Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Gerhardt Braun Slovakia k.s.

Pivničné kobky

Drobného 27
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Material & Technology s.r.o. – M&T

Sídlo Spoločnosti: Čs. Odboje 1044
Dobruška

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

VELUX INTEGRA

Elektrické panoramatické strešné okno s...

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (výrobca)
VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Povrchové temperovanie betónového jadra

Princíp temperovania betónového jadra spočíva...

REHAU s.r.o. (výrobca)
REHAU s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
11. január 2017
0
768

Rekonštrukcia a dostavba Vrbatovej búdy (ČR)

Život prináša často požiadavky na úpravy pôvodných objektov v cennom krajinnom prostredí. Ťažké architektonické zadanie, cieľom ktorého by mala byť nevyhnutná modernizácia vrátane zachovania všetkých pôvodných hodnôt.
Rekonštrukcia a dostavba Vrbatovej búdy (ČR)
Autori: Ing. arch. Tomáš Hradečný, Ing. arch. Martin ProkšSpolupráca: Ing. arch. Benedikt Markel, Ing. arch. Lukáš Zimandl, Ing. arch. Klára Hradečná, Ing. Jan Kolář (stavebná časť)Návrh: 2007 - 2013Realizácia: 2009 - 2015Adresa: Vítkovice v Krkonoších , Česká republikaPublikované: 19. január 2017

Jeden z možných príkladov, ako na to išli v susednej Českej republike si dnes môžete pozrieť v nasledujúcom článku. Samozrejme, spôsobov a foriem, ako uchopiť podobné zadanie je množstvo - a môžu byť aj úplne iné.

Iba trošku zamrzí, ak sa pozrieme do domáceho hrnca, že u nás málokedy takéto zadania chápu investori ako architektonické, kultúrne a krajinárske výzvy. Zriedka ich komplexne navrhujú bravúrni architekti. Väčšinou sa (v lepšom prípade) zadávajú ako rutinné stavebné diela. Stačí napríklad navštíviť najväšie lyžiarske stredisko Chopok a človek získa obraz o podobných realizáciách u nás, napr. dostavba "Rotundy", Kamennej chaty alebo stanice lanovky pri hoteli Kosodrevina... O tom, čo vzniká "dolu" v blízkosti lanoviek a na prístupových cestách väčšiny horských stredísk sa radšej netreba zmieňovať, lebo sú to nepomenovateľné a neuchopiteľné "diela". O hoteli Kosodrevina takisto radšej teraz pomlčíme, lebo toto výborné dielo modernej architektúry od Miroslava Begáňa patrí (patrilo) k tým nemnohým realizáciám, na ktorých nebolo treba robiť nič, iba ich pietne udržiavať v pôvodnej podobe. Výborné architektonické dielo sa postupne stáva karikatúrou toho, čo malo byť chránenou pamiatkou modernej architektúry.

Vrbatova búda v Krkonošiach je našťastie opačný príklad. Prístavba s novými funkciami je zapustená v podstavci, pod pôvodnou vyhliadkovou terasou. Najvýraznejším prvkom je nová betónová vstupná časť, navrhnutá tak, aby prežila roky bez zásahu. Projekt ateliéru IXA je nominovaný v aktuálnom ročníku ceny Mies Van Der Rohe Award.

Situácia

Rekonštruovaný objekt Vrbatovej búdy a jej betónová prístavba sú situované v Krkonošskom národnom parku vo výške 1400 m n. m.

Situácia
Situácia
Foto: Benedikt Markel

Zadanie

Vrbatova búda bola realizovaná podľa návrhu architekta Vladimíra Šíra na začiatku šesťdesiatych rokov 20. storočia v tzv. Akcii "Z" (neplatená pracovná činnosť obyvateľov). Pôvodne uvažovaná funkcia základne Horskej služby s občerstvením a nocľahárňou bola čoskoro nahradená prevádzkou Interhotel Krkonoše. V drsných podmienkach na hrebeni Krkonôš si bez zásadnej údržby zachovala svoju pevnú a prirodzenú formu. Stavebné úpravy mali podľa zadania nového majiteľa riešiť okrem nutnej sanácie tiež rozšírenie prevádzky reštaurácie o priestor bývalej terasy. Na mieste kiosku so zastávkou autobusu mala vzniknúť novostavbu bufetu, infocentra KRNAP a verejných toaliet. Niekoľkoročný proces hľadania optimálneho riešenia priniesol zhodu so správou KRNAP v podobe Vrbatovej búdy ako jedinej stavby na Zlatom návrší, do ktorej budú integrované všetky požadované funkcie, avšak nakoniec bez infocentra.

Foto: Benedikt Markel
Foto: Benedikt Markel

Koncept

Koncept návrhu bol založený na zachovaní pôvodnej stavby, očistenej od novodobých nefunkčných prístavieb a vnútorných priečok. K nej boli postupne pridávané nové vrstvy a objemy, pre ktoré boli volené prevažne tri materiály - smrekovcové drevo, nerezový plech a pohľadový betón s textúrou debnenia. Masívne smrekovcové drevo sa uplatňuje v interiéri reštaurácie, v bufete, na vonkajšom obklade podkrovia a vyhliadkovej terase. Nerezový plech vo varni a novo vstavaných toaletách. Najvýraznejším motívom je prístavba z pohľadového betónu, ktorá je vďaka zvolenej sendvičovej konštrukcii viditeľná v interiéri aj exteriéri. Kontrastná forma prístavby pritom neparazituje na pôvodnom dome, ale tvorí funkčnú symbiózu starého s novým.

Schéma dostavby
Schéma dostavby
Pôdorys 1. PP
Pôdorys 1. PP
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NP
Pozdĺžny rez
Pozdĺžny rez

Konštrukcia

Pri rekonštrukcii boli použité predovšetkým tradičné remeselné postupy. Obnova interiéru a plášťa budovy prebiehala kvôli krátkej stavebnej sezóne a požiadavke na čiastočné zachovanie prevádzky počas troch rokov. Vodostavebný betón prístavby s odtlačkami tesárskeho debnenia prepožičal interiéru aj exteriéru surový vzhľad, odkazujúci na charakter bunkrov hraničného opevnenia, ktoré prežili bez akejkoľvek údržby už bezmála 80 rokov.

Foto: Benedikt Markel
Foto: Benedikt Markel
Foto: Benedikt Markel
Foto: Benedikt Markel
Foto: Benedikt Markel
Foto: Benedikt Markel
Foto: Benedikt Markel
Foto: Benedikt Markel
Foto: Benedikt Markel
Foto: Benedikt Markel
Foto: Martin Prokš
Foto: Martin Prokš

Podklady: IXA

Poloha diela

Ing. arch. Tomáš Hradečný
Ing. arch. Martin Prokš

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím