Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
11. jún 2018
0
5370

Slnečnice - Južné Mesto, Zóna C2, 2. Etapa

Pokračovanie rozsiahleho rezidenčného projektu Slnečnice na južnom okraji Petržalky. Druhá fáza výstavby v zóne C2 priniesla bytové domy v menšej mierke a kultivovaný verejný priestor.
Slnečnice - Južné Mesto, Zóna C2, 2. Etapa
Ateliér: CompassAutori: Ing. arch. Juraj Benetin, Ing. arch. Matej Grébert, Ing. arch. Miroslav Čatloš, Ing. arch. Juraj Česelský, Ing. arch. Miroslava Gašparová, Ing. arch. Matúš Grega-Jakub, Ing. Roman Čambal, Ing. Mgr. art. Juraj KurpašInvestor: Cresco Group Návrh: 2015 - 2016Realizácia: 2016 - 2017Adresa: Žltá ulica , Bratislava, SlovenskoPublikované: 18. jún 2018

Nové bytové domy oddeľuje od hlavnej cesty v smere do Rusoviec uzavretý “mestský blok”, ktorý vznikol v predchádzajúcej etape projektu. “Viladomy” ponúkajú drahšie byty s dôrazom na komunitný charakter bývania. "V prvej fáze Slnečníc sme navrhli uzavretý mestský blok s vnútorným poloverejným parkom. V druhej fáze sa vraciame ku koncepcii mestských víl. Medzi nimi vzniká veľmi zaujímavý vyvýšený verejný priestor. Na malom kopčeku nájdeme zeleň a športoviská," vysvetľujú architekti.

Foto: Pavel Meluš
Foto: Pavel Meluš

Druhú etapu zóny C2 tvorí šestica menších bytových domov a väčší lineárny objekt, ktorý uzatvára výstavbu zo severovýchodnej strany. Zo severu bude zónu C2 oddeľovať od ďalšej výstavby lineárny park.

Objekty sú komponované tak aby vytvorili polootvorený obytný priestor s vnútorným parkom. Urbanistické riešenie sa snaží izolovať obytné prostredie od negatívnych vplyvov z budúcej výstavby a frekventovanej cesty. Členenie súboru na samostatné objekty umožnilo etapizáciu výstavby.

Kompozičným “ohniskom” je pozdĺžny parkový priestor so zeleňou a pešími komunikáciami spájajúcimi areál so zónou C1. V centrálnom priestore v priamej nadväznosti na zadné vstupy do bytových domov sa nachádza vnútorný oddychový priestor s detským ihriskom.

Situácia
SituáciaAutor: Compass
Foto: Pavel Meluš
Foto: Pavel Meluš

Dôležitým aspektom architektonického konceptu je vertikálne členenie bytových domov.

Menšie bytové domy majú garáže osadené na zasypanom podzemnom podlaží. Na “prízemí” sú byty (tam kde to výškové pomery vzhľadom na upravený terén dovoľujú) a technické vybavenie vrátane pivničných kobiek. Toto riešenie zvolili architekti vzhľadom na efektivitu výstavby, potrebu parkovacích miest a najmä optimálne výškové osadenie bytov voči verejnému priestoru.

V objekte S10 sú garáže “polozapustené”. Na úrovni prízemia v priamej nadväznosti k peším trasám sú situované obchodné priestory. Na vyšších podlažiah sú byty.

Foto: Pavel Meluš
Foto: Pavel Meluš

Zóna bola rozdelená na štyri samostatné stavebné celky. Prevládajúci konštrukčný modul 7,5 x 7,5 m vyhovuje kombinácii parkovacích plôch v suteréne a bytov na nadzemných podlažiach s ohľadom na flexibilitu ich dispozícií. Konštrukčná výška obytných podlaží je 3m. Konštrukčná výška vstupného podlažia objektu S10 s polyfunkciou je 3,55 m.

Dispozícia menších vilových bytových domov sa odvíja okolo centrálnej komunikácie. Je delená vždy na 2 sekcie so samostatnými vchodmi.

SO 07, 09 - pôdorys 1. NP
SO 07, 09 - pôdorys 1. NPAutor: Compass
SO 07, 09 - pôdorys 2. NP
SO 07, 09 - pôdorys 2. NPAutor: Compass
SO 07, 09 - pôdorys 3. NP
SO 07, 09 - pôdorys 3. NPAutor: Compass
SO 07, 09 - pôdorys 6. NP
SO 07, 09 - pôdorys 6. NPAutor: Compass
SO 07, 09 - rezy
SO 07, 09 - rezyAutor: Compass
SO 07, 09 - rezy
SO 07, 09 - rezyAutor: Compass
SO 07, 09 - pohľady
SO 07, 09 - pohľadyAutor: Compass

Dispozícia lineárnecho chodbového domu je rozdelená na 2 sekcie so samostatnými vchodmi. Byty sú orientované hlavnými obytnými miestnosťami smerom do voľného parkového priestranstva. Na tento princíp sa viaže aj rozmiestnenie balkónov a lodžií. Inštalačné jadrá a siete sú vedené pri centrálnom komunikačnom jadre a chodbách. Všetky objekty sú riešené bezbariérovo.

Spoločným menovateľom všetkých bytov je priebežný balkón alebo terasa.

SO 10 - pôdorys 1. NP
SO 10 - pôdorys 1. NPAutor: Compass
SO 10 - pôdorys 2. NP
SO 10 - pôdorys 2. NPAutor: Compass
SO 10 - pôdorys 3. NP
SO 10 - pôdorys 3. NPAutor: Compass
SO 10 - pôdorys 6. NP
SO 10 - pôdorys 6. NPAutor: Compass
SO 10 - rezy
SO 10 - rezyAutor: Compass
SO 10 - pohľady
SO 10 - pohľadyAutor: Compass
SO 10 - pohľady
SO 10 - pohľadyAutor: Compass

Materiálové a farebné riešenie nadväzuje na predchádzajúce etapy (taktiež diela ateliéru Compass), avšak už v konzervatívnejšej forme.

Foto: Pavel Meluš
Foto: Pavel Meluš
Foto: Pavel Meluš
Foto: Pavel Meluš
Foto: Pavel Meluš
Foto: Pavel Meluš

Ateliér

Poloha diela

Ing. arch. Juraj Benetin
Ing. arch. Matej Grébert
Ing. arch. Miroslav Čatloš
Ing. arch. Juraj Česelský
Ing. arch. Miroslava Gašparová
Ing. arch. Matúš Grega-Jakub
Ing. Roman Čambal
Ing. Mgr. art. Juraj Kurpaš

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím