Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Slovenský plynárenský priemysel a.s.

Dodávateľ energií

Mlynské nivy 44/a
Bratislava

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

Hore
Vložené
15. Okt 2018
0
4878
Prestavba historického mlyna na bývanie,

Prestavba historického mlyna na bývanie,

Autoriprof. Ing. arch. Ján Stempel
Ing. arch. Jan Jakub Tesař
Plocha pozemku4732 m2
Zastavaná plocha147 m2
Podlažná plocha241 m2
Návrh2014 - 2015
Realizácia2015 - 2017
AdresaČeská republika
Radikálny zásah. Nový "rez" priniesol do vlhkého interiéru so stiesnenou dispozíciou prirodzené svetlo a priestor.

Už dlhý čas sa tešíme na zverejnenie tejto realizácie, ktorá (nielen) nás zaujala už na prvý pohľad.  Dobré je, že aj na druhý, aj tie ďalšie... Zas jedna z prác ateliéru Stempel & Tesař, ktoré zostanú v pamäti. Stavba je nominovaná v aktuálnom ročníku Českej ceny za architektúru.

Viac o projekte porozprávajú sami autori:

Vdechnutí nového života

Již od prvního setkání s majiteli bylo jasné zadání, jaké má jejich budoucí bydlení splňovat požadavky: „Má být neotřelé a přitom neokázalé“. Tento jasný popis odrážel životní postoj a charisma pokorného manželského páru. Na začátku spolupráce ještě nikdo z nás nevěděl, že na konci bude vdechnutí nového života domu, který bude vznikat úžasnou spoluprací. Byly jsme teprve na začátku hledání vhodného místa, kde by měl dům stát. Přání bydlení na samotě splnil svou polohou a geniem loci prastarý mlýn u zaniklého rybníku. Po první návštěvě bylo rozhodnuto: „Tady a v tomto domě; nebude se stavět, ale rekonstruovat.“

Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Situácia
SituáciaAutor: Stempel & Tesar architekti

Stáří mlýn poznamenalo. Léta bez péče, vlhkost a nevhodná dispozice vedla k radikálnímu řešení. Na místo „plastické operace“ razantní „transplantace“. Nikoli povrchní omlazení, ale ozdravení všech zásadních konstrukcí tak, aby se nevytratilo kouzlo staletí.

Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal

Hlavním úkolem bylo do útrob domu dostat vzduch a světlo. Nikdo si ale nepřál narušit štít, proto jsme „amputovali část trupu“. V původním objemu stavby tak vzniklo patio, kudy do interiéru přes prosklený „řez domem“ vniklo slunce. Hlavní štít se obnažil z obou stran a proudění čerstvého vzduchu jej zbavilo věčné vlhkosti, které by se s obnovením rybníka znásobilo.

Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal

Stávající krov se rozebral, zrenovoval a vrátil zpět do původní polohy. Z obývacího pokoje s kuchyní a jídelnou je možné se stále pohledem na práci předků kochat; prostor je otevřen zrušením stropu přes dvě patra.

Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Rez a pôdorysy
Rez a pôdorysyAutor: Stempel & Tesar architekti

Vstup do mlýna zůstal na původním místě. Jen lávka, která již nešla zrenovovat, se obnovila pomocí současných materiálů. Žárově pozinkované nosníky a pororošty plní dobře svoji funkci. Mlýnské kolo bylo vyrobeno tradičním řemeslným způsobem. Celé přízemí včetně patia je dlážděné čedičovou dlažbou. Pečlivým způsobem jsme takto postupně obnovili nebo vyměnili jednotlivé části mlýna tak, abychom splnili vytýčený cíl, nevzít domu krásu stáří.

Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Stav pred rekonštrukciou (2014)
Stav pred rekonštrukciou (2014)Foto: archív autorov
Stav pred rekonštrukciou (2014)
Stav pred rekonštrukciou (2014)Foto: archív autorov

Obrazně přirovnáme naši práci architektů a všech spolupracujících řemeslníků k lékařům, které své pacienty léčí. Stejně jako v jejich v práci je nutné k uzdravení víc. Tím vdechnutím života, tím uzdravením bylo zabydlení novými majiteli. Dům nalezl znovu svoji funkci, smysl života domu. Dům se rekonstrukcí nestal exponátem do skanzenu, ale domem, ve kterém se žije.

Podklady: Ján Stempel, Stempel & Tesar architekti.

Poloha diela

prof. Ing. arch. Ján Stempel
Ing. arch. Jan Jakub Tesař

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím