Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
22. január 2019
0
1207

Prestavba a nadstavba polyfunkčného objektu Wűrth, Bratislava

Reprezentatívne firemné sídlo, ktoré vzniklo účelnou prestavbou staršej administratívnej budovy.
Prestavba a nadstavba polyfunkčného objektu Wűrth, Bratislava
Autori: Ing. arch. Karol Kállay, Ing. arch. Karol Kállay ml., Ing. arch. Branislav Bolco, Ing. Radovan ValentaSpolupráca: Ing. Stanislav FeketePlocha pozemku: 24 894 m2Zastavaná plocha: 1 363,14 m2Podlažná plocha: 2 467,35 m2Obostavaný objem: 5 740,13 m3Investičný náklad: 3,2 milióna €Návrh: 2016 - 2016Realizácia: 2016 - 2018Adresa: Pribylinská 2, Bratislava, SlovenskoPublikované: 29. január 2019

Lokalita

Centrála spoločnosti Würth je súčasťou priemyselného areálu v bratislavskej mestskej časti Rača. Objekt sa nachádza na severozápadnom nároží bloku vymedzenom ulicami Bojnická, Pribylinská a Staviteľská.

Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Situácia
SituáciaAutor: Expoline / Cubedesign

Zadanie

Ako základ pre nové sídlo slovenskej centrály poslúžil pôvodný firemný objekt, ktorý prešiel výraznou prestavbou a modernizáciou. Spoločnosť ktorá pôsobí v oblasti stavebníctva (predaj montážneho materiálu, strojov a náradia) mala jasnú predstavu o štandarde novej centrály. “Zadaním bolo vytvoriť reprezentatívne sídlo firmy, ktoré bude spĺňať nároky na modernú budovu úzko spätú s exteriérovou zeleňou. Dôležitý bol aj dôraz na použitie alternatívnych zdrojov energie,” vysvetľujú architekti.

Východiskom pre návrh bol skelet pôvodnej administratívnej budovy z 50. rokov. Nosné steny z dierovaných CDM tehál a prefabrikované železobetónové stropné konštrukcie s neporušenou statikou umožnili rozšírenie a nadstavbu objektu. Doplnenie firemnej budovy o reprezentatívny vstup s galériou umenia, zasadaciu miestnosť pre 100 ľudí, open space kancelárie, riaditeľské podlažie, skúšobne, posilňovňu, či ubytovacie kapacity pre mimobratislavských zamestnancov znamenalo požiadavku na výrazné zväčšenie využiteľnej podlahovej plochy budovy.

Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina

Stromy ako súčasť architektúry

Jednou z najväčších výziev pre architektov bolo zachovanie vzrastlých stromov v areáli. “Jediným riešením bolo vyhnúť sa s novými hmotami týmto stromom, respektíve v jednom prípade (platan vo vstupnej hale) nechať strom rásť priamo cez oceľovú prístavbu vstupnej haly. Tento detail bol asi najzložitejšou časťou stavby,” upresňujú. Kmeň stromu je uzavretý v sklenenom tubuse situovanom priamo pred recepciou. Dostatok vlahy zabezpečuje zavlažovanie vedené pod vstupnou halou. Stromy boli pri výstavbe patrične ochránené, aby nedošlo k poškodeniu koreňového systému.

Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina

Architektúra, prevádzka a dispozícia

K pôvodnej administratívnej budove pribudla zo severnej strany jednopodlažná prístavba s kombinovanou nosnou konštrukciou (oceľové nosníky a železobetónová stropná doska), ktorá slúži ako nový reprezentačný vstup. Z recepcie je priamo prístupná kongresová hala s kapacitou 100 poslucháčov, ktorá vznikla rozšírením pôvodnej miestnosti. 

Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPAutor: Expoline / Cubedesign

Na druhom a treťom nadzemnom podlaží sa nachádzajú open space kancelárie, kuchynky a sociálne zariadenie. Na vyšších poschodiach čiastočne nahradili pôvodné murované piliere nové oceľové stĺpy s “I” profilom. Stalo sa tak v miestach, kde bolo možné vybúrať parapet.

Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NPAutor: Expoline / Cubedesign

Najvyššie podlažie vzniklo ako ľahká oceľová nadstavba na pôvodnom skelete. Kancelárie vedenia spoločnosti striedajú oddychové terasy, ktoré sú pretkané podlažím a tvoria približne 40% jeho celkovej plochy. Vonkajšie terasy sú “uzatvorené” fasádou, takže nenarúšajú ucelenú kompozíciu objektu.

Pôdorys 3. NP
Pôdorys 3. NPAutor: Expoline / Cubedesign
Pôdorys 4. NP
Pôdorys 4. NPAutor: Expoline / Cubedesign
Rez
RezAutor: Expoline / Cubedesign
Severný a východný pohľad
Severný a východný pohľadAutor: Expoline / Cubedesign
Južný a západná pohľad
Južný a západná pohľadAutor: Expoline / Cubedesign

Fasáda s jemnou čipkou

Kongresová hala je opláštená alucobondovým obkladom so "slovenským vzorom", ktorý bol abstrahovaný z tradičnej krížikovej výšivky. Vzor vytvára jemná perforáciou materiálu. Do fasády sú integrované "okenice" ktoré umožňujú presvetlenie kongresovej miestnosti. 

Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina

Dostatok svetla v kanceláriách

Výplňové murivo nahradila presklená fasáda, ktorá výraznou mierou prispela k zvýšeniu štandardu vnútorných priestorov. Pravidelný raster fasády je oživený farebnými rámami vetracích okienok, na južnej strane je možné celú plochu zatieniť systémom exteriérových žalúzií.

Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina

Interiér

Za transparentným plášťom novej vstupnej haly sú jasne viditeľné šikmé oceľové stĺpy akcentované jasnočerveným náterom.
Za transparentným plášťom novej vstupnej haly sú jasne viditeľné šikmé oceľové stĺpy akcentované jasnočerveným náterom.Foto: Tomáš Manina
Veľkorysý otvorený priestor je opticky prepojený z exteriérom.
Veľkorysý otvorený priestor je opticky prepojený z exteriérom.Foto: Tomáš Manina
Strom prechádza cez halu priamo pred recepčným pultom.
Strom prechádza cez halu priamo pred recepčným pultom.Foto: Tomáš Manina
V interiéri kongresovej miestnosti pohľade zachovaná časť pôvodného betónového prefabrikovaného stropu. 
V interiéri kongresovej miestnosti pohľade zachovaná časť pôvodného betónového prefabrikovaného stropu. Foto: Tomáš Manina
Zatvorené perforované "okenice" pri pohľade z interiéru.
Zatvorené perforované "okenice" pri pohľade z interiéru.Foto: Tomáš Manina

Poloha diela

Ing. arch. Karol Kállay
Ing. arch. Karol Kállay ml.
Ing. arch. Branislav Bolco
Ing. Radovan Valenta

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím