Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
9. január 2023
0
975

Reštaurácia v exteriéri, Výstaviště České Budějovice

Architektonické riešenie vyzdvihuje konštrukčnú logiku, priznáva použité prvky, riešenia a materiály.
Reštaurácia v exteriéri, Výstaviště České Budějovice
Autori: Ing. arch. Jiří Weinzettl, Ing. arch. Veronika IndrováSpolupráca: Ing. Michal Hamada (projekt)Realizácia: 2020 - 2021Adresa: Výstaviště České Budějovice , České Budějovice, Česká republikaPublikované: 17. január 2023

Areál výstaviska v Českých Budějoviciach, ktorého história siaha do šesťdesiatych rokov minulého storočia,  sa postupne mení. Zásluhu má na tom aj kolektív Atelier 111 architekti, ktorý vypracoval v roku 2019 urbanistickú štúdiu novej podoby komplexu. 

Od roku 1970 sa tu pravidelne koná jedna z najväčších a najvýznamnejších poľnohospodárskych výstav v Českej republike. Aktuálny stav areálu si však vyžaduje nevyhnutnú realizáciu. Podľa slov architektov jedinečnosť komplexu spočíva v jeho parkovom charaktere a tesnej blízkosti centra mesta. Problémom je naopak uzavretosť areálu a jeho pôsobenie ako výrazná bariéra pohybu v rámci mesta. "Otevření areálu vůči městu a jeho obyvatelům, zvýšení průchodnosti skrz celé území a zatraktivnění prostředí novými ději zaručí oživení prostředí během celého roku, tedy i mimo pořádané výstavy," vysvetľujú svoj zámer v dlhodobom horizonte autori.

V tomto duchu sa nesie aj realizácia reštaurácie pri jednom z rybníkov v priestoroch výstaviska. Objekt stojí na mieste chátrajúcej drevostavby zo 70. rokov. Zadanie, ktoré počítalo so sezónnou prevádzkou reštaurácie, umožnilo architektom stavbu v maximálnej miere otvoriť do exteriéru, najmä k výhľadom na vodnú plochu. Dispozíciu vymedzujú základné konštrukčné prvky - masívne hranoly - tvoriace priestorové moduly so stranou 3 m. Rozsiahlu terasu / odbytový priestor zastrešuje strop, so svietidlami zavesenými v diagonálach jednotlivých polí. Architektonické riešenie vyzdvihuje konštrukčnú logiku, priznáva použité prvky, riešenia a materiály. Zázemie a kuchyňu uzatvára sivá obálka. Pôvodne navrhované leštené hliníkové panely pri realizácii nahradili cementotrieskové dosky. Optimalizácia nákladov sa prejavila aj na absencii textilných priesvitných roliet, navrhovaných po obvode terasy. Tie mali návštevníkov čiastočne ochrániť pred priamym slnkom, vetrom, dažďom a zároveň, pri úplnom zatiahnutí, umožniť priestor dočasne vykúriť externými zdrojmi tepla. K ich realizácii zatiaľ nedošlo. Po záverečnej je však možné uzavrieť bar prostredníctvom harmonikových dverí a začleniť ho do prevádzkového bloku.

Foto: BoysPlayNice
Situácia
Situácia Autor: Atelier 111 architekti
Pôdorys
PôdorysAutor: Atelier 111 architekti
Čelný pohľad
Čelný pohľadAutor: Atelier 111 architekti
Bočný pohľad
Bočný pohľadAutor: Atelier 111 architekti
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Vizualizácie
VizualizácieAutor: Atelier 111 architekti

Poloha diela

Ing. arch. Jiří Weinzettl
Ing. arch. Veronika Indrová

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím