Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Slovenský plynárenský priemysel a.s.

Dodávateľ energií

Mlynské nivy 44/a
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

Design shaker

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Svetlo v architektúre
Hore
Vložené
5. Sep 2016
0
1164
Rodinný dom v Lysej nad Labem

Rodinný dom v Lysej nad Labem

Autoriprof. Ing. arch. Ján Stempel
Ing. arch. Jan Jakub Tesař
Plocha pozemku736 m2
Zastavaná plocha142 m2
Podlažná plocha176 m2
Obostavaný objem925 m3
Návrh2009 - 2012
Realizácia2013 - 2013
AdresaRybízová 1866,
Lysá nad Labem,
Česká republika
Racionálne komponovaný rodinný dom v Lysej nad Labem je situovaný na pomerne stiesnenom pozemku v novovznikajúcej štvrti. Klient oslovil architektov na základe osobnej návštevy rodinného domu vo Vraném nad Vltavou - ich predchádzajúcej realizácie.

Investor požadoval najmä nenáročnú výstavbu, údržbu a adekvátnosť dispozícií pre štvorčlennú rodinu. Klient nezaprel svoje ekonomické vzdelanie. Požiadavka na funkčnosť v zadaní prevládala. Navrhnutý dom mal byť obrazom investorovho jasného prístupu k bývaniu. „Dom musí slúžiť nám, nie my domu.“ Architekti pripravili koncept, ktorý presne takto funguje.

Severná fasáda
Severná fasádafoto: Fotes

Dom je pomyselne rozdelený na tri časti – kvádre. Dominuje mu obytná časť, ku ktorej je prisadená hmota garáže a drevená konštrukcia pergoly nad terasou. Jednoduché konštrukčné riešenie ako aj detaily stavby sú realizované tradičnými spôsobmi. Dispozícia je plne účelná a ponúka vzhľadom na veľkosť domu komfortné vnútorné priestory. Expresívne členenie južnej fasády odráža vnútorné usporiadanie domu. 

Pôdorys 1. NP a pôdorys 2. NP
Pôdorys 1. NP a pôdorys 2. NP
Priečny rez
Priečny rez

Majitelia domu, ktorí žili nejakú dobu v Londýne si so sebou priniesli anglické štandardy. Ich požiadavkou bol napríklad plynový krb, ktorý sa ale po diskusii s architektami nerealizoval. Jediný „úlet“ predstavuje miestnosť od začiatku koncipovaná ako telocvičňa, ktorú si majitelia vyslovene priali.

Južná fasáda
Južná fasádafoto: Fotes
foto: Fotes
foto: Fotes
foto: Fotes
foto: Fotes
foto: Fotes
foto: Fotes
foto: Fotes
foto: Fotes

Poloha diela

prof. Ing. arch. Ján Stempel
Ing. arch. Jan Jakub Tesař

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím