Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Gerhardt Braun Slovakia k.s.

Pivničné kobky

Drobného 27
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

Reynaers systems spol. s r.o.

Prievozská 2/ A
Bratislava

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

MINIMAL / MAXIMAL – kovanie v minimalistickom dizajne

Material & Technology s.r.o. – M&T (výrobca)
Material & Technology s.r.o. – M&T (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Povrchové temperovanie betónového jadra

Princíp temperovania betónového jadra spočíva...

REHAU s.r.o. (výrobca)
REHAU s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
23. jún 2020
2
2409

Bachledka - vybavenosť na vrchole Malej Poľany

Zázemie pre Chodník korunami stromov a rekreačný areál BACHLEDKA Ski&Sun.
Bachledka -  vybavenosť na vrchole Malej Poľany
Ateliér: CompassAutori: Ing. arch. Juraj Benetin, Ing. arch. Matej Grébert, Ing. arch. Roman JanataSpolupráca: Ing. arch. Miroslava Gašparová (interiérová architektka apartmánov)Investor: BACHLEDKA Ski&SunZastavaná plocha: 2020 m2Podlažná plocha: 2275 m2Návrh: 2018 - 2018Realizácia: 2019 - 2019Adresa: Malá Poľana, Hrebeň Spišskej Magury , Ždiar-Bachledova dolina, SlovenskoPublikované: 26. jún 2020

Architektúra na vrcholoch hôr. V cennom prírodnom prostredí. Legitímnou otázkou je, či na týchto miestach je vhodné umiesňovať rôzne “atrakcie” (napríklad “chodníky nad korunami stromov”). Či vôbec stavať? Či nenenechať prírodu čo najviac nedotknutú?

Druhá oprávnená otázka znie: “...ak stavať, tak ako?”. Nejestvuje jedna jednoznačná odpoveď. Možností je viacero. Príklad, ktorý prezentujeme dnes je ukážkou, ktorá (v prípade že rozhodnutie stavať padlo) dokumentuje spôsob, ako sa so zadaním vedia vysporiadať dobrí architekti. Napriek rozsiahlemu zadaniu a veľkým objemom výstavby tvorivý tím dokázal, že vie zadanie presvedčivo zvládnuť.

Pomerne masívna výstavba v exponovanej a krajinársky hodnotnej polohe si vyžadovala sofistikované architektonické riešenie. Výsledkom je jeden prevádzkový celok, ktorý sa však pri pohľade z vonku javí ako trojica samostatných objektov. Na prvý pohľad sú viditeľné iba presklené južné fasády, orientované k výhľadom na Belianske Tatry. Architekti adresne pracovali s terénom, skosené plochy striech sa snažia “rozbiť” pohľadovú bariéru. Strešná rovina  je perforovaná svetlíkmi s integrovaným sedením. Vo výsledku cítiť výrazný autorský vklad, počnúc osadením objektu a výberom materiálov končiac.

 

Kontext

Areál na vrchole Malej Poľany, ktorá je súčasťou hrebeňa Spišskej Magury, využívajú počas celého roka lyžiari, turisti a cyklisti. V posledných rokoch sem množstvo návštevníkov pritiahla kontroverzná vyhliadkovú trasa - Chodník korunami stromov, ktorá v letných mesiacoch pritiahne až 6000 návštevníkov denne. Cieľom novej výstavby bolo rozšíriť vybavenosť pre spomínané aktivity. Prístup do celého areálu je zabezpečený turistickou trasou Bachledova dolina - Malá Poľana, kabínkovou lanovkou z Bachledovej doliny, alebo lanovkami z Malej Frankovej a Jezerska.

Širšie vzťahy
Širšie vzťahyAutor: Compass Architekti

Architektonický koncept

“Snažili sme sa minimalizovať hmotu na vrchole kopca, ponechali sme iba nevyhnutný velín lanovky a výstupný objekt z chodníka korunami stromov. Všetok ostatný objem vybavenosti je osadený v teréne a jediné viditeľné fasády sú tie presklené,” vysvetľujú zvolený koncept architekti z ateliéru Compass, ktorí využili ideálnu južnú orientaciu svahu s výhľadmi na Belianske Tatry. Splynutiu stavieb s terénom pomáhajú zelené strechy so zošikmenými okrajmi, ktoré plynulo nadväzujú na úroveň okolitého terénu.

Situácia
SituáciaAutor: Compass Architekti
Koncept
KonceptAutor: Compass Architekti
Koncept
KonceptAutor: Compass Architekti

Jednou z najväčších výziev bolo vyriešiť bezbariérový prístup z horného plató na nižšiu úroveň terasy reštaurácie a následne ďalej, až k vstupu na chodník korunami stromov. Podarilo sa nám to dosiahnuť prostredníctvom exteriérového schodiska, cez ktoré traverzuje rampa. Zvolené riešenie ušetrilo množstvo miesta na najdôležitejšej južnej fasáde,” opisujú architekti. Opakovaný detail schodiska s integrovanou rampou zároveň minimalizuje počet prefabrikovaných betónových dielcov. Navyše, kvôli skráteniu “schodorampy“ sa celá strecha-plató zvažuje smerom ku schodisku. 

Priechod v centrálnej polohe južnej fasády, otvára dôležitý priehľad na vstupný objekt Chodníku korunami stromov a zároveň rozdeľuje objekt na reštauračnú a ubytovaciu časť. Oddelené časti fasády nie sú v jednej rovine, ale kopírujú vrstevnice, čo zabezpečuje väčšie súkromie apartmánov a zároveň menšie terénne úpravy. Pomerne veľký znížený priestor pod exteriérovým schodiskom s integrovanou rampou je využitý ako detský kútik. Brezové kmene a siete tvoria univerzálnu herňu. 

Hlboká dispozícia podzemnej časti je presvetlená prostredníctvom svetlíkov, ktoré sú nad úrovňou terénu zlúčené s lavičkami. Praktické riešenie zabezpečuje tiež ochranu skla pred hranami lyží. 

Koncept
KonceptAutor: Compass Architekti

Dispozícia a prevádzka

Reštaurácia na hlavnom, nižšom podlaží je orientovaná k výhľadom na Belianske Tatry. Okrem odbytovej časti s kapacitou 180 miest, je súčasťou reštauračnej časti aj barový ostrov a samoobslužný výdaj schopný pokryť aj rozsiahlu vonkajšiu terasu s kapacitou pre 350 návštevníkov. Pri vyšších náporoch vie byť výdaj posilnený prostredníctvom vonkajšieho terasového baru.

Západnú časť nižšieho podlažia využívajú tri takmer identické apartmány. Každý z nich zahŕňa obývaciu izbu s kuchynským kútom, WC, kúpeľňu a dve dvojlôžkové spálne prepojené spoločným šatníkom. Nad šatníkom sa nachádza spanie, prístupné prostredníctvom rebríka. Miestnosti v hĺbke dispozície presvetľujú nadsvetlíky a okno nad kuchynskou linkou.

Do apartmánov sa vstupuje cez multifunkčnú miestnosť, ktorá slúži ako “raňajkáreň”, herňa, alebo televízna miestnosť. V prípade potreby sa môže zmeniť na enviromentálnu učebňu alebo konferenčnú miestnosť.

Pôdorys podzemného podlažia
Pôdorys podzemného podlažiaAutor: Compass Architekti
Pôdorys prvého nadzemného podlažia
Pôdorys prvého nadzemného podlažiaAutor: Compass Architekti
Rezy
RezyAutor: Compass Architekti
Juhozápadný pohľad
Juhozápadný pohľadAutor: Compass Architekti

Interiér

V interiéri prevláda pohľadový betón a drevo. Smrekové dosky, použité ako debnenie stropu umožnili vyskladať zložité tvary stropov. Otlačená textúra zároveň nadväzuje na smrekový obklad na stenách. Časť dosiek z debnenia bola znovu použitá na deliacich stienkach a dverách.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Ateliér

Poloha diela

Ing. arch. Juraj Benetin
Ing. arch. Matej Grébert
Ing. arch. Roman Janata
Ing. arch. Miroslava Gašparová

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím