Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Slovenský plynárenský priemysel a.s.

Dodávateľ energií

Mlynské nivy 44/a
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

Design shaker

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Svetlo v architektúre
Hore
Vložené
18. Jan 2019
1
1485
Administratívna budova pre hi-tech spoločnosť, Bratislava

Administratívna budova pre hi-tech spoločnosť, Bratislava

AutoriIng. arch. Roman Žitňanský
Ing. arch. Lukáš Kordík
Ing. arch. Štefan Polakovič
SpoluprácaIng. arch. Juraj Výboh
Mgr. Art. Ľubica Segečová
InvestorGA Drilling
Podlažná plocha2515m2 (administratíva), 1270m2 (výrobná hala)
Návrh2016 - 2017
Realizácia2017 - 2018
AdresaVápenka 4,
Bratislava,
Slovensko
Poctivá low-tech architektúra.

Nové kancelárske priestory pre firmu, ktorá sa zaoberá vývojom technológií pre hĺbkové vŕtanie a frézovanie pomocou plazmy. Autori transformovali neľahké zadanie (administratíva ako súčasť výrobného objektu) do ekonomicky efektívnej a estetickej podoby. Nosným prvkom projektu je vytvorenie kontinuálneho spoločného priestoru, na ktorý nadväzujú jednotlivé pracovné zóny.

Novostavba sa nachádza v priemyselnom areáli, pod severným úpätím svahov Devínskej Kobyly, v blízkosti železničnej trate spájajúcej Devínsku Novú Ves a Lamač. K pôvodnej výrobnej hale a testovacím plochám pre vrtné súpravy v exteriéri, pribudla v západnej časti parcely nová administratívna časť fyzicky prepojená s výrobou. Kancelársky blok obkolesuje novú veľkopriestorovú halu zo severnej a východnej strany, pričom je od výroby oddelený stenou vymurovanou z betónových tvárnic.

Poloha v priemyselnej zóne, na okraji zástavby nevytvára priestor pre samoúčelnú architektonickú exibíciu. Architektúra namiesto toho striktne vychádza z prevádzkovej a konštrukčnej logiky stavby. Odhalená železobetónová montovaná konštrukcia je z exteriéru “obalená” pozinkovaným vlnitým plechom a predsadenými pavlačami. Všetko je odhalené, nič tu nie je navyše. Obvyklé dekorácie a podhľady nahrádzajú viditeľné konštrukcie a rozvody. Pri zvolenom koncepte nie je možné nič zakryť, alebo omietnuť. Architekti na seba berú nemalú zodpovednosť. Všetky detaily musia byť vyriešené už v návrhovej fáze. Zvýšené nároky na kvalitu je potrebné ustriehnuť aj v procese realizácie. Odmenou pre investora však je ekonomické a efektívne riešenie, ktoré znižuje nielen náklady na stavebný materiál, ale aj na prípadné zmeny v budúcnosti. Dekoráciu však v interiéri predsa len nájdeme - mechanické časti vrtných súprav (produkty spoločnosti) zavesené vo foyer v kombinácii s atypickými svietidlami priestor oživujú a ozvlášťňujú.

Aj surová technická stavba môže mať svoje nesporné architektonické kvality. 

Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka

Realizáciu bližšie predstavia autori:

Spoločnosť GA DRILLING je mladá, dynamicky sa rozvíjajúca rodinná firma, ktorá sa snaží vytvoriť pre svojich zamestnancov kreatívne prostredie v novej administratívnej budove. V návrhu sme sa preto snažili zohľadniť dôležité aspekty, ktoré firmu charakterizujú, a ktoré sú pre jej fungovanie dôležité.

Situácia
SituáciaAutori: Roman Zitnansky architecture, GutGut
Priestorové väzby a prevádzkové vzťahy v území
Priestorové väzby a prevádzkové vzťahy v územíAutori: Roman Zitnansky architecture, GutGut
Funkčná a organizačná schéma administretívy a haly
Funkčná a organizačná schéma administretívy a halyAutori: Roman Zitnansky architecture, GutGut

Osnovou a zároveň chrbtovou kosťou celého projektu je kontinuálny spoločný priestor, na ktorý nadväzujú pracovné zóny. Je otvorený v horizontálnom aj vertikálnom smere, prepája interiér s exteriérom, fyzicky aj opticky. Cez otvory v múroch alebo podlahe prepúšťa svetlo do hĺbky traktu a presvetľuje celý vnútorný priestor. Jeho kontinuita vytvára pocit transparentnosti a z jednoduchých chodieb vytvára stretávacie a spoločenské zóny. Táto priestorová kontinuita, alebo nekonečno sa stáva akousi metaforou technologických možností rozvoja alebo rastu firmy.

Funkčne objekt delíme na tri podlažia: 1NP - EAT&MEET, 2NP - WORK&LEAD, 3NP - WORKOUT. Všetky tri podlažia charakterizujú uzavreté prevádzky kancelárií a otvorené prevádzky spoločných priestorov.

Priestorová schéma vnútorného usporiadania budovy
Priestorová schéma vnútorného usporiadania budovyAutori: Roman Zitnansky architecture, GutGut

Spodné podlažie /EAT&MEET/ je charakteristické veľkoryso navrhnutými spoločnými priestormi. vstupná hala, foyer a kantína sú prepojené do jedného celku. Jednotlivé celky opticky oddeľujú uzavreté „boxy“ zasadacích miestností, ktoré fungujú ako záchytné zasadačky najmä pre návštevníkov a hostí. Spoločné priestory sú fyzicky aj opticky prepojené s exteriérom. V kratšom trakte budovy sa nachádza kancelárska časť so zasadacou miestnosťou a vlastnou hygienou.

Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPAutori: Roman Zitnansky architecture, GutGut

2.NP /WORK&LEAD/ je tvorené uzavretými kancelárskymi boxami, polouzatvorenými boxami zasadacích miestností a otvorenými spoločnými priestormi. Priestory sú  organizované do funkčných celkov medzi ktorými sa nachádzajú tematické oddychové zóny. Kancelárske boxy sú prepojené s veľkoryso navrhnutou pavlačou, ktorá najmä v letných mesiacoch umožňuje zamestnancom priamy výbeh do exteriéru a zvyšuje pracovnú pohodu jej užívateľov.

Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NPAutori: Roman Zitnansky architecture, GutGut

3NP /WORKOUT/ je navrhnuté ako strešný box s veľkoryso navrhnutou uzavretou miestnosťou s priamym výlezom na strešnú terasu s multifunkčnou náplňou.

Perspektívny rezopohľad
Perspektívny rezopohľadAutori: Roman Zitnansky architecture, GutGut

Konštrukčne je objekt jednoduchý -  železobetónový montovaný skelet dopĺňa murovaná stena oddeľujúca výrobnú časť od pracoviska. Vnútorné členenie kancelárií zabezpečujú ľahké montované prvky (sadrokartón, drevené hrazdené konštrukcie), ktoré umožňujú ľahkú demontovateľnosť a teda aj potencionálnu recykláciu budovy. Plášť a vonkajšie konštrukcie sú oceľové, z jednoduchej hmoty vystupuje oceľová pavlač s pletivom, ktoré slúži ako podpora pre popínavé rastliny. Industriálny charakter budovy teda časom zazelenie a splynie s prírodným okolím.

Rezopohľady
RezopohľadyAutori: Roman Zitnansky architecture, GutGut
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka
Foto: Nora a Jakub Čaprnka

Poloha diela

Ing. arch. Roman Žitňanský
Ing. arch. Lukáš Kordík
Ing. arch. Štefan Polakovič

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím