Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
25. júl 2023
2
1488

Vinárstvo Gurdau, Kurdějov (ČR)

Vlna v krajine.
Vinárstvo Gurdau, Kurdějov (ČR)
Autori: Ing. arch. Aleš Fiala, Ing. Tomáš Bílek (spoluautor), Ing. Bronislav Bureš (spoluautor)Spolupráca: Ing. Zdeněk Sendler (krajinná architektúra), Daniela Hradilová (návrh nábytku a interiérových detailov)Investor: GURDAU vinařstvíPlocha pozemku: 43 099 m²Zastavaná plocha: 1 260 m²Podlažná plocha: 1 141 m²Obostavaný objem: 5 300 m3Návrh: 2016 - 2020Realizácia: 2021 - 2022Adresa: 300, Kurdějov , Česká republikaPublikované: 30. august 2023

Realizácia ateliéru Aleša Fialu nominovaná v aktuálnom ročníku Českej ceny za architektúru.

 Vinárstvo Gurdau  bolo založené roku 2012 na “zelenej lúke”, vysadením prvých viníc vo svahoch nad obcou Kurdějov. Tá patrila historicky k významným dodávateľom vína mikulovským i brnenským mešťanom aj šľachtickým dvorom na Morave. Prevzatím historického názvu obce sa mladé vinárstvo hlási k vinárskemu odkazu lokality.

Už počiatočné idey vinárskeho domu uvažovali s prevádzkovo najefektívnejšou polohou, doslova v centre viníc. Zvolené osadenie, ktoré zároveň otvára výhľady do krajiny, prináša vysoké nároky na začlenenie stavby do prostredia. Stavba na kontext reaguje formou mierneho oblúka - vlny vo vinici. Na okolie stavby so 150 vysadenými stromami a krami plynulo nadväzuje extenzívna zelená strecha.  

Dvojpodlažná oceľobetónová stavba je prevádzkovo členená na dva celky. V suteréne prebieha výroba, zrenie a archivovanie vína. O úroveň vyššie situovali autori degustačné priestory, posedenie a predajňu. Hostia majú k dispozícii dva apartmány na príležitostné nocovanie.

Architekti zvolili pre stavbu materiály v prirodzenej forme ako pohľadový betón, sklo, kov, dubové a agátové drevo. Kontakt návštevníka s vinohradníckou krajinou umocňujú početné terasy, veľkoplošné zasklenie a v neposlednom rade pochôdzna vyhliadková strecha objektu, odkiaľ sa otvárajú scenérie horizontov Kurdějova, v diaľke sa rysujúcej Pálavy i rovín rozprestierajúcich sa k Rakúsku. 

K ekologickej prevádzke stavby, okrem extenzívnej zelenej strechy prispieva kvalitné zasklenie (trojsklá v kombinácii s drevenými predokennými dubovými lamelami, dostatočným presahom oblúkovej strechy a zatienením pergoly pred fasádou plachtami), vykurovanie prostredníctvom tepelného čerpadlo vzduch - voda, alebo opätovné využitie zrážkovej vody z akumulačnej nádrže. 

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Situácia
SituáciaAutor: Aleš Fiala
Pôdorys suterénu
Pôdorys suterénuAutor: Aleš Fiala
Pôdorys nadzemného podlažia
Pôdorys nadzemného podlažiaAutor: Aleš Fiala
Pozdĺžny rez
Pozdĺžny rezAutor: Aleš Fiala
Severovýchodný pohľad
Severovýchodný pohľadAutor: Aleš Fiala
Juhozápadný pohľad
Juhozápadný pohľadAutor: Aleš Fiala
Severozápadný pohľad
Severozápadný pohľadAutor: Aleš Fiala
Juhovýchodný pohľad
Juhovýchodný pohľadAutor: Aleš Fiala
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Použité Materiály:

  • Základná konštrukcia - monolitický železobetón
  • Zelená extenzívna strecha
  • Presklené plochy - Al profily, trojsklo
  • Dubové tieniace žalúzie
  • Agátové terasy
  • Cementové podlahové stierky
  • Dubové vnútorné podlahy
  • Dubový lamelový obklad interiérových stien

Autor: Aleš Fiala
Podklady: Linka
Fotografie: BoysPlayNice

Poloha diela

Ing. arch. Aleš Fiala
Ing. Tomáš Bílek
Ing. Bronislav Bureš

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím