Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
4. máj 2021
0
2380

Turistické útulne Hikemates: trojica kolektívov v druhom kole súťaže

Ako môže vyzerať turistická útulňa na Slovensku? Odborná porota vybrala spomedzi 101 uchádzačov na základe portfólií a libreta finálovú trojicu. Každý z finalistov navrhne útulňu pre špecifickú lokalitu.
Turistické útulne Hikemates: trojica kolektívov v druhom kole súťaže

Súťaž Turistické útulne Hikemates, ktorej cieľom je nájsť najlepšie architektonické návrhy pre útulne v blízkosti turistických chodníkov v slovenských horách, sa blíži do finále. Na výzvu v prvom kole reagovalo 101 uchádzačov. Na základe predložených portfólií a motivačný listov vybrala odborná porota trojicu kolektívov, ktoré spracujú architektonické návrhy a projekty útulní pre tri samostatné lokality. Súťaž aj vďaka svojmu formátu a atraktívnemu zadaniu zaznamenala najvyššiu účasť za posledné roky.

Rozhovor (nielen) o príprave súťaže s jej iniciátorom Patrikom Pajtom si môžete prečítať na tomto odkaze.

Hodnotiace zasadnutie poroty prebehlo prostredníctvom online konferenčného hovoru dňa 28. apríla 2021. V súlade so súťažnými podmienkami vybrala porota 3 účastníkov, ktorí postupujú do druhej etapy súťaže: 

  • Ing. arch. Darina Bartková (zástupca), MgA. Vít Šimek, Ing. arch. Martina Kubešová,
  • Ing. arch. Lukáš Lečko (zástupca), Ing. arch. Ľubomíra Blašková
  • Matthias Arnould (zástupca), Robert Provazník, Michaela Vatraľová.

Porota zložená z panelu odborníkov, medzi ktorými je český architekt Josef Mádr, ktorý navrhoval útulňu v Krkonošiach, ďalej architekti Samuel Netočný a Marián Lucký, či riaditeľ Správy NP Muránska planina Ján Šmídt a zástupcovia vyhlasovateľa Patrik Pajta a Juraj Zamborský, posudzovala libreto, architektonické kvality predložených referencií a ich relevantnosť k zadaniu. Samotnú súťaž overila Slovenská komora architektov.

Každý z vybraných uchádzačov získa za zhotovenie diela sumu 2 400 € vrátane DPH. Zápisnica z hodnotiaceho zasadnutia poroty je verejne dostupná na tomto odkaze.

Vybrané referencie víťazných ateliérov, ktoré zaujali porotu.
Vybrané referencie víťazných ateliérov, ktoré zaujali porotu.

Zoznam účastníkov:

,,Veľmi nás teší záujem ako verejnosti, tak aj architektov, verím, že sa nám podarí splniť náš spoločný cieľ - priniesť do našich hôr svetovú a udržateľnú architektúru, ktorá bude slúžiť všetkým ľuďom", povedal Patrik Pajta, predseda KST Hikemates.

,,Každý z víťazných tímov zaujal ako kvalitou referencií, tak aj jasnou predstavou, ako by mala turistická útulňa v našich horách vyzerať. Chcem tiež poďakovať všetkým architektom, ktorí sa do súťaže prihlásili", dodal Juraj Zamborský z madebythe.

Autorov kampane teraz čaká uzatvorenie zmlúv o spolupráci s vybranými uchádzačmi, ktorým čoskoro odovzdajú finálne zadanie. Architekti následne vypracujú ideové zámery útulní. Tie budú konzultovať s odborníkmi a nakoniec ich rozvinú do projektových dokumentácií. Finálne návrhy budú zverejnené na webe turistickeutulne.sk koncom júla 2021. S realizáciou chcú autori začať hneď po vybavení stavebných povolení.

Viac informácií nájdete na stránke vyhlasovateľa, alebo v prílohách nižšie:

Zápisnica z hodnotiaceho zasadnutia poroty:

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím