Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

For interior
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
3. júl 2019
0
649

Rekonštrukcia budovy "Poštová", Žilina

Začiatkom roku bola v Žiline dokončená päťposchodová administratívna budova, ktorá je súčasťou vyrastajúcej “biznis zóny” na sídlisku Vlčince IV. Projekt je ako prvý v regióne dokončený v súlade s certifikátom LEED Gold (v4).
Rekonštrukcia budovy "Poštová", Žilina
Autori: Ing. arch. Alexander Koban, Ing. Vladimír Rybárik, Ing. Matej KrálikSpolupráca: Ing.arch. Tereza Dupkálová, Ing. arch. Matúš Saraka, Ing. arch. Ľubica Kobanová (Interiér), Ing. arch. Petra Hromcová (Interiér)Investor: Reinoo Žilina a.s.Plocha pozemku: 21 869 m²Zastavaná plocha: 3 970 m²Podlažná plocha: 17 003 m²Obostavaný objem: 68 575 m³Investičný náklad: 18 000 000 €Návrh: 2016 - 2019Realizácia: 2017 - 2019Adresa: Poštová 1, Žilina, SlovenskoPublikované: 23. júl 2019

Kancelárske priestory pre viac ako tisícku zamestnancov vznikli náročnou prestavbou budovy telekomunikačnej ústredne a pošty

Pôvodná budova bola navrhnutá a realizovaná na prelome 70. a 80. rokov minulého storočia. Autorom bol architekt Jozef Struhař (známy aj ako autor výškovej budovy STV na Mlynských Nivách). Dielo bolo zaujímavé, nielen svojou architektonickou kvalitou, ale aj konštrukčným riešením. Nosnú konštrukciu päťpodlažného objektu tvoril oceľový priestorový skelet so skrutkovanými spojmi. Na našom území išlo (a stále ide) o ojedinelé konštrukčné riešenie.

Elegantná technická stavba bola opláštená ľahkým hliníkovým fasádnym systémom “boletické panely”, ktorému na zaoblených nárožiach sekundoval travertínový obklad. Objekt so štvorcovým pôdorysom a otvoreným átriom bol navrhnutý pre špecifické požiadavky telekomunikačných technológií. Z toho vyplynula typológia budovy s rôznou úrovňou podlaží. Výškové rozdiely sa pohybovali od 0,5 až do 1,6 metra. Zvolené technické a materiálové riešenie však v poslednej dekáde dosiahlo hranicu svojej fyzickej a morálnej životnosti. Čiastočne k tomu prispeli neskoršie zásahy do konštrukcie a dispozície, nevyhovujúca bola tiež energetická bilancia stavby, ktorá zodpovedala dobovým štandardom. 

Keďže po konverzii v budove sídlia veľkoplošné kancelárie, bolo z dôvodu užívateľského komfortu nutné zrovnať podlahy do jednej úrovne.

Finálne riešenie bolo nielen lacnejšie ako búranie a následná realizácia nových podlaží, ale vďaka využitiu pôvodných konštrukcií bolo minimalizované množstvo odpadu.

Spomínaná technika prispela k priaznivej ekologickej bilancii projektu, bez dodatočných finančných nákladov. Podľa spoluinvestora developerskej spoločnosti Reinoo, Milana Dubeca ide o prvú administratívnu budovu kategórie A v Žiline. Budova je  zároveň ako prvá v regióne dokončená v súlade s certifikátom LEED Gold (v4).

Foto: Lukáš Macek Photography

Počas búracích prác boli odstránené všetky výplňové konštrukcie (vrátane pôvodných vrstiev podláh, či obkladov oceľových stĺpov), ktoré by bránili posúvaniu stropov. Zachovaná ostala iba oceľová nosná konštrukcia. Stropná doska, tvorená trapézovým plechom a vrstvou betónu hrúbky 80 mm, bola narezaná na segmenty s rozmermi 16x24 metrov. Po odrezaní oceľových stropných nosníkov od zváraných stĺpov s prierezom “I” boli stropy pomocou lisov a ťahadiel posunuté na určenú úroveň. Zmeny v dispozícii jednotlivých podlaží vyvolali potrebu navrhnutia nového priestorového stuženia objektu. Zásadným krokom bola realizácia prestrešenia átria, tak aby ho bolo možné využiť pre recepciu a prevádzky umiestnené na prízemí.

Foto: Lukáš Macek Photography
Foto: Lukáš Macek Photography

Východiská architektonického riešenia

Štvorcový pôdorys s vonkajšími rozmermi 62 × 62 m a vnútorným átriom s výmerou 32 × 32 m zostal zachovaný. Architektonická koncepcia stavby vychádza z funkčných a dispozičných daností pôvodného administratívno-prevádzkového objektu. Prevádzku definujú administratívne bloky, prepojené vertikálnymi komunikačnými jadrami, situovanými na vnútornom obvode stavby. Architektonický akcent tvorí nové prestrešenie átria a výrazné horizontálne členenie fasád. 

Vstupy sú (na východnej a západnej fasáde) zvýraznené predsadenými panelmi nad pasážami, ktoré vedú zamestnancov a návštevníkov do krytého átria. Hlavný komunikačný uzol tiež slúži ako spoločensko-oddychový priestor.

Širšie vzťahy - perspektívny pohľad,
Širšie vzťahy - perspektívny pohľad,autor: KOBAN architects
Situácia,
Situácia,autor: KOBAN architects

Dispozičné riešenie

V priestore átria je situovaný infopult a recepcia, ktoré usmerňujú návštevníkov k novým výťahom. K vertikálnym jadrám sa vstupuje cez turnikety. Ako rozptylový priestor na jednotlivých podlažiach slúžia predsunuté otvorené galérie, ktoré spájajú administratívne bloky sústredené okolo átria (druhé až piate podlažie). 

Na prízemí sú sústredené obchodné prevádzky, prístupné priamo z exteriéru, alebo z uzavretého átria. Prevádzky situované na obvode pôdorysu dopĺňa reštaurácia so sedením v átriu. V nadväznosti na obslužnú komunikáciu Poštovej ulice je v juhovýchodnom bloku situovaný manipulačný priestor s nákladným výťahom. V suteréne budovy sa okrem skladov a technických priestorov nachádza aj CO kryt.

Podlažia sú vertikálne prepojené štyrmi novými výťahmi a štvoricou pôvodných schodísk. Tie slúžia ako chránené únikové cesty s priamym východom do exteriéru. Nadzemné podlažia s veľkoplošnými kanceláriami dopĺňajú štyri hygienické bloky situované pri schodiskách. Kvalitu vnútorného prostredia zabezpečuje systém núteného vetrania s rekuperáciou, o dodatočnú reguláciu teploty v interiéri sa starajú štvorrúrkové fancoily. Zamestnanci majú k dispozícii kompletné zázemie, vrátane spŕch. 

Zhora: pôdorys 1.NP, pôdorys typických podlaží, rez A-A, rez G-G,
Zhora: pôdorys 1.NP, pôdorys typických podlaží, rez A-A, rez G-G,autor: KOBAN architects

Prestrešenie átria 32 m × 32 m

Veľký rozpon prekonáva oceľová konštrukcia tvorená päticou priehradových väzníkov, ktorých spodný pás tvorí ťahadlo. Tie dopĺňajú plnostenné väznice a obvodové stužidlá v rovine strechy. Izolačné zasklenie je osadené v sklone 15 %. Nad strešným plášťom je pripravená konštrukcia na uchytenie perforovanej membrány, ktorá má slúžiť na tienenie átria. 

Foto: Lukáš Macek Photography
Foto: Lukáš Macek Photography
Foto: Lukáš Macek Photography
Foto: Lukáš Macek Photography
Foto: Lukáš Macek Photography
Foto: Lukáš Macek Photography
Foto: Lukáš Macek Photography
Foto: Lukáš Macek Photography
Foto: Lukáš Macek Photography
Budova telekomunikačnej ústredne a pošty pred konverziou,
Budova telekomunikačnej ústredne a pošty pred konverziou,foto: Žilina Gallery

Investor na strednom Slovensku realizoval viaceré zaujímavé objekty, vrátane obnovy historickej budovy Banky na Legionárskej ulici Žiline, neďaleko Novej synagógy, o ktorej sme nedávno písali

Podklady: KOBAN architects, Reinoo

Poloha diela

Ing. arch. Alexander Koban
Ing. Vladimír Rybárik
Ing. Matej Králik

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím