Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Slovenský plynárenský priemysel a.s.

Dodávateľ energií

Mlynské nivy 44/a
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

Hore
Výstupná stanica lanovky Pustevny (ČR)

Výstupná stanica lanovky Pustevny (ČR)

AutoriIng. arch. Kamil Mrva
Ing. arch. Václav Kocián
SpoluprácaIng. Jan Stuchlík
Ing. arch. Martin Vymetálek
Ing. Tomáš Šenovský (Statika)
InvestorPustevny s. r. o.
Zastavaná plocha485 m2
Obostavaný objem3685 m3
Návrh2015 - 2016
Realizácia2016 - 2017
AdresaTrojanovice,
Česká republika
Stavať na hrebeni Beskýd, navyše na dohľad od Jurkovičovej útulne Libušín si vyžaduje značnú dávku pokory a citu k okoliu. Aj tu však architekt môže ukázať svoje schopnosti, a to i bez použitia silných formálnych gest .

Základom je dobrý návrh. Stavba je svojim osadením a siluetou blízka pôvodnej vrcholovej stanici. Zásahy do okolitého prostredia sú obmedzené na minimum. Poteší materiálová poctivosť  a priznaná drevená konštrukcia. Dôležitým aspektom architektonického konceptu je variabilita, ktorá má zabezpečiť bez ďalších zásahov prevádzku novej kabínkovej lanovky. Stavba by mohla byť v mnohom príkladom aj pre slovenské lyžiarske strediská.

Dielo sa dostalo do užšieho výberu poroty v aktuálnom ročníku Českej ceny za architektúru.

Výstupná stanica lanovkovej dráhy sa nachádza na Pustevnách. Lokalita je často navštevovaným turistickým cieľom a východiskovým bodom pre výlety po hrebeni Beskýd. V susedstve novej stanice lanovky sa nachádzajú diela Dušana Jurkoviča - pustovne Libušín a Maměnka.

Foto: Studio Toast

Nová stanica stojí na mieste pôvodnej budovy, ktorá musela byť kvôli svojmu zlému stavu v roku 2016 asanovaná. Ako horná stanica lanovej dráhy z Trojanovic na Pustevny stará budova slúžila už od v roku 1937. Časom sa k nej pristavovali ďalšie časti, vznikla požičovňa lyží, bufet či WC. Vďaka "priliepaniu" nových objemov konštrukcia stavby už nevyhovovala ďalšiemu užívaniu.

Situácia
Situácia Kamil Mrva Architects

"Navrhli jsme otevřený koncept restaurace s panaromatickými výhledy do okolí. Soudobý přístup k architektuře je založen na místních tradičních materiálech - dřevo, kámen. Věříme, že realizace stavby obohatí areál Pusteven a nastartuje obnovu kultovního místa na jednom z turisticky nejvíce navštěvovaném místě v kraji," objasňuje koncept Kamil Mrva.

Foto: Studio Toast
Foto: Studio Toast

Po výstupe z lanovky sa návštevníci dostanú do stanice po oceľovom schodisku. Súčasťou budovy sú pokladne, obchod so suvenírmi, požičovne športového náradia, či verejné WC. V suteréne je umiestnené zázemie stavby. Veľkú časť horného poschodia zaberá samoobslužné bistro, ktoré je zásobované z kuchyne na podzemnom podlaží budovy. Z otvoreného priestoru reštaurácie majú návštevníci nerušený výhľad na panorámu Beskýd. V lete si môžu užiť aj vonkajšie posedenie na terase. 

Spodné podlažie a strop sú betónové, pohľadovú vrstvu z exteriéru tvorí kamenný obklad. Reštauráciu na poschodí ohraničuje drevený rám s presklenými stenami. Priestor zastrešuje krov z lepených väzníkov.

Samotná realizácia stavby trvala len rok. Horná stanica lanovej dráhy bola navrhnutá a postavená tak, aby mohla v budúcnosti bez ďalších zásahov slúžiť plánovanej novej kabínkovej lanovke.

Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPKamil Mrva Architects
Pôdorys 1. PP
Pôdorys 1. PPKamil Mrva Architects
Pozdĺžny rez
Pozdĺžny rezKamil Mrva Architects
Priečny rez
Priečny rezKamil Mrva Architects
Foto: Studio Toast
Foto: Studio Toast
Foto: Studio Toast
Foto: Studio Toast
Foto: Studio Toast
Foto: Studio Toast
Foto: Studio Toast
Foto: Studio Toast
Pôvodná stanica lanovky
Pôvodná stanica lanovkyKamil Mrva Architects

Poloha diela

Ing. arch. Kamil Mrva
Ing. arch. Václav Kocián

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím