Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
17. február 2020
0
2563

Rodinný dom pri Slapskej priehrade (ČR)

Dispozíciu neveľkej stavby predurčil južný svah s terénnym zlomom. Vstup sa nachádza v nočnej časti na poschodí, s pozemkom ho spája subtílna lávka.
Rodinný dom pri Slapskej priehrade (ČR)
Autori: prof. Ing. arch. Ján Stempel, Ing. arch. Jan Jakub TesařPlocha pozemku: 390 m2 m2Zastavaná plocha: 72 m2Podlažná plocha: 95 m2Obostavaný objem: 429 m3Investičný náklad: 180 000 €Návrh: 2016 - 2017Realizácia: 2018 - 2019Adresa: Slapy , Česká republikaPublikované: 21. február 2020

Realizácia z dielne slovensko-českého/česko-slovenského autorského kolektívu Stempel & Tesar architekti. Montovaná drevostavba nahradila staršiu chatu v okolí vodnej nádrže, ktorá je súčasťou Vltavskej kaskády. Architekti navrhovali v kontexte postupne sa transformujúcej rekreačnej zástavby (obdobné príklady z okolia Bratislavy sme predstavili tu a tu). Výsledkom je účelná a "čistá" architektúra, ktorá vyniká v eklektickom mixe okolitých objektov. Podobne, ako svojho času chaty V1, ktoré vyrástli na brehu priehrady podľa návrhu Le Corbusierovho žiaka Jaroslava Vaculíka.

Realizáciu predstavíme už tradične prostredníctvom autorského textu:

Chatová oblast u slapské přehrady se pomalu proměňuje v rezidenční osadu. Rodinný dům stojí na místě rekreačního objektu, jehož uspořádání ani technické vlastnosti již nevyhovovaly investorovým nárokům, a zachovává pouze jeho půdorysnou stopu. Dispozici nevelké stavby předurčil jižní svah s terénním zlomem. Vstup se nachází v ložnicovém patře a s pozemkem jej spojuje lávka. Ze zádveří sestupuje schodiště do obytného prostoru s kuchyní, který rozměrným prosklením a terasou s pergolou navazuje na jižní část zahrady. Konstrukci domu tvoří masivní dřevěné panely s tepelnou izolací minerální vatou a provětrávanou mezerou za velkoformátovým obkladem z cementovláknitých desek. S antracitovým odstínem fasády kontrastuje světlé dřevo okenních rámů a pergoly, stejně jako žlutý lak ocelové lávky. Výraz interiéru udávají především přiznané smrkové panely.

Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Situácia,rez a pôdorysy
Situácia,rez a pôdorysyAutor: Stempel & Tesar architekti
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal

Podklady: Stempel & Tesar architekti

Poloha diela

prof. Ing. arch. Ján Stempel
Ing. arch. Jan Jakub Tesař

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím