Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
18. máj 2016
0
1746

Administratívno skladový areál Sliačska

Konverzia starej priemyselnej haly na kancelársku budovu. Dobrý príklad, ako by sa to dalo robiť pri mnohých ďalších chátrajúcich budovách.
Administratívno skladový areál Sliačska
Autori: Ing. arch. Matej Grébert, Ing. Mgr. art. Juraj Kurpaš, Ing. Roman ČambalInvestor: Slovunit SliačskaZastavaná plocha: 3 044,00 m²Podlažná plocha: 5 706,83 m²Obostavaný objem: 30 650,00 m²Návrh: 2013 - 2016Realizácia: 2015 - 2016Adresa: Sliačska 10235, Bratislava, SlovenskoPublikované: 18. máj 2016

Zámerom architektov bolo priznať priemyselnú minulosť bývalej výrobnej haly Výskumného ústavu zváračského, oživiť túto chátrajúcu budovu a vytvoriť v nej nové priestory kancelárií, skladov, obchodov a občianskej vybavenosti s osobitým industriálnym dizajnom. Areál sa nachádza na Sliačskej ulici. Napojenie na Sliačsku ulicu je z Račianskej ulice. 

Foto: Pavel Meluš

Priemyselná hala má tvar T. Stavba sa skladá z dvoch častí - oceľovej a betónovej, postavených v rôznych časových obdobiach. V prednej časti pri Sliačskej ulici boli vstavané tri podlažia. Na prízemí vznikli obchodné prevádzky a na poschodiach kancelárie. Vstupná hala ostala v pôvodnej výške, otvorila sa tak celá  do ulice.  V pozdĺžnej časti smerom do dvora Zváračského ústavu sú umiestnené skladové jednotky so samostatnými vchodmi, využiteľné aj na malú remeselnú výrobu. Na celej dĺžke haly bolo na úrovni 3.np vytvorené ďalšie podlažie s kanceláriami. Predná časť je architektonicky výtvarnejšia, zadná technickejšia.

Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 3. NP
Pôdorys 3. NP

Objekt bol pred začiatkom rekonštrukcie očistený od všetkých vnútorných deliacich priečok, dverí. Na fasáde boli odstránené výplňové konštrukcie ako sú okná, dvere a zasklené steny.  V okolí objektu boli odstránené všetky existujúce garážové bloky nachádzajúce sa na pozemku.  Pre vytvorenie nových okenných výplňových konštrukcií bola odstránená severovýchodná fasáda a juhozápadná fasáda prednej haly. Do ostatných fasád prednej časti haly boli vytvorené okenné otvory vyrezávaním, a vkladaním prekladových prvkov. Nové obvodové steny sú monolitické železobetónové hr. 200 mm. Steny sú stabilizačne previazané v úrovni stropov nad 1.NP a 2.NP s monolitickými stropnými doskami. Uličná fasáda je orientovaná zo severovýchodnej strany.

Foto: Pavel Meluš
Foto: Pavel Meluš
Foto: Pavel Meluš
Foto: Pavel Meluš

Priestory vstupnej haly využívajú celú výšku pôvodného výrobného objektu. Celá hala sa tak otvorilad o ulice.

Foto: Pavel Meluš
Foto: Pavel Meluš

Odhalená oceľová konštrukcia v kancelárskych priestoroch oživuje priemyselnú minulosť bývalej výrobnej haly.

Foto: Pavel Meluš
Foto: Pavel Meluš

Interiér kancelárií nad skladovými priestormi. Pôvodné betónové konštrukcie ostali tiež odhalené.

Foto: Pavel Meluš

Skladové jednotky so samostatnými vchodmi sa nachádzajú v pozdĺžnej časti budovy smerom do dvora Zváračského ústavu.

Foto: Pavel Meluš

Pomocné dvojramené betónové schodisko je uzatvorené železobetónovými stenami s oknami. V zrkadle je zábradlie s pásoviny.

Foto: Pavel Meluš
Rezy
Rezy
Pohľady
Pohľady
Pohľady
Pohľady

Ateliér

Poloha diela

Ing. arch. Matej Grébert
Ing. Mgr. art. Juraj Kurpaš
Ing. Roman Čambal

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím