Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Slovenský plynárenský priemysel a.s.

Dodávateľ energií

Mlynské nivy 44/a
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

Hore
Business Centrum T2, Košice

Business Centrum T2, Košice

AutoriIng. arch. Kornel Kobák
Ing. arch. Peter Vitko
SpoluprácaIng. arch. Daša Barková
Ing. Nora Kuhnová
Ing. arch. Tomáš Pokorný
Ing. arch. Peter Višňovský
Ing. arch. Ľudovít Vitko
Zastavaná plocha1 887 m2
Podlažná plocha16 561 m2
Obostavaný objem76 260 m3
Návrh2014 - 2015
Realizácia2015 - 2017
AdresaMoldavská cesta 8/A,
Košice,
Slovensko
Sedemposchodová kancelárska budova - súčasť rozsiahleho developerského projektu v košickom Južnom meste.

Architekti Vitko a Kobák už viackrát ukázali, že dokážu tvoriť zložitom v kontexte, na rozhraní urbanizovanej časti mesta a priemyselnej zóny. Po bratislavských administratívnych budovách Reding Tower, tentokrát svoju pôsobnosť preniesli aj na opačnú stranu republiky.

Autori hľadali adekvátnu formu objektu v severnom cípe parcely, na ktorej sa stýkajú dva pôdorysné smery urbanistických rastrov zástavby. Pravouhlý raster obytnej urbánnej štruktúry a raster priemyselnej zástavby plynúci pozdĺž Moldavskej cesty sa tu dotýkajú a prenikajú v ostrom uhle.

Ostro rezaný objekt so “zetkovým” pôdorysom jasne definuje nárožie a je súčasne východiskom pre ďalšie plánované etapy. Architektonické, a technické riešenie je primerané, zrozumiteľné, zodpovedajúce funkcii a lokalite.

Kancelárska budova nemusí byť vždy nositeľom najnovších módnych trendov a exibícií. Autori sa vyhli expresívnym formálnym gestám. Zamerali sa na to podstatné - architektonicky a prevádzkovo čisto vyriešený a dobre fungujúci celok. Budovu s ľudským rozmerom pre prácu a život v meste.

 O projekte sa s architektmi z ateliéru AVK rozprával Štefan Moravčík:

ŠM: Že viete navrhnúť dobrú budovu je známe. Čo všetko obnášalo získanie certikácie LEED GOLD? Je takáto certikácia v princípe marketingovým trendom "ktorý sa teraz už patrí mať", alebo je to aj architektúre vlastný atribút?

AVK: Navrhovanie prenajímateľných kancelárskych budov má pre nás vlastné pravidlá a špecifiká. Ako architekti pri nich nepoznáme budúcich užívateľov budovy a musíme preto vytvoriť objekt umožňujúci širokú variabilitu jeho budúceho využitia. Aj zadanie developera - navrhnúť architektonicky hodnotnú a primerane kvalitnú kancelársku budovu s flexibilným využitím, s celkovými nákladmi, ktoré zabezpečia jej rentabilitu - je v mnohých ohľadoch teoretické a navzájom si protirečiace. Do riešenia takéhoto zadania potom vstupujú mnohé hľadiská, ktoré treba zladiť a optimalizovať. Jedným z nich je aj certifikácia budovy, ktorá budúcemu klientovi poskytuje určité záruky, že objekt spĺňa aktuálne kritériá. V dnešnom komplexnom svete je riziko omylov a nenaplnenia požiadaviek na kvalitnú budovu a pracovné prostredie extrémne vysoké. Na prvý pohľad budúci nájomcovia nedokážu na budove odhaliť všetky jej užívateľské vlastnosti. Tu im práve certifikácia poskytuje prvú informáciu o štandarde budovy. Rovnako je forma a stupeň certifikácie nastavením štandardu celého projektu, čo v podstatnej miere vymedzuje aj architektonické a technologické prostriedky pre architekta. Na druhej strane tie systémy certifikácie fungujú na princípe zákona veľkých čísel a nedokážu zaručiť jednotlivo kvalitu všetkých parametrov budovy.

ŠM: Lokalita, v ktorej sa komplex nachádza, je najdynamickejšie sa rozvíjajúcou časťou Košíc. Budete sa podieľať aj na ďalších etapách tohto projektu (prípadne iných)?

AVK: Na projekte BCT2 sme pracovali na základe výberu vo vyzvanej architektonickej súťaži od počiatočných fáz konceptu a návrhu až po jeho dokončenie. Zabezpečovali sme aj dokumentáciu klientských zmien pre takmer 15 000 m2 kancelárskych plôch pre všetkých nájomníkov objektu. V súčasnosti pokračujeme v poskytovaní služieb architekta aj pre dokončenú budovu. Súbežne sme boli úspešní aj vo vyzvanej súťaži na ďalšie etapy projektu. Samozrejme všetky rozhodnutia o pokračovaní výstavby v areáli sú v rukách developera. Sme ateliér, ktorý pre takéto projekty poskytuje všetky fázy architektonických služieb a tešíme sa, ak sa naše návrhy realizujú a nezostanú v šuplíku.

ŠM: Boli podstatné rozdiely v práci pre vaše bratislavské projekty a ich developerov a touto košickou stavbou?

AVK: Podstatné rozdiely neboli. Zaujímavou skúsenosťou je práca na projekte na diaľku. Pre takúto prácu potrebujete určite mať ako partnera developera, ktorý má skúsenosti s realizáciou projektov tohto typu a predovšetkým spoľahlivých lokálnych partnerov a spolupracovníkov. A takúto kvalitnú podporu sme v Košiciach našli. Tím, ktorý sa na projekte spolupodieľal v Košiciach, prispel k úspešnému príbehu projektu nemalou mierou.

ŠM: Ako sa zmenili v posledných rokoch požiadavky na tvorbu kancelárskych budov? Je badateľný nejaký trend, ktorý sa dá zovšeobecniť? (Skúsenosti z praxe vášho ateliéru).

AVK: Nepovažujeme sa za tvorcov trendov v oblasti kancelárskych budov. Sledujeme vývoj v tejto oblasti a prinášame v podstate jednoduché riešenia, ktoré sú zosúladením trendov a dobrej praxe s právnymi, technickými, prevádzkovými a ďalšími požiadavkami realitného trhu a našich klientov. Snažíme sa o jasnú identitu a prívetivý charakter našich kancelárskych projektov. Hľadáme, pozorujeme, učíme sa a na základe toho tvoríme, ale univerzálne recepty nemáme. Ak by sme mali predsa len vyzdvihnúť jeden všeobecný princíp, tak potom je to stretnutie sa spokojného klienta, spokojných zamestnancov pracujúcich v budove a pozitívneho hodnotenia projektu architektmi.

Foto: Martin Pitoňák

Kontext

Business Centrum Tesla v košickom Južnom Meste vzniklo pred siedmimi rokmi postupnou rekonštrukciou starších budov výskumného ústavu. V novembri minulého roku pribudla ku komplexu novostavba BCT2, ktorá je priamym pokračovaním projektu. Administratívny blok situovaný pri jednom z hlavných dopravných ťahov v meste - Moldavskej ceste čaká na budúci rok rozšírenie o ďaľšiu, v poradí už tertiu etapu.

Širšie vzťahy
Širšie vzťahyAutor: AVK

Architektúra, dispozičné a prevádzkové riešenie

Novostavba BCT2 s prevládajúcou kancelárskou funkciou je situovaná do severozápadnej časti areálu business centra. Kompaktná hmota objektu vychádza z pôdorysného tvaru písmena Z. Budova je ľahko identifikovateľná vďaka zapustenému parteru s atypicky riešeným stĺporadím a výraznému horizontálnemu členeniu fasád. 

Bočné fasády tvorí pravidelný raster parapetov a pásových okien. Štítové fasády sú navrhnuté ako celopresklené plochy, pôsobiace ako nadrozmerné prieniky do vnútornej štruktúry budovy. Nepravouhlé tvarovanie vytvára prívetivý efekt uvoľneného plynutia hmoty v priestore. Vychýlené invitačné priečelie a parter so stĺporadím dotvárajú subtílnu architektonickú kompozíciu.

Objekt bez suterénu má sedem nadzemných podlaží. Časť parkovacích plôch je na severnej a západnej strane objektu, ostatné parkovacie miesta sú rozmiestnené v priľahlých častiach areálu.

Situácia
SituáciaAutor: AVK

Na prízemí sa nachádzajú elegantne stvárnené vstupné priestory, plochy určené pre komerčné využitie, ako aj prevádzkové a technické zázemie stavby. Na vyšších podlažiach sú kancelárske priestory, koncipované ako open space, s možnosťou variabilného usporiadania na základe individuálnych požiadaviek klientov. Na streche je situované technické zázemie objektu. 

Vertikálnu komunikáciu v objekte zabezpečujú dve komunikačné jadrá. Každé jadro pozostáva z troch výťahov a dvojice dvojramenných schodísk. Súčasťou komunikačných jadier sú aj technické priestory a šachty pre vertikálne rozvody inžinierskych sietí.

Hlavné vstupy sú na juhozápadnej strane objektu. Verejné “námestíčko” slúži ako nástupná plocha, relaxačný a oddychový priestor. Spevnené plochy s kamennou dlažbou sú doplnené zelenými ostrovmi “mäkkých” nepravidelných tvarov. Verejný priestor dotvára upravená zeleň a urbanistický mobiliár.

Pôdorys prízemia
Pôdorys prízemiaAutor: AVK
Pôdorys typického podlažia (2-7)
Pôdorys typického podlažia (2-7)Autor: AVK

Konštrukčné riešenie

Nosnú konštrukciu objektu tvorí železobetónový monolitický skelet so základným modulom 8,1m x 8,1m. Podlažia nesú steny s hrúbkou 200mm a železobetónové monolitické stĺpy s premenným prierezom na jednotlivých podlažiach.

Charakteristickým konštrukčným prvkom sú dvojice „V“ stĺpov na prízemí. 

Schodiská sú dvojramenné železobetónové prefabrikované. Železobetónové jadrá plnia funkciu centrálneho stuženia objektu. V každom dilatačnom úseku je navrhnuté jedno stužujúce jadro.

Členenie fasády vychádza zo základného modulu s rozmerom 2,7m. Na parapetoch a nadpražiach je prevetrávaný ľahký obvodový plášť s povrchom z kompozitných dosiek Alucobond. V parteri sa striedajú plné steny s transparentnou fasádou na celú výšku podlažia.

Rez a pohľad
Rez a pohľadAutor: AVK
Foto: Martin Pitoňák
Foto: Martin Pitoňák

Priestranná hala s recepciou umocňuje kvalitu štandardu kancelárskeho objektu. Zvolené materiálové riešenie prispieva k prehľadnosti priestoru a umožňuje rýchlu a bezproblémovú orientáciu. Presklená fasáda umožňuje vizuálny kontakt s exteriérom a predpolím budovy. Vo vstupných priestoroch a vo výťahovej lobby je lamelový podhľad bielej farby zalícovaný so zavesenými svietidlami. Ústredným motívom v interiéri vstupnej haly je polygonálny recepčný pult doplnený o sklenenú stenu s informačným systémom budovy.

Foto: Martin Pitoňák
Výhľadová situácia areálu BCT po dokončení
Výhľadová situácia areálu BCT po dokončeníAutor: AVK

Podklady: AVK

Poloha diela

Ing. arch. Kornel Kobák
Ing. arch. Peter Vitko

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím