Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
4. máj 2021
0
685

Rozhovor: o útulniach, súťažení a architektúre v horskom prostredí s Patrikom Pajtom

Ako môže vyzerať turistická útulňa na Slovensku?
Rozhovor: o útulniach, súťažení a architektúre v horskom prostredí s Patrikom Pajtom

Súťaž Turistické útulne Hikemates, ktorej cieľom nájsť najlepšie architektonické návrhy pre útulne v blízkosti turistických chodníkov v slovenských horách, sa blíži do finále. Na výzvu v prvom kole reagovalo 101 uchádzačov. Na základe predložených portfólií a motivačný listov vybrala odborná porota trojicu kolektívov, ktoré spracujú architektonické návrhy a projekty útulní pre tri samostatné lokality. Súťaž aj vďaka svojmu formátu a atraktívnemu zadaniu zaznamenala najvyššiu účasť za posledné roky.

Hodnotiace zasadnutie poroty prebehlo prostredníctvom online konferenčného hovoru dňa 28. apríla 2021. V súlade so súťažnými podmienkami vybrala porota 3 účastníkov, ktorí postupujú do druhej etapy súťaže:

  • Ing. arch. Darina Bartková (zástupca), MgA. Vít Šimek, Ing. arch. Martina Kubešová,
  • Ing. arch. Lukáš Lečko (zástupca), Ing. arch. Ľubomíra Blašková
  • Matthias Arnould (zástupca), Robert Provazník, Michaela Vatraľová.

Výsledky prvého kola súťaže nájdete na tomto odkaze.

 

Ako môže vyzerať turistická útulňa na Slovensku? O útulniach, súťažení a architektúre v horskom prostredí sa rozprávali s vedúcim projektu Hikemates a jedným z iniciátorov súťaže Patrikom Pajtom:

AI: Aký je váš vzťah k architektúre?
PP:
I keď momentálne vediem projekt Hikemates, som vyštudovaný statik. V obore som pôsobil pár rokov. Architektúru vnímam ako umenie, ktorým dokážeme spraviť z obyčajnej stavby objekt, ktorý perfektne slúži svojim užívateľom.


AI: Tradície vs. moderna, hi-tech vs. osvedčené remeslo a materiály... Aká bola Vaša prvotná predstava novej útulne v slovenských horách?
PP:
Našou predstavou je od úvodu získať útulňu, ktorej vzhľad bude vychádzať z našej kultúry, histórie a tradícií. Bude prirodzene zapadať do prostredia, v ktorom bude umiestnená. A bude funkčná pre tých, ktorí ju budú využívať - turisti. Práve preto sme sa rozhodli do procesu vtiahnuť architekta. Veríme, že práve kvalitná architektúra prinesie riešenie, ktoré splní naše očakávania,


AI: Prečo ste sa rozhodli zorganizovať architektonickú súťaž? ako prebiehala príprava a formovanie zadania?
PP:
Chceme do projektu zapojiť tých najlepších. Preto sme sa rozhodli vyhlásiť verejnú výzvu na výber architekta, inšpiráciou bola architektnická súťaž. Príprava spočívala vo formulácii zadania a v diskusii hľadania najideálnejšej formy súťaže. S konzultáciami ohľadom organizácie nám pomohol architekt Marián Lucký, ktorý má bohaté skúsenosti s architektonickými súťažami. Marián nám pomohol naformulovať súťažné podmienky, s ktorými sme následne oslovili komoru architektov a súťažné podmienky tak dotiahli do finálnej podoby.


AI: Dali ste prednosť prvotnému výberu účastníkov na základe motivačného listu a predloženého portfólia s realizáciami. Aké vidíte výhody oproti “klasickému” jednokolovému modelu súťaže návrhov?
PP:
Našim cieľom je útulne postaviť a preto potrebujeme kvalitné funkčné návrhy. Chceli sme sa vyhnúť obdržaniu stovky návrhov, z ktorých by nebol ani jeden realizovateľný aj vzhľadom na obmedzenia súvisiace s umiestnením útulní v chránených územiach. Takto sme vybrali 3 špičkové ateliéry, partnerov, s ktorými budeme vedieť vypracovať projekty, ktoré aj zrealizujeme. Vďaka nami zvolenému postupu vieme v ďalšej etape projektu vtiahnuť do procesu odborníkov z národných parkov, ministerstva životného prostredia a relevantné dotknuté strany, ktorých pripomienky budú vedieť architekti v návrhoch zohľadniť.


AI: Prekvapila Vás účasť ? Aké skupiny architektov prejavili najväčší záujem?
PP:
Áno. Čakali sme nižšie desiatky prihlášok ale nie stovku. Prihlásili sa nám rôznorodé skupiny aj jednotlivci. Lokálni architekti aj Slováci žijúci v zahraničí. Čerství absolventi aj komerčné ateliéry. Vysokú účasť pripisujeme umožnením súťažiť aj záujemcom bez autorizácie, stačil diplom o ukončení vysokej školy architektonického zamerania.


AI: Obdržali ste naozaj široké portfólio realizácií slovenských architektov. Ako vnímate ich úroveň?
PP:
Veľmi pozitívne. Počas zasadnutia poroty sme sa zhodli, že by sme nemali problém zveriť zadanie ktorémukoľvek z prvých 20 umiestnených. 


AI: Aký bude ďalší postup? Ako ste špecifikovali zadanie pre trojicu najlepších z prvého kola? Budete v ďalších fázach vzájomne konzultovať prípravu projektov?
PP:
Zadanie je od spustenia výzvy verejne prístupné na našej stránke www.turistickeutulne.sk

Pred jeho odovzdaním víťazným tímom ho však ešte sfinalizujeme - je našim cieľom uzavrieť pre každého uchádzača jednu lokalitu, v ktorej bude útulňa umiestnená, aby mohol architekt pracovať s prostredím.

V ďalšom kroku uzavrieme s vybranými uchádzačmi zmluvy o dielo.

Každý tím bude mať potom mesiac na vypracovanie ideových zámerov. Tie budú následne konzultovať s odborníkmi na našej strane - porota doplnená o vlastníkov / správcov pozemkov, odborníka z MŽP a ďalších. 

Po konzultáciach vypracujú projektové dokumentácie, ktoré zohľadnia pripomienky odborníkov. 


AI: Je už rozhodnuté o lokalite budúcej útulne?
PP:
Lokality sú v štádiu riešenia.


AI: V texte na startlabe uvádzate, že “je podstatné, aby bolo možné návrh s minimálnymi obmenami postaviť kdekoľvek.” Nepotláča táto logická požiadavka čaro “site specific” projektu?

PP: Áno, len toto zadanie bolo vytvorené ešte v dobe, kedy sme nemali k dispozícii konkrétne lokality. Skôr nás zaujímala samotná téma útulni a vzťah verejnosti/architektov k nim. Nechceli sme sa zdržiavať nie príliš jednoduchými a dlhotrvajúcim jednaniami o ich umiestnení, súťažou sme chceli dosiahnuť osvetu. Téma pozitívne zarezonovala verejnosťou a spôsobila záujem aj u orgánov verejnej správy, ktoré sa nám po vypísaní súťaže začali samé ozývať s tipmi na ich umiestnenie.

 

AI: Čím porotu a Vás osobne oslovili víťazné kolektívy? V čom spočíva ich prezentovaná vízia?
PP:
Jednoduchosťou, striedmosťou, pokorou, zručnosťou, prístupom k téme a zdravou mierou sebavedomia. O to viac teší, že ide o mladé kolektívy.

 

AI: Čo očakávate od víťazného návrhu?
PP:
Nehľadali sme víťazný návrh, hľadali sme 3 presvedčivé architektonické tímy, ktoré sa stanú našimi partnermi a spracujú v zastúpení našej turistickej komunity pre verejnosť projekt útulne. Pôvodným zámerom bolo postaviť aspoň jednu útulňu, takto budeme mať v zálohe projekty na ďalšie dve.

Od konkrétnych tímov vyžadujeme profesionalitu, kvalitu, poctivosť, zodpovednosť a kreatívny prístup k dielu. V ich návrhoch očakávame narábanie s kontextom a prírodnými materiálmi, funkčnosť, realizovateľnosť a v neposlednom rade udržateľnosť. Architektom nechávame voľnosť v navrhovaní, nechceme im prikazovať ako a čo majú robiť, veríme v ich talent, zručnosť a motiváciu, ktorú nám pozitívne odprezentovali v prihláške.

Patrik Pajta
Patrik Pajta

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím