Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
19. júl 2017
0
1620

Administratívna budova Veľká Okružná, Žilina

Pripomienka ducha klasickej modernej architektúry v súčasnom diele.
Administratívna budova Veľká Okružná, Žilina
Autori: Ing. arch. Ľubica Brunová - Koreňová, Ing. arch. Anna MäkkáInvestor: Sapio consultPlocha pozemku: 631 m2Zastavaná plocha: 205 m2Podlažná plocha: 591 m2Návrh: 2014 - 2015Realizácia: 2015 - 2016Adresa: Veľká Okružná 26, Žilina, SlovenskoPublikované: 20. júl 2017

"Architektmi stavby sme sa stali na základe vyzvanej súťaže, kde sme investorov oslovili prístupom k problematike. Nasledovalo obdobie samotnej tvorby definitívneho konceptu a návrhu a samozrejme hľadania konsenzu," približujú genézu projektu autori.

Foto: Richard Kohler

Limity pozemku formovali pôdorys stavby - pretiahnutý lichobežník kopírujúci tvar parcely. Prvotná nevýhoda tohto neobvyklého tvaru sa zmenila v kontexte lokality na výhodu. Umožnila tejto pôdorysne malej stavbe orientáciu dlhej fasády pozdĺž ulice Veľká okružná. Stavba zapadá do kontextu jestvujúcej zástavby, ktorá vznikala niekoľko desaťročí podľa koncepcie územného plánu ako súbor veľkých sólo stavieb občianskej vybavenosti (Dom odborov, Hotel Slovakia, VUB, Sporiteľňa a nakoniec Aupark). K zástavbe okolo ulice Komenského je budova orientovaná svojou kratšou čelnou fasádou a nadväzuje na drobnejšiu mierku ulice.

Situácia
Situácia

Poloha pri križovatke dvoch frekventovaných komunikácií, jediný vjazd na pozemok, väzba na existujúce chodníky a požiadavka parkovania na teréne sa premietli do výsledného riešenia. Budova je odsadená od križovatky, využíva voľné plochy na parkovanie, zeleň vytvára prechodovú zónu medzi zástavbou rodinných domov. Tieto vstupy sa premietli do riešenia dispozície a svetlotechniky.

Foto: Richard Kohler
Foto: Richard Kohler

Architektúra objektu je premietnutie dôrazu na funkčnosť a jednoduchosť, snahy o súlad s prostredím, ale zároveň aj reakcia na vizuálny chaos lokality (bez pejoratívneho podtextu).

Foto: Richard Kohler

Trojpodlažná budova s lichobežníkovým pôdorysom má zaoblené nárožia, ktoré zjemňujú architektonický výraz. Sebestačnosť hmotového riešenia je podporená perforáciou uličnej fasády. "Átrium", ktoré prechádza cez dve podlažia presvetľuje priestory jednotlivých podlaží a otvára výhľady na ulicu. Tmavosivé hliníkové rámy prispievajú k celistvému výrazu fasádnych otvorov, ktoré sú dôsledne komponované na bielej fasáde.

Foto: Richard Kohler

Dispozičné riešenie a interiér 

Na západnej strane smerom ku križovatke je umiestnená schodisková hala na celú výšku stavby, prístupná z nástupnej plochy pri parkovisku. Nachádza sa tu aj potrebné hygienické, sociálne a technické zázemie preberajúce aj funkciu clony proti hluku z frekventovanej križovatky. Na komunikačné jadro v každom podlaží nadväzujú jednotlivé prevádzky.

V parteri je variabilný priestor prístupný priamo z exteriéru, určený pre funkcie s potrebou vizuálneho kontaktu s exteriérom. Na druhom a treťom nadzemnom podlaží sa nachádzajú kancelárske priestory, umožňujúce variabilné členenie podľa potrieb užívateľov až po formu mini open space. Každé poschodie je samostatný funkčný celok vybavený sociálnym zázemím, určený pre jedného užívateľa.

Transparentné plochy administratívnych priestorov sú orientované na sever, východ a juh. Na južnej strane presklenie riešené priestorovou formou zapustenou do objektu. Vzniká tak svetlík a zároveň terasa - átrium. Okná orientované na sever vo vyšších podlažiach poskytujú atraktívny výhľad na zeleň a kostolné veže.

Betónové brúsené podlahy (okrem showroomu Ferrari, kde bola požadovaná biela dlažba), biele steny a podhľady, so zapustením osvetlením, antracitové interiérové dvere a doplnky spolu vytvárajú univerzálny neutrálny interiér otvorený k aplikácií interiérových požiadaviek jednotlivých užívateľov.

Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPAutor: Koreňová architekti
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NPAutor: Koreňová architekti
Pôdorys 3. NP
Pôdorys 3. NPAutor: Koreňová architekti
Pohľady
PohľadyAutor: Koreňová architekti
Pohľady
PohľadyAutor: Koreňová architekti
Hala so schodiskom
Hala so schodiskomFoto: Richard Kohler
Schodisko a spoločné priestory
Schodisko a spoločné priestoryFoto: Richard Kohler
Kancelária s výhľadom na najvyšom podlaží
Kancelária s výhľadom na najvyšom podlažíFoto: Richard Kohler

Technické riešenie 

Budova je založená na šachtových pilieroch. Konštrukciu tvorí kombinovaná železobetónová a oceľová nosná konštrukcia, tepelné izolácie sú na minerálnej báze. Stropy a schodisko sú monolitické.

Foto: Richard Kohler
Foto: Richard Kohler

Poloha diela

Ing. arch. Ľubica Brunová - Koreňová
Ing. arch. Anna Mäkká

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím