Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

PREFA Slovensko s. r. o.

Ladislava Dérera 2749/2
Bratislava - mestská časť Nové Mesto

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
14. september 2017
0
2693

Dům věž, Všenory

Prísna racionálna pravouhlá geometria a barokizujúce romantické torzo vo vzájomnom dialógu.
Dům věž, Všenory
Autori: prof. Ing. arch. Ján Stempel, Ing. arch. Jan Jakub TesařPlocha pozemku: 152 m2Zastavaná plocha: 64 m2Podlažná plocha: 164 m2Návrh: 2014 - 2015Realizácia: 2015 - 2016Adresa: Všenory, Česká republikaPublikované: 15. september 2017

Už dlhú dobu sa tešíme na zverejnenie tohto diela z dielne Stempel & Tesař. Čakali sme na nové letné fotografie. Dnes ho môžeme predstaviť v plnej kráse. Dielo je tiež  nominované v aktuálnom ročníku Českej ceny za architektúru. Nechávame slovo autorom:

V intenzivní vegetací pokrytém svažitém pozemku nad Berounkou stojící minimalistický a racionální pasivní rodinný dům - věž.

Suverénní ve své jednoduchosti, noblesní v materiálové čistotě, elegantní v prosté formě a důmyslný vnitřním uspořádáním, tak abychom využili prudkého svahu a jedinečných výhledů do údolí Berounky. Tyto cíle jsme se snažili v návrhu splnit, podpořeni požadavky a důvěrou majitelů.

Původní zahrada romantické vily v historické části Všenor okouzlila nás i majitele nejen krásnými výhledy, dramatickým terénem ale i pozůstatkem na původní funkci - romantickým kruhovitým altánem s točitým schodištěm. Ačkoli se nám jeho forma všem líbila, představa o domě byla zcela v kontrastu: přísná pravoúhlá geometrie, kterou podpoříme bílým provedením i v interiéru.

Příznivá cena pozemku byla vykoupena velmi stiženými podmínkami pro výstavbu. Rozhodli jsme se pro koncept věže, který měl minimalizovat zastavěnou plochu, aby snížil náklady na zakládání a vyřešil velké výškové rozdíly. Navíc výška stavby umožnuje získání jižního slunce přes schodišťový prostor a přitom zachovává jedinečné výhledy mezi vzrostlými stromy do údolí na východ.

Z uliční úrovně se vchází přes ocelovou konstrukci krytého stání pro auta na galerii, kde je pracovní kout. Po subtilním ocelovém schodišti je možné vystoupat k dětským pokojům nebo sejít do obytného patra s kuchyní. Obytný prostor je již napojený na zahradu a po venkovním schodišti se schází k terase. V nejnižším patře je ložnice se šatnou a zázemí domu. Díky svému kompaktnímu objemu bylo možné docílit pasivního standardu. Dům má nosnou konstrukci z betonových tvárnic a železobetonových stropů. Na fasádě je kontaktní zateplení s jemnozrnnou bílou omítkou s hliníkovými okny. Černé rámy oken z interiéru lemují pohledy na přírodu jako měnící se obrazy. Neutrální, čistý bílý interiér jim nechává vyniknout, stejně jako sochařskému členění vnitřnímu prostoru.

Autor: Filip Šlapal
Autor: Filip Šlapal
Autor: Filip Šlapal
Situácia
SituáciaAutor: Stempel & Tesar
Pôdorysy a rezy
Pôdorysy a rezyAutor: Stempel & Tesar
Autor: Filip Šlapal
Autor: Filip Šlapal
Autor: Filip Šlapal
Autor: Filip Šlapal
Autor: Filip Šlapal
Autor: Filip Šlapal
Autor: Filip Šlapal
Autor: Filip Šlapal
Autor: Filip Šlapal

Podklady: Jan Stempel

Poloha diela

prof. Ing. arch. Ján Stempel
Ing. arch. Jan Jakub Tesař

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím