Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

PREFA Slovensko s. r. o.

Ladislava Dérera 2749/2
Bratislava - mestská časť Nové Mesto

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
19. január 2022
0
1545

Rekreačný dom na Vranovskej priehrade, Vranov nad Dyjí (ČR)

Chata ako kajuta lode.
Rekreačný dom na Vranovskej priehrade, Vranov nad Dyjí (ČR)
Autori: Ing. arch. Klára Vratislavová, Ing. arch. Pavel HorákSpolupráca: Bc. Jan ŠvarcZastavaná plocha: 43 m²Podlažná plocha: 65 m²Návrh: 2015 - 2021Realizácia: 2015 - 2021Adresa: 35, Vranov nad Dyjí , Česká republikaPublikované: 29. január 2022

Na začiatku bolo dedičstvo. Investor získal po dedovi malú chatu na brehu Vranovskej priehrady. Ateliér Prodesi oslovil s konkrétnym zadaním - prial si drevenú chatu na existujúcich základoch, ktorá bude pohodlným útočiskom rodiny cez víkendy a dovolenky. 

Architekti sa museli vysporiadať predovšetkým s pôdorysom pôvodnej chaty, ktorý drevostavba nesmela prekročiť. Ako hovorí architektka Klára Vratislavová: “Návrh domu a interiéru probíhal současně, tak abychom dokázali využít každý centimetr místa, který nám původní dědova chatička vymezila.”

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Na prízemie, vymedzené spomínaným rámcom 5 x 8,5 m, sa vošla zlúčená jedáleň a obývacia izba s výhľadom priamo na hladinu priehrady, priestranné zádverie s lavicou, kúpeľňa, samostatná toaleta, komora a technická miestnosť. 

Situácia
SituáciaAutor: Prodesi/Domesi

Na poschodí vznikli dve spálne a šatňa. „Patro jsme vymýšleli naruby, než jak je zvykem. Nejdříve vznikaly potřebné prostory pro ložnice a pak jsme střechu okrajovali tak, aby hmota domu byla co nejmenší. Naším cílem bylo navrhnout stavbu, která se pokorně zapojí do zeleného svahu nad vodní hladinou, kde stojí převážně skromné staré chatky,“ dopĺňa Klára Vratislavová.

Kajuta lode bola inšpiráciou nielen vzhľadom na blízkosť vodnej hladiny, ale predovšetkým pri praktickom využití priestoru a integrovaní odkladacích priestorov. 

Pôdorys vstupného podlažia
Pôdorys vstupného podlažiaAutor: Prodesi/Domesi
Pôdorys podkrovia
Pôdorys podkroviaAutor: Prodesi/Domesi
Rezopohľad
RezopohľadAutor: Prodesi/Domesi
Pohľady
PohľadyRezopohľad

Fasáda z opaľovaných smrekovcových dosiek maskuje stavbu v strmom zalesnenom svahu. Kontrast k tmavému obvodovému plášťu tvorí svetlý interiér obložený smrekovou biodoskou. Okná Jánošík so smrekovcovými rámami s izolačným trojsklom rámujú výhľad na vodnú hladinu a do zelene.

Foto: BoysPlayNiceé
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Materiály:

  • konštrukcia: masívne drevené CLT panely
  • fasádny obklad: opaľované a olejované smrekovcové dosky
  • okná: okná Jánošík Block & Noframe
  • šambrány okolo okien: smrekovcové dosky s prírodnou lazúrou
  • interiérové ​​dvere: bezfalcové zo smrekovej biodosky
  • interiérové ​​steny + stropy: smreková biodoska
  • podlaha: 1. NP - betónová stierka, 2.NP - koberec
  • vstavaný nábytok + kuchyňa: smreková biodoska/MDF (podľa autorského návrhu K.Vratislavovej)

Autor: Prodesi/Domesi
Podklady: Linka
Fotografie: BoysPlayNice

Poloha diela

Ing. arch. Klára Vratislavová
Ing. arch. Pavel Horák

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím