Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
13. júl 2023
1
947

Informačné centrum, Trojanovice (ČR)

Z verejných zdrojov efektívne a kvalitne.
Informačné centrum, Trojanovice (ČR)
Autori: doc. Ing. arch. Kamil Mrva, Ph.DSpolupráca: Ing. Jaroslav Holub, Ing. arch. Tomáš Cirmaciu, Ing. arch. Jakub Chaloupek, Ing. Lenka KrhovjákováInvestor: obec TrojanoviceNávrh: 2018 - 2018Realizácia: 2020 - 2021Adresa: Trojanovice 1, Trojanovice, Česká republikaPublikované: 2. august 2023

Realizácia ateliéru Kamil Mrva Architects nominovaná v aktuálnom ročníku Českej ceny za architektúru.

Dva a pol tisícová obec Trojanovice, v podhorí Moravsko-sliezskych Beskýd, už viac ako desaťročie spolupracuje s architektom Kamilom Mrvom. Výsledkom je viacero kvalitných rekonštrukcií a konverzií obecných budov, ktoré vznikli podľa návrhu jeho ateliéru. Dôkazom, že kvalitná architektúra nemusí byť iba výsadou väčších sídiel je nedávna realizácia informačného centra. Novostavba vznikla neďaleko zrekonštruovaného objektu potravín Hruška, ktorých autorom je rovnako ateliér Kamila Mrvu. Budova slúži ako informačné centrum pre návštevníkov obce, pošta a knižnica. Poskytuje tiež ďalšie zázemie pre verejnosť, vrátane toaliet.

Do budovy sa vstupuje z centrálneho priestranstva cez presklenú stenu, krytú presahom strechy. Pôvodnú murovanú budovu garáží nahradila drevostavba v kombinácii s oceľovými stĺpmi. Stavba kopíruje pôdorys staršieho objektu. Úroveň podlahy prvého nadzemného podlažia je však zvýšená o 30 centimetrov. 

Vzhľad informačného centra, navrhnutého a zatepleného v súlade s požiadavkami pasívneho štandardu, dotvára systém drevených slnolamov. Jednotlivé lamely architekti kotvia na predsadený drevený rošt. Priestory sú klimatizované, slnolamy bránia spoločne s roletami prehrievaniu fasádneho plášťa.

Foto: Libor Stavjaník - Studio TOAST
Pôdorysy
PôdorysyAutor: Kamil Mrva Architects
Foto: Libor Stavjaník - Studio TOAST
Foto: Libor Stavjaník - Studio TOAST
Foto: Libor Stavjaník - Studio TOAST
Foto: Libor Stavjaník - Studio TOAST
Foto: Libor Stavjaník - Studio TOAST
Foto: Libor Stavjaník - Studio TOAST
Foto: Libor Stavjaník - Studio TOAST
Foto: Libor Stavjaník - Studio TOAST
Foto: Libor Stavjaník - Studio TOAST
Foto: Libor Stavjaník - Studio TOAST
Foto: Libor Stavjaník - Studio TOAST
Foto: Libor Stavjaník - Studio TOAST

Podklady: Kamil Mrva Architects
Fotografie: Libor Stavjaník -  Studio TOAST

Poloha diela

doc. Ing. arch. Kamil Mrva, Ph.D

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím