Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
13. marec 2023
0
923

Bivacco Brédy, Valle d'Aosta, Taliansko

Len to najnutnejšie, s minimálnymi zásahmi do prostredia a kompaktným hliníkovým plášťom.
Bivacco Brédy, Valle d'Aosta, Taliansko
Autori: Chiara Tessarollo, Skye Sturm, Facundo ArboitSpolupráca: Roberto Dini, Politecnico di Torino, Giancarlo Casella (statika)Podlažná plocha: ~14 m2Investičný náklad: 70 000 ≈ 5 000 € / m2Návrh: 2020 - 2020Realizácia: 2021 - 2022Adresa: Comba di Vertosan, RakúskoPublikované: 20. marec 2023

Príspevok k aktuálnej téme horskej architektúry. Útulňa v Talianskych alpách vzišla z internej súťaže v rámci workshopu mladých architektov.

V porovnaní s aktuálnymi projektmi na našom území, ktoré vychádzajú z klasických archetypov, zvolili architekti pre drsnejšie alpské podmienky kompaktnú elementárnu formu. Tá má najmä kvôli efektívnosti výstavby, prevádzky a nárokom na údržbu čoraz väčšie zastúpenie medzi celkom šiestimi stovkami alpských chát a útulní.

Kontext a lokalita

Nová útulňa Bivacco Brédy vyrástla na južnom úbočí údolia Comba di Vertosan, na planine v nadmorskom výške viac ako 2500 m n. m. Drobný bivak, ktorý nesie meno politika a horolezca Claudia Brédyho, stojí v blízkosti dvoch malých alpských jazier Laghi Di Dziule.

Za návrhom bivaku stojí trio mladých architektov Skye Sturm, Facundo Arboit a Chiara Tessarollo, ktorí sa zúčastnili kurzu a workshopu YACademy. Projekt bol pod záštitou rodiny Claudia Brédy podporený aj talianskym kultúrnym spolkom Cantieri d'alta quota.

Foto: Croce & WIR
Foto: Croce & WIR
Foto: Croce & WIR

Osadenie objektu

Architekti situovali bivak na hranu prírodnej terasy, s nerušenými výhľadmi do údolia a na protiľahlé “štvortisícovky”. Presklenie v čele objektu smeruje k siluete hory Gran Paradiso. Objekt je do podložia, tvoreného kompaktnou žulou, kotvený iba bodovo na oceľových stojkách. Tie nesú roznášací rošt, zváraný z hranatých pozinkovaných profilov. masívna konštrukcia tvorí základ pre ľahkú drevostavbu a umožňuje jej vykonzolovanie. Zvolené riešenie zároveň minimalizuje zásahy do vysokohorského prostredia a umožňuje prípadné odstránenie stavby takmer bezo zvyšku. Vstup so zvýšenej úrovne rieši dôležité problémy zimnej prevádzky a zabraňuje vzniku závejov v zádverí. 

Autorská skica
Autorská skicaAutor: BCW Collective
Koncept
KonceptAutor: BCW Collective
Koncept
KonceptAutor: BCW Collective
Koncept
KonceptAutor: BCW Collective
Koncept
KonceptAutor: BCW Collective
Pôvodný zámer skladby objektu z trojice priestorových modulov sa vo výsledku ukázal ako nereálny. Stavba bola na mieste zložená z prefabrikovaných plošných stenových modulov.
Pôvodný zámer skladby objektu z trojice priestorových modulov sa vo výsledku ukázal ako nereálny. Stavba bola na mieste zložená z prefabrikovaných plošných stenových modulov.Autor: BCW Collective
Situácia
SituáciaAutor: BCW Collective
Schéma usporiadania priestoru
Schéma usporiadania priestoruAutor: BCW Collective
Pôdorys
PôdorysAutor: BCW Collective

Trvácny obvodový plášť dimenzovaný pre extrémne podmienky

Pohľadovú vrstvu zo strany exteriéru tvorí pravidelný raster 32 centimetrov širokých pásov hliníkovej krytiny systému PREFA Prefalz. Architekti zvolili ľahký a trvácny materiál, najmä vzhľadom k jeho odolnosti v náročných vysokohorských podmienkach, jednoduchý transport na miesto vrtuľníkom a nenáročnú manipuláciu pri kompletovaní stavby. Antracitový povrch falcovaného plechu, ktorý je použitý aj na mierne sa zvažujúcej pultovej streche, maximalizuje pasívne solárne zisky. Obvodový plášť z južnej strany otvára rozsiahle fixné zasklenie s izolačným trojsklom. Sendvičová konštrukcia z masívnych drevených prvkov je zateplená izoláciou z minerálnej vlny. Fasádu architekti dimenzovali na extrémne zaťaženie vetrom.

Štandardným postupom pri obdobných projektoch je realizácia kompletnej stavby vo výrobnej hale. Ani v prípade útulne Brédy to nebolo inak. Hotová konštrukcia bola následne opäť rozobratá na jednotlivé plošné dielce - panely, ktoré boli vrtuľníkom dopravené na miesto stavby. Dokonca aj opláštenie bočných stien zvitkovým plechom prefalz bolo realizované hlboko v údolí. Finálne spojenie hliníkovej krytiny a pokládka strešných pásov však už prebehla priamo na mieste, čo ale vzhľadom na tvárnosť hliníkového plechu a jeho poddajnosť nebol žiadny problém ani pri nižších teplotách vo vysokohorskom prostredí.

Rozložená axonometria
Rozložená axonometriaAutor: BCW Collective
Pozdĺžny rez
Pozdĺžny rezAutor: BCW Collective
Priečny rez
Priečny rezAutor: BCW Collective
Južný pohľad
Južný pohľadAutor: BCW Collective
Západný pohľad
Západný pohľadAutor: BCW Collective
Severný pohľad
Severný pohľadAutor: BCW Collective
Východný pohľad
Východný pohľadAutor: BCW Collective
Foto: Croce & WIR
Foto: Croce & WIR
Foto: Croce & WIR
Foto: Croce & WIR
Foto: Croce & WIR
Foto: Croce & WIR
Foto: Croce & WIR
Foto: Croce & WIR
Foto: Croce & WIR
Foto: Croce & WIR
Foto: Croce & WIR
Foto: Croce & WIR
Foto: Croce & WIR
Foto: Croce & WIR
Foto: Croce & WIR
Foto: Croce & WIR

Interiér v duchu tradície alpských chát

Tmavej obálke sekunduje neosvetlené svetlé drevo v interiéri. Odhalené časti drevenej konštrukcie dopĺňajú podlahy a stropy z rovnakého materiálu. Teplý, robustný a haptický povrch majú tiež vnútorné rámy okien, alebo zariadenie spoločného priestoru. Optimálne využitie priestoru zabezpečujú sklopné lôžka, ktoré nezaberajú priestor počas dňa. 

Projekt s rozpočtom 70 000 € ponúka turistom len to najnutnejšie zázemie. Okrem šiestich lôžok tu nájdete aj priestor na občerstvenie a čítanie a malý sklad. 

Foto: Croce & WIR
Foto: Croce & WIR
Foto: Croce & WIR
Foto: Croce & WIR
Foto: Croce & WIR
Foto: Croce & WIR
Foto: Croce & WIR
Foto: Croce & WIR
Foto: Croce & WIR
Foto: Croce & WIR
Foto: Croce & WIR
Foto: Croce & WIR
Foto: Croce & WIR
Foto: Croce & WIR
Foto: Croce & WIR
Foto: Croce & WIR
Foto: Croce & WIR
Foto: Croce & WIR
Foto: Croce & WIR

Vizualizácie víťazného súťažného návrhu z roku 2020. 

Vizualizácia víťazného súťažného návrhu
Vizualizácia víťazného súťažného návrhu Autor: BCW Collective
Vizualizácia víťazného súťažného návrhu
Vizualizácia víťazného súťažného návrhu Autor: BCW Collective
Vizualizácia víťazného súťažného návrhu
Vizualizácia víťazného súťažného návrhu Autor: BCW Collective
Vizualizácia víťazného súťažného návrhu
Vizualizácia víťazného súťažného návrhu Autor: BCW Collective
1653
Youtube

Podklady: PREFA ALUMINIUMPRODUKTE, BCW Collective

Použité materiály a riešenia: hliníková krytina PREFA Prefalz vo farbe P.10 “antracitová” na fasádach a streche.

Poloha diela

Chiara Tessarollo
Skye Sturm
Facundo Arboit

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím