Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
13. apríl 2017
0
1318

Mestský dom v historickej časti mesta Bolzano

Ako sa dá urobiť kvalitná vec? Aké by mohli byť realizované výsledky súťaží aj u nás? Ako vyzerá stavba, kde autorom bol Slovák, východiskom tvorby bol rešpekt k urbánnemu kontextu, poctivosť a trvanlivosť?
Mestský dom v historickej časti mesta Bolzano
Autori: Ing. arch. Pavol Mikolajčák, Arch. Andreas LiegenfeldObostavaný objem: 5 350 m³Investičný náklad: 2,1 mil. €Návrh: 2012 - 2013Realizácia: 2013 - 2015Adresa: Delagoplatz , Bolzano, TalianskoPublikované: 14. apríl 2017

Dielo mladého slovenského architekta profesionálne pôsobiaceho v oblasti Južného Tirolska. Pavol Mikolajčák s Andreasom Liegenfeldom zvíťazili v medzinárodnej architektonickej súťaži. Náročné zadanie spočívalo v tvorbe v cennom historickom kontexte.

Charitatívna nadácia Franz de Paula von Mayrl vlastní v centre Bolzana viacero budov. Jednou z nich je aj pamiatkovo chránený mestský palác Schrofenstein, ktorý stojí západne od námestia Maria Delago. História objektu siaha až do roku 1368. V interiéri sa nachádza viacero unikátnych gotických fresiek, ktoré boli odkryté počas rozsiahlej rekonštrukcie v roku 2006. Od roku 1770 je palác využívaný nadáciou Franz de Paula von Mayrl ako miesto pre dobrovoľnícku prácu.

V priamom susedstve s honosným palácom Schrofenstein, na severnej strane námestia donedávna stála dvojposchodová budova toho istého vlastníka. Bola postavená v päťdesiatych rokoch 20. storočia. Objekt s valbovou strechou a vikiermi sa javil absurdne medzi vysokými rímsami mestských domov, ktoré lemujú námestie. Vlastník budovy vypísal architektonickú súťaž na objekt ktorý mal budovu dôstojne nahradiť.

Foto: Oskar Da Riz
Foto: Oskar Da Riz
Situácia - širšie vzťahy
Situácia - širšie vzťahyAutor: Pavol Mikolajčák, Andreas Liegenfeld
Situácia
Situácia Autor: Pavol Mikolajčák, Andreas Liegenfeld

Medzinárodnej súťaže sa zúčastnili aj architekti Pavol Mikolajčák a Andreas Lengfeld. Napriek zadaniu, ktoré definovalo nový objekt ako dvojpodlažný sa autori rozhodli držať výšky rímsy okolitých budov. Výsledný návrh, ktorý počítal s výškou päť podlaží nakoniec presvedčil porotu, že dokáže najlepšie doplniť uličnú čiaru a znovu definovať plochu námestia Maria Delango. Architekti vo svojom návrhu využili aj samostatne stojace schodisko, ktoré bolo postavené okolo roku 2000 a nadväzovalo na severozápadnú časť objektu. Zachovaná konštrukcia dnes slúži ako prístup do podzemných garáží. Výsledkom je výrazovo striedmy ale súčasne sebavedomo pôsobiaci mestský dom. Dodatočne osekaný betón použitý na fasádach dôstojne sekunduje kameňu použitému na budovách v susedstve a pomáha objekt prirodzene začleniť do historického prostredia.

Foto: Oskar Da Riz
Foto: Oskar Da Riz

Aj keď sa budova pri pohľade z ulice javí ako jednoliata architektúra, za pravidelným rastrom fasády sa ukrýva pomerne zložitá a rôznorodá prevádzka. V parteri sa masívna fasáda otvára veľkoformátovým zasklením do ulice a priestoru námestia. Kaviareň, ktorá sa nachádza na väčšej časti  prízemia tak získava bezprostredný kontakt s verejným priestorom. V interiéri prevádzky je na podlahách použitá pre mesto charakteristická trachytová dlažba. Na východnej strane pôdorysu je smerom do ulice Weggenstein orientovaný malý obchod, v severozápadnom nároží je situované holičstvo.

Foto: Oskar Da Riz
Foto: Oskar Da Riz

Na poschodí nového objektu sa nachádzajú kancelárske priestory so svetlou výškou 2.7m a otvorenou dispozíciou. Veľkorysé priestorové riešenie zodpovedá polohe mestského domu. Flexibilná dispozícia umožňuje členenie kancelárií na menšie jednotky. Na vyšších poschodiach sa nachádzajú byty.

Každý z bytov má k dispozícii balkón orientovaný na západ alebo juh. Rožný apartmán na druhom poschodí s výmerou 82 m2 disponuje priestrannou loggiou smerujúcou na juhovýchod. Na piatom poschodí zas časť strechy nižšieho podlažia slúži ako rozmerná terasa. Lomené tvary strechy v podkroví vytvárajú zaujímavý a živý obytný priestor. Architekti venovali osobitnú pozornosť okenným otvorom. Proporcie rámov z moreného smrekovcového dreva zodpovedajú susednému palácu Schrofenstein. Nízke parapety zlepšujú presvetlenie interiéru a výhľady z bytu. K zvýrazneniu tektoniky fasády prispieva zapustenie zasklenia 20 cm smerom do interiéru. Vyniká tak čistý detail betónového ostenia a sivé kamenné parapety. Tienenie je riešené integrovanými drevenými lamelami, ktoré je možné ručne stiahnuť. Dubové dvere dotvárajú celkový vzhľad stavby.

Foto: Oskar Da Riz
Pôdorys 2. PP
Pôdorys 2. PPAutor: Pavol Mikolajčák, Andreas Liegenfeld
Pôdorys 1. PP
Pôdorys 1. PPAutor: Pavol Mikolajčák, Andreas Liegenfeld
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPAutor: Pavol Mikolajčák, Andreas Liegenfeld
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NPAutor: Pavol Mikolajčák, Andreas Liegenfeld
Pôdorys 3. NP
Pôdorys 3. NPAutor: Pavol Mikolajčák, Andreas Liegenfeld
Pôdorys 4. NP
Pôdorys 4. NPAutor: Pavol Mikolajčák, Andreas Liegenfeld
Pôdorys 5. NP
Pôdorys 5. NPAutor: Pavol Mikolajčák, Andreas Liegenfeld
Rez A-A
Rez A-AAutor: Pavol Mikolajčák, Andreas Liegenfeld
Rez B-B
Rez B-BAutor: Pavol Mikolajčák, Andreas Liegenfeld
Pohľad južný
Pohľad južnýAutor: Pavol Mikolajčák, Andreas Liegenfeld
Pohľad severný
Pohľad severnýAutor: Pavol Mikolajčák, Andreas Liegenfeld
Pohľad západný
Pohľad západnýAutor: Pavol Mikolajčák, Andreas Liegenfeld
Pohľad východný
Pohľad východnýAutor: Pavol Mikolajčák, Andreas Liegenfeld
Foto: Oskar Da Riz
Foto: Oskar Da Riz
Foto: Oskar Da Riz
Foto: Oskar Da Riz
Foto: Oskar Da Riz
Foto: Oskar Da Riz
Foto: Oskar Da Riz
Foto: Oskar Da Riz
Foto: Oskar Da Riz
Konštrukčný detail
Konštrukčný detailAutor: Pavol Mikolajčák, Andreas Liegenfeld

Pôvodné kryté schodisko dostalo z vonku novú podobu. Keramický obklad bol nahradený ľahkým plášťom z perforovaného plechu. Objekt je kompletne obrastený brečtanom, schodisko je jasne odlíšené od novej budovy.

Foto: Pavol Mikolajčák, Andreas Liegenfeld
Pôvodná dvojpodlažná budova v mestskej zástavbe
Pôvodná dvojpodlažná budova v mestskej zástavbeFoto: Pavol Mikolajčák, Andreas Liegenfeld

Poloha diela

Ing. arch. Pavol Mikolajčák
Arch. Andreas Liegenfeld
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím