Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

VELUX INTEGRA

Elektrické panoramatické strešné okno s...

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (výrobca)
VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
9. október 2019
0
495

Kreatívna zóna FMK Univerzity Cyrila A Metoda v Trnave, budova V Jame

Malý projekt, nízke náklady, prínos pre tímovú a kreatívnu prácu študentov.
Kreatívna zóna FMK Univerzity Cyrila A Metoda v Trnave, budova V Jame
Autori: Ing. arch. Katarína Viskupičová, Ing. arch. Matej HorváthSpolupráca: Ing. Peter Horváth (A. DOM - realizácia)Investor: Univerzita sv. Cyrila a Metoda v TrnaveNávrh: 2019 - 2019Realizácia: 2019 - 2019Adresa: Námestie Jozefa Herdu 577/2, Trnava, SlovenskoPublikované: 20. október 2019

Ateliér A.DOM. navrhol a zrealizoval pre študentov Univerzity Cyrila a Metoda v Trnave študentskú kreatívnu zónu. Dočasná inštalácia rozširuje chodby školy o spoločenský priestor určený pre tímovú prácu aj neformálne stretávanie študentov. Variabilné riešenie umožňuje transformovať zónu pre rôznorodé účely a podujatia. 

Realizáciu bližšie predstaví architektka Katarína Viskupičová:

Pred rokom bolo zvolené nové vedenie UCM, ktoré sa pod správou rektora - Prof. Ing. Roman Boču, DrSc. drží hesla "všetko pre študentov". Tak vznikol nápad na vylepšenie prostredia univerzity. Nielen výučbových priestorov, ale i miest, ktoré budú slúžiť predovšetkým pre prípravu a spoločnú prácu študentov, oddych, alebo neformálne stretnutia. Zámer vyžaduje vhodné priestory, preto sa na jednotlivých fakultách  postupne vyčleňujú tie existujúce a začína ich adaptácia pre tento účel. 

V poradí druhou zónou, ktorá bola počas dvoch prázdninových mesiacov navrhnutá a zrealizovaná ateliérom A.DOM, je kreatívna zóna v chodbe prenajatej budovy školy V Jame. Priestory využíva vysunuté pracovisko Fakulty masmediálnej komunikácie. Realizácia je dočasná, na rozdiel od free zóny, ktorá vznikla ako prvá. Podmienkou bolo navrhnúť priestory tak, aby sa dalo zariadenie kedykoľvek demontovať a premiestniť.

Zvýšené pódium z čiernej vodeodolnej preglejky zónu opticky odčlenilo  od rušnej komunikácie. Bezbariérovo prístupná zóna je rozdelená do troch častí:

  • Relaxačná časť - priestor pre oddych a komunikáciu opticky vyčlenený zaveseným podhľadom a voľným sedením
  • Pracovná zóna - umožňuje individuálnu prípravu na výučbu a prácu. Tvorí ju zvýšené pódium a nové parapety, ktoré slúžia ako pracovná plocha pozdĺž okenných otvorov.
  • Časť prispôsobená na tímovú prácu - mobilné skladobné stoly s voľným sedením sú ideálnym miestom na riešenie spoločných úloh a skupinových zadaní 

Celý interiér je mobilný a rozmerovo skladobný, s rôznymi druhmi sedacieho nábytku, čo umožňuje jeho rýchle premiestnenie. Dá sa tak prispôsobiť na spoločnú prednášku či projekciu. Pre zariadenie boli vybrané prírodné materiály na báze brezového dreva. Typové prvky dotvárajú atypy, vyrobené z olejovanej brezovej vrstvenej preglejky, respektíve čiernej vodeodolnej preglejky. 

Pôdorys - alternatíva
Pôdorys - alternatíva
Pôdorys - alternatíva
Pôdorys - alternatíva
Vizualizácia
Vizualizácia

Na prezentáciu študentských prác slúžia steny opatrené popisovateľným náterom so závesným systémom, a knižnica pre knihy a časopisy, ktoré produkujú študenti v rámci ročníkových prác. Študenti zaoberajúci sa grafikou dotvoria informačný systém.Týmto spôsobom si vyskúšajú svoju kreativitu rovno vo vlastnom priestore. Súčasťou zóny je nevyhnutné zázemie -  kuchynka, kde sa dá pripraviť káva či malé občerstvenie. 

 

Univerzita plánuje otvoriť ďalšie zóny, ktoré budú slúžiť pre takzvanú projektovú výučbu, ktorá bude prebiehať formou worshopov. Študenti budú môcť v rámci kreatívneho procesu zrealizovať svoje spoločné projekty. 

Prvým priestorom adaptovaným pre tento účel je free zóna. Tá počíta na rozdiel od prezentovanej kreatívnej zóny s dlhodobým využitím:

Podklady: A.DOM

Poloha diela

Ing. arch. Katarína Viskupičová
Ing. arch. Matej Horváth
Ing. Peter Horváth
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím