Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
3. apríl 2017
0
4130

Horská chata v Dolomitoch s nezanedbateľným slovenským autorským vkladom

Výborné dielo mladého slovenského architekta profesionálne pôsobiaceho v oblasti Južného Tirolska. Čisté, jednoduché a napriek tomu plastické. Výborne technicky pripravené a realizačne zvládnuté.
Horská chata v Dolomitoch s nezanedbateľným slovenským autorským vkladom
Autori: Ing. arch. Pavol Mikolajčák, Arch. Peter PichlerSpolupráca: Dr. Ing. Andreas ErlacherInvestor: Obereggen AG / SpaPlocha pozemku: 1 490 m2Zastavaná plocha: 320 m2 Podlažná plocha: 670 m2Obostavaný objem: 2 800 m3 Investičný náklad: 2 mil. € (so zariadením) Návrh: 2015 - 2016Realizácia: 2016 - 2016Adresa: Oberholz, TalianskoPublikované: 4. apríl 2017

Veľmi dobrý príklad toho, že v architektúre (a v tvorbe krajiny) sú najdôležitejšie tvorivé schopnosti autorov. Ich invencia, profesná gramotnosť a cit k okoliu. Keď je dobrý návrh, tak potom už stačí "iba" ho postaviť. Jednoducho tak, ako bol nakreslený. Netreba nič pridávať, "vylepšovať". Stačí "hrubá stavba". Betón, je betónom, drevo drevom, sklo sklom... Materiálová poctivosť a minimum zásahov do okolitého prostredia sú atribútmi tohto diela. Zamrzí, že takto jednoducho, inteligentne - ale na druhej strane zas dôsledne, s rešpektom a s citom pre krajinu nepostupujú slovenskí investori!

Berghütte Oberholz stojí priamo pri stanici lanovky Oberholz v lyžiarskom stredisku Obereggen. Objekt sa realizoval na základe architektonickej súťaže, ktorú vypísli akcionári lyžiarskho strediska v roku 2015. V lete turistom chýbalo zázemie a v zime lanovka fungovala bez možnosti občerstvenia a úkrytu pred nepriaznivým počasím. Lyžiarske stredisko sa snažilo nájsť inovatívne riešenie pre skvalitnenie služieb v lokalite.

Foto: Jens Rußmann

Víťazný projekt vznikol v spolupráci ateliérov Petra Pichlera a Pavla Mikolajčáka. Pavol Mikolajčák, pôvodom z Levoče pracuje od roku 2013 vo vlastnom ateliéri v Bolzane. Viacero jeho realizácií v Južnom Tirolsku vzniklo taktiež na základe úspechu v architektonických súťažiach. Berghütte Oberholz je dôkazom fungujúcej architektúry. Počas niekoľkých mesiacov prevádzky sa stala chata vyhľadávanou “atrakciou” a reklamou strediska. Predtým pomerne málo vyťažená zjazdovka sa stala obľúbeným oddychovým miestom.

Foto: Oskar Da Riz

Prevádzka chaty je usporiadaná na dvoch výškových úrovniach. Pri návrhu sa uvažovalo s kapacitou približne 100 miest na sedenie. Dôležité bolo z  prevádzkového hľadiska umiestnenie kuchyne, reštaurácie, baru a vonkajšej terasy na jednej úrovni, čo sa podarilo aj napriek výraznému sklonu terénu. Nadzemná hmota so zastavaným objemom 1300 m³ rešpektuje požiadavky regulácie. Bezbariérový prístup zabezpečuje výťah na úrovni výstupu z lanovky. Centrálnu časť dispozície tvorí reštaurácia s otvorenými salónikmi a veľká barová časť so sedením. Na interiérové priestory nadväzuje veľká terasa s výhľadom orientovaným na juhozápad. Súčasťou terasy je vonkajší bar. Toalety pre hostí, miestnosti pre zamestnancov a technické zázemie sú situované do prvého podzemného podlažia. Hygienické zariadenie je prístupné aj pre lyžiarov priamo zo zjazdovky.

Pôdorys 1. PP
Pôdorys 1. PP
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NP
Pôdorys strechy
Pôdorys strechy
Rez pozdĺžny
Rez pozdĺžny
Rez priečny
Rez priečny
Pohľad západný
Pohľad západný
Pohľad severný
Pohľad severný

Najväčšou devízou projektu je samotná príroda. Drevostavba osadená do lyžiarskeho svahu vo výške 2096 m.n.m. je tesne nad hranicou lesa. Z tohto miesta sa otvára nerušený výhľad do údolia a na vápencový hrebeň hory. Pri pohľade z hornej stanice lanovky je viditeľná organická krivka drevených striech, ktoré nenápadne vyrastajú z kopca. Pri pohľade zospodu sú zas viditeľné tri ramená objektu, ktoré majú jednotný tvar alpského domu so sedlovou strechou. Inšpiráciou boli staré drevené chalupy, charakteristické pre blízke okolie. Tieto stavby majú rozpon približne 4,5 metra, čo je zároveň ideálna šírka miestnosti pre umiestnenie dvoch radov stolov a lavice na sedenie pozdĺž stien. Plne presklené štítové steny umožňujú nerušený panoramatický výhľad do údolia.

Foto: Oskar Da Riz
Foto: Oskar Da Riz
Foto: Oskar Da Riz
Foto: Oskar Da Riz
Foto: Oskar Da Riz
Foto: Oskar Da Riz
Foto: Oskar Da Riz
Foto: Oskar Da Riz

Dôležitým prvkom je veľká drevená nezastrešená terasa, ktorá dotvára hmotu budovy a je spojnicou do interiéru. Rafinovaná práca s terénom a osadenie stavby umožnili veľkorysé riešenie vnútorných priestorov chaty pri zachovaní kompaktného vzhľadu z exteriéru. Centrálnu časť objektu tvorí otvorený jedálenský priestor. Organická konštrukcia strechy je v pohľade priznaná. Nosný systém sa stal najdôležitejším interiérovým elementom. Konštrukcia z nosných smrekových profilov s prierezom 460x120 mm je v kritických miestach zosilnená oceľovými prvkami. Nosnosť strechy je dimenzovaná na vysokú záťaž snehom v zimných mesiacoch. Napriek zložitým vstupným podmienkam sa podarilo vytvoriť funkčné a vysoko estetické riešenie, kde sú nosné rebrá zo smrekového dreva ponechané v pohľade bez viditeľných skrutiek a spojov. Medzi rebrami je kotvený smrekový obklad.

V interiéri prevládajúcemu drevu sekunduje ďaľší prírodný materiál - betón. Povrch nosných betónových stien je zjednotený pieskovaním. Drsný povrch významne prispel k zlepšeniu akustiky v priestore.

Foto: Oskar Da Riz
Foto: Oskar Da Riz
Foto: Oskar Da Riz
Foto: Oskar Da Riz
Foto: Oskar Da Riz
Foto: Oskar Da Riz
Foto: Oskar Da Riz
Foto: Oskar Da Riz
Foto: Oskar Da Riz

Stavba prebiehala v náročných horských podmienkach počas štyroch mesiacov. Stavenisko bolo sprístupnené novou lesnou cestou, takže sa na miesto stavby dokázali dostať aj ťažké mechanizmy. Najkomplikovanejšou časťou stavby bola organicky tvarovaná strešná konštrukcia. Jednotlivé segmenty boli zmontované v hale a následne spájané priamo na stavenisku.

155
Youtube
Vizualizácia víťazného návrhu
Vizualizácia víťazného návrhuAutori: Pavol Mikolajčák, Peter Pichler

Poloha diela

Ing. arch. Pavol Mikolajčák
Arch. Peter Pichler

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím