinnosti s projektom interiéru. Apartmány sú členené ľahkými priečkami, ktoré sú farebne odlíšené od pôvodného muriva antracitovým náterom. Hygienické časti sú poňaté ako súčasť otvoreného interiéru. Drevené deliace konštrukcie prebiehajú len do výšky pôvodných dverí. Po strop sú dotiahnuté sklenenými tabuľami. Deliace steny nechávajú vyniknúť štruktúru a farebnosť prírodného duba a korešpondujú s mobiliárom z nefarbeného masívneho dreva.

Foto: Pavel Meluš a Juraj Marko

Pôvodné murivo i podlahy (podmienkou bola ľahká údržba) sú v apartmánoch farebne  zjednotené betónovými patinovanými stierkami. Podlahy apartmánov v podkroví sú z dubového masívu ponechaného v  prírodnej farbe. Repliky výplní vonkajších otvorov a interiérových dverí architekti zjednotili sivo-antracitovou farbou. Ďalšie nové prvky stien a dverí sú sklenené. Pôvodné kovové konštrukcie (zábradlie schodiska) ako aj nové (nosníky, schodisko vedúce do podkrovia, kľučky, sokle, madlá..) natreté čiernou kováčskou farbou sú prirodzeným šperkom celého interiéru.

Foto: Pavel Meluš a Juraj Marko

Stavebné a atypické prvky zabudovaného interiéru dopĺňa dubový mobiliár mäkkých tvarov (stoly, skrinky) a farebné textílie (sedací nábytok, závesy, koberce…).

Foto: Pavel Meluš a Juraj Marko
Foto: Pavel Meluš a Juraj Marko

V nižšom objekte vzniklo na mieste bývalého bytu správcu a školníka miesto pre komorné wellness. Svetlý priestor je rozšírený o rozsiahlu exteriérovú terasu s výhľadom do krajiny.

Foto: Pavel Meluš a Juraj Marko
Foto: Pavel Meluš a Juraj Marko
Foto: Pavel Meluš a Juraj Marko

Podklady: SAN-HUMA´90, A.DOM

Poloha diela

Ing. Ľubomír Holejšovský
Ing. arch. Katarína Viskupičová
Ing. arch. Vladimír Jarabica

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím