Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
27. jún 2023
2
1564

Česká cena za architektúru 2023 - nominované diela

Do výberu medzinárodnej poroty sa zaradila aj realizácia bratislavských ateliérov 2021 a LABAK.
Česká cena za architektúru 2023 - nominované diela

Včera sme zverejnili diela nominované v aktuálnom ročníku CE ZA AR. Dnes sa presunieme k našim západným susedom. Zaujímavé je priame porovnanie 21 slovenských nominácií a výber poroty ČCA, ktorý zahŕňa 31 realizácií, posudzovaných tradične bez určenia kategórií.

Česká komora architektov zverejnila 27. júna na nominačnom večere 8. ročníka Českej ceny za architektúru tridsaťjeden diel, ktoré medzinárodná porota nominovala do užšieho výberu. Meno držiteľa hlavnej ceny aj ostatných finalistov sa verejnosť dozvie v novembri 2023 v pražskom Fóre Karlín. 

Sedemčlenná odborná porota vybrala spomedzi 241 prihlásených stavieb realizácie, ktoré “vykazují vysoké estetické a technické kvality a zároveň vhodně komunikují s okolím a mají společenský přínos.”

Pomer nominovaných diel, financovaných z verejných a súkromných zdrojov, je v aktuálnom ročníku takmer totožný. Mierne prevažujú stavby, za ktorými stoja verejné financie, čo sa doposiaľ v Českej cene za architektúru nestalo. Štyri realizácie pritom vzišli z architektonickej súťaže s potvrdením regulérnosti od Českej komory architektov. Patria medzi ne Lázně Bělohrad - úprava náměstí K.V. Raise / re:architekti studio (súťaž v roku 2017), Rekonštrukcia historickej budovy bývalých bitúnkov pre galériu Plato Ostrava / KWK Promes (súťaž v roku 2017), Verejné priestranstvo medzi školami v Červenom Kostelci / 2021 (súťaž v roku 2016) a Záhrady s cintorínom v Prahe-Suchdole / OBJEKTOR ARCHITEKTI (súťaž v roku 2017).

Výber nominovaných diel tvorí mozaika rôznych typologických druhov. Aj vďaka spomínanému nárastu verejných investícií väčšina realizácií slúži verejnosti a je voľne prístupná.

Najsilnejšie zastúpenie, s ôsmimi nominovanými dielami, má už tradične Praha. Juhomoravský a Moravskosliezsky kraj reprezentujú vo výbere štyri realizácie. Tri stavby z výberu vznikli na území Královéhradeckého a Pardubického kraja. Dve diela zastupujú Juhočeský kraj. S jednou realizáciou sa do výberu dostali Liberecký kraj, Stredočeský kraj, Plzenský kraj a Vysočina.


Cena predsedu Senátu Parlamentu ČR Miloša Vystrčila

V rámci Českej ceny za architektúru bola po druhý krát udelená Cena predsedu Senátu Parlamentu ČR. Získali ju autori Pamätníka troch odbojov (dielo sme predstavili tu) z ateliéru IXA. Pamätník vznikol v areáli statku rodiny Mašínovcov v obci Lošany, ktorý pani Zdeňka Mašínová získala späť v roku 2017. Pamätník uchováva odkaz generálmajora Jozefa Mašína a jeho rodiny. “Památník tří odbojů reflektuje mimořádnou situaci, kdy lze číst moderní historii Československé a České republiky skrze osudy jedné selské rodiny a jejích souputníků” odôvodnil výber Miloš Vystrčil.

 

Výnimočný počin v oblasti architektúry

V rámci Českej ceny za architektúru oceňuje Akadémia ČCA výnimočné aktivity v oblasti architektúry. Ocenenie v aktuálnom ročníku putovalo do rúk spolku CBArchitektura, za ktorým stoja od roku 2012 architekti Miroslav Vodák a Tomáš Zdvihal. Neformálne združenie architektov vzniklo v Českých Budějoviciach s cieľom pozitívne ovplyvňovať súčasnú podobu mesta a kraja a pracovať na dlhodobejších víziách. Spolok sa venuje základným otázkam: ako stavať - prečo stavať - čo stavať, ako si vybrať architekta, čo môže priniesť architektonická súťaž alebo architektonický workshop. Medzi kľúčové témy patrí apel na význam kvality verejných stavieb a verejného priestoru. “I když spolek CBArchitektura vznikl nad půdorysem vztahu k odpovědnosti ke svému městu, tak se v průběhu let jejich aktivity přesunuly i na celorepublikové působení. Platforma CBArchitektura se intenzivně věnuje nasměrování kroků vedoucích ke kvalitní architektuře, kterou následně propaguje a představuje. Miroslav Vodák a Tomáš Zdvihal působí v řadě odborných komisí, přednášejí, publikují a zároveň patří mezi organizátory architektonických soutěží v rámci republiky,” oceňují akademici a vyzdvihují “snahu nalézt vzájemnou shodu všech aktérů na řešení konkrétních stavebních záměrů a koordinaci diskuse mezi politiky.”

 

Šesť tímov už poznáme z predchádzajúcich ročníkov ČCA

Medzi autormi nominovaných stavieb sú aj tento rok etablované ateliéry aj verejnosti menej známi tvorcovia. Ani v aktuálnom ročníku nechýba Atelier 111 architekti, - “úradujúci” víťaz Českej ceny za architektúru. Minuloročného víťaza Dům na Kozině, nahradila v roku 2023 Vonkajšia reštaurácia. Medzi ďalšie úspechy pražského kolektívu patrí titul “finalista” z roku 2019 (Chata pri rybníku) a  2021 (Rodinný dom Jinonicie a Dielne Opatov. Dve želiezka v ohni má medzi nominovanými dielami ateliér Mjölk architekti (sídlo spoločnosti Klobúcká lesní a Montessori škôlka). Vyhliadky pod vrchom Stráž sa stali vlaňajším finalistom a Vyhliadka Špička získala o rok skôr čestné uznanie. Z predchádzajúcich ročníkov poznáme aj ateliér CHYBIK + KRISTOF ARCHITECTS & URBAN DESIGNERS, ktorý tento rok súťaží s projektom Mendelov skleník. V roku 2017 sa medzi finalistov zaradil s realizáciou Galéria nábytku, rovnako ako v roku 2020 s Enotékou Znojmo. Realizácie ateliéru sa medzi nominované diela dostali v rokoch 2021 (Ústredná autobusová stanica Zvonařka) a 2022 (Vývojové centrum modularity). Ateliér KOGAA si vlani vyslúžil postup medzi nominovaných za Kaviareň GROUNDS. Tento rok ho medzi nominovanými dielami zastupuje AIR SQUARE. Ateliér Kamila Mrvu s aktuálnou nomináciou - Informačným centrom v obci Trojanovice, bol finalistom v roku 2018 s Výstupnou stanicou lanovej dráhy, v roku 2019 postúpil medzi nominovaných s Prístavbou rodinného domu v meste Kojetín. Z minulého ročníka poznáme z okruhu nominovaných diel aj ateliér OBJEKTOR ARCHITEKTI. Autorov Liehovaru s pestovateľskou pálenicou zastupujú v aktuálnom ročníku Záhrady s cintorínom.

 

Medzinárodná odborná porota

Prácu českých architektov tradične hodnotií sedem zahraničných expertov. Tento rok patrí medzi nich architektka Gilma Teodora Gylytė (Litva), architekt a urbanista Joakim Lindmarker (Švédsko), architekt, krajinný architekt a urbanista Winy Maas  (Holandsko), architektka Taba Rasti (Španielsko), architekt Oliver Sadovský (Slovensko), krajinná architektka Mike van Stiphout (Holandsko) a kritik Deyan Sudjic (Veľká Británia).

AIR SQUARE (viac tu)

 
Edukační centrum České filharmonie (viac tu)


Fibonacci (viac tu)


Gočárova galerie (viac tu)

 
GURDAU VINAŘSTVÍ (viac tu)


HOLEČKOVA 26 (viac tu)


Informační centrum v Trojanovicích (viac tu)


Kavárna Kontejner (viac tu)


La Vida Residence (viac tu)


Lávka v Litomyšli (viac tu)


Mendelův skleník (viac tu)


Mezi Konflikty (viac tu)


Náplavka Radbuza (viac tu)


Obecní dům Skalička (viac tu)


Památník tří odbojů (viac tu)


Přestavba bývalých jeslí (viac tu)


Radnice města Lázně Bělohrad a úprava náměstí K.V. Raise (viac tu)


Rekonstrukce historické budovy bývalých jatek pro účely galerie Plato Ostrava (viac tu)


Rodinný dům pod Kunětickou horou (viac tu)


Rozhledna Vysoké Pole (viac tu)


Rozšíření lodžií panelového domu (viac tu)


Sídlo Kloboucké lesní (viac tu)


Sonda - veřejná knihovnička (viac tu)


Společenský sál Farního centra v Lidečku (viac tu)


Stodola v Pošumaví (viac tu)


Škola z lomu (viac tu)


Školka Montessori (viac tu)


Venkovní restaurace (viac tu)


Veřejné prostranství mezi školami v Červeném Kostelci (viac tu)


Vodojem s vyhlídkou na zříceninu hradu Trosky (viac tu)


Zahrady se hřbitovem (viac tu)

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím