Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
29. jún 2020
4
4716

Chata pri Jazere, Senec

Lacko v novom kabáte.
Chata pri Jazere, Senec
Ateliér: CompassAutori: Ing. arch. Miroslava Gašparová, Ing. arch. Juraj Benetin, Ing. arch. Matej GrébertSpolupráca: Ing. Michal Marcinov (Labak - sadové úpravy), Ing. Katarína Stanislavová (Labak - sadové úpravy)Plocha pozemku: 362 m2Zastavaná plocha: 75 m2Návrh: 2018 - 2019Realizácia: 2019 - 2019Adresa: Ślnečné jazerá , Senec, SlovenskoPublikované: 6. júl 2020

Na brehu Slnečných jazier nájdeme viacero kvalitných realizácií z posledných dekád. Medzi staršie a menej známe patrí rekreačný objekt zo 70. rokov, ktorý navrhol profesor Jozef Lacko. Dvojpodlažná chata (s minimálnym suterénom), je osadená do strmého brehu severného cípu jazera. Roky prevádzky, sa prejavili na jej vizuálnom aj technickom stave, ktorý si vyžiadal komplexnú rekonštrukciu. Tej sa ujali architekti z bratislavského ateliéru Compass. Aj po prestavbe je jasne čitateľná pôvodná architektonická kompozícia. 

Najdôležitejšou zmenou bolo odkopanie časti terénu, ktoré rozšírilo využiteľnú plochu spodnej úrovne záhrady. Na mieste odhaleného suterénu pribudla exteriérová kuchyňa so záhradným sedením. V rovnakej výške pokračuje drevené mólo, siahajúce až nad hladinu jazera.

Foto: Pavel Meluš

Viac povedia autori:

Pôvodná Chata v Senci, od prof. Ing. arch. Jozefa Lacka, CSc., bola postavená v 70. rokoch minulého storočia s prvkami funkcionalistického štýlu.

K jej rekonštrukcii sme sa snažili pristúpiť citlivo, rešpektovať pôvodný charakter domu, jeho členenie - architektonický výraz a čisté línie. Vo veľkej miere sme zachovali autentické prvky a materiály. Omietku, oceľové zábradlie, alebo exteriérové paravany sme zrepasovali v súlade s pôvodným projektom. To isté platí aj o interiéri, kde sme sa snažili nadviazať na pôvodné materiály ako drevo, dlažba, alebo koberce. Zároveň sme chceli dosiahnuť čo najlepší kontakt s vodou. 

Foto: Pavel Meluš
Foto: Pavel Meluš
Foto: Pavel Meluš
Foto: Pavel Meluš
Foto: Pavel Meluš
Foto: Pavel Meluš
Situácia
SituáciaAutor: Compass Architekti
Pôdorysy
PôdorysyAutor: Compass Architekti
Pozdĺžny rez
Pozdĺžny rezAutor: Compass Architekti
Pohľady
PohľadyAutor: Compass Architekti
Foto: Pavel Meluš
Foto: Pavel Meluš
Pôvodná chata postavená podľa návrhu profesora Lacka - stav pred rekonštrukciou
Pôvodná chata postavená podľa návrhu profesora Lacka - stav pred rekonštrukciouFoto: Compass Architekti

Ateliér

Poloha diela

Ing. arch. Miroslava Gašparová
Ing. arch. Juraj Benetin
Ing. arch. Matej Grébert

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím