Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
14. august 2015
0
1469

Rodinný dom pre automobilového pretekára

Predstavujeme jedno z najnovších diel od architekta Jana Stempela, slovenského rodáka, dlhodobo pôsobiaceho v Prahe na fakulte architektury ČVUT. Na jednej strane je to dom s nie celkom typickou funciou a účelom. Na druhej strane je to typická "Stempelovská" práca. Racionálna, účelná, jednoduchá, a premyslená v detailoch.
Rodinný dom pre automobilového pretekára
Autori: prof. Ing. arch. Ján Stempel, Ing. arch. Jan Jakub TesařInvestor: súkromná osobaPlocha pozemku: 791 m2Zastavaná plocha: 113 m2Podlažná plocha: 178 m2Návrh: 2012 - 2013Realizácia: 2013 - 2015Adresa: Bašť, Česká republikaPublikované: 17. august 2015

Popisují-li klienti svoje sny o bydlení, zpravidla jejich zájmy a hobby ovlivní i podobu budoucího domu. Ostatně proniknutí do těchto snů, záměrně říkáme snů a ne požadavků, je cesta k úspěšnému návrhu rodinného domu pro konkrétního člověka. Nebývá však časté, aby byl dopad na podobu domu tak radikální, jako tomu bylo u rodinného domu v Bašti. A navíc, se jedná o hobby pouze jednoho z manželů.

foto: Filip Šlapal

Hlavním motivem stavby se stala garáž, která definovala objem i dispozici celého rodinného domu. Stavět „obývací pokoj“ pro automobil - tedy garáž, zpravidla klientům rozmlouváme. Dá se lehce spočítat, že se jedná o nenávratnou investici, která navíc zvyšuje i provozní náklady domu. Zde však garáž slouží jako dílna pro automobilového závodníka! Garáž je součástí objemu domu proto, abychom minimalizovali zastavěnou plochu na poměrně malém pozemku, a současně dosáhli jednoduché a kompaktní stavby, která je úsporná na výstavbu i provoz. Navíc dílnu je potřeba v zimních měsících vytápět, nikoli pouze temperovat.

foto: Filip Šlapal

Obytné místnosti tak musely být přesunuty do patra. Tuto dispoziční anomálii a požadavek venkovního krytého stání pro auta řeší ocelová konstrukce u jižní fasády. Zajišťuje navíc propojení se zahradou přes točité schodiště, vytváří velkorysou terasu stíněnou plachtami a zajišťuje tak i stínění pokojů v letních měsících. Navíc konstrukce tvoří krytý vstup do domu a v neposlední řadě díky ocelové síti i konstrukci pro popínavé rostliny.

foto: Filip Šlapal

Ačkoli byla láska majitelky domu k zahradě a rostlinám v pozadí velkému snu o dílně na závodní auta, celkové řešení domu, jeho uspořádání a propojení se zahradou tuto lásku neupozadila. Naopak pozice obývacího pokoje v patře opticky zvětšuje zahradu díky výhledu přes střechy sousedních nižších domu na přírodní rezervaci.

foto: Filip Šlapal
foto: Filip Šlapal
foto: Filip Šlapal

Uvnitř domu jsou různé výšky podlah a stropů. Požadavek na vysoký strop v dílně vyvažuje běžná výška ložnic, a naopak převýšený obývací prostor dorovnává výšku stropu kanceláře v přízemí. Samotné proporce a průhledy z obývacího pokoje byly dostatečně zajímavé na to, aby byl dům ponechán střídmý v bílé barvě v kombinaci s pohledovým betonem stropu. Prostoru dominuje velká knihovna, která působí svou barevností jako velkoformátové moderní plátno.

foto: Filip Šlapal
foto: Filip Šlapal
foto: Filip Šlapal
foto: Filip Šlapal
foto: Filip Šlapal

U rodinného domu v Bašti se podařilo proniknut do snů o bydlení jeho nových majitelů. Všechny prvky, které dávají domu unikátní tvář, jsou výsledkem promyšlených řešení, jejichž primárním cílem bylo splnění všech potřeb uživatelů.

podklady: Stempel & Tesar architekti

Poloha diela

prof. Ing. arch. Ján Stempel
Ing. arch. Jan Jakub Tesař

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím