Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
13. júl 2023
0
670

Záhrady s cintorínom pri kaplnke sv. Václava, Praha - Suchdol

Pietne miesto v krajine.
Záhrady s cintorínom pri kaplnke sv. Václava, Praha - Suchdol
Autori: MgA. Václav Šuba, MgA. Jakub ČervenkaSpolupráca: Martin Rosa, Lucie Medková (zahradná a krajinná architektúra), Vendula Krausová (zahradná a krajinná architektúra), Jan Stuchlík (vizuálna identita)Návrh: 2017 - 2019Realizácia: 2017 - 2022Adresa: U Kapličky 1172, Praha-Suchdol, Česká republikaPublikované: 21. júl 2023

Realizácia ateliéru Studio OBJEKTOR nominovaná v aktuálnom ročníku Českej ceny za architektúru.

Začiatkom roku 2017 vyhlásila mestská časť Praha-Suchdol súťaž na architektonicko-krajinársky návrhu vymedzenia verejného priestoru s novým cintorínom a sadom v okolí kaplnky sv. Václava, v prírodnej rezervácii Údolí Únětického potoka. Na jeseň boli známe výsledky. Zvíťazil pražský kolektív Studio OBJEKTOR. Návrh, ktorý obsadil 1. miesto, podľa slov poroty "citlivě reaguje na krajinnou situaci i širší urbanistické vazby a uměřeným způsobem je akcentuje a zhodnocuje."

Pozn. red.: Viaceré príklady "architektúry smútku", vrátane cintorína, koncipovaného ako verejný park, alebo miesta poslednej rozlúčky, ktorého podoba vzišla z architektonickej súťaže nájdete medzi súvisiacimi článkami v závere príspevku. Podobné zadanie ako v Suchdole riešili súťažiaci pred dvomi rokmi v Brezne. Na výsledok si však ešte musíme počkať.

 

Aktuálnu pražskú realizáciu predstavíme prostredníctvom sprievodného textu autorov:

Vítězný soutěžní návrh nového hřbitova se odvíjí od stávajících kvalit území - korun vzrostlých stromů, horizonty polního lánu, ohradní zdi, kaple sv. Václava a hlavní osy stezky s alejí pokračující k výhledu z Kozích hřbetů. Definujeme areál pomocí struktur, principů a materiálů. Rozdělení území pomocí systémové mřížky hřbitovních zdí a cest umožňuje snazší přizpůsobování růstu hřbitova aktuálním kapacitním požadavkům při zachování konceptu celku. Stávající krajinu regulujeme a necháváme jí prostor pro přirozený vývoj v čase. U vstupu vzniká novostavba zázemí správce hřbitova s veřejným WC a parkováním. Kapli sv. Václava otevíráme všem příchozím jako úkryt před okolním světem. Lesní porost za kaplí vyhrazujeme pro alternativní způsoby pohřbívání a rozptyl na loučce.

Horizontalita, destigmatizace hřbitovního místa, zrušení klasické hřbitovní zdi, průhledy, plynulé napojení areálu hřbitova do volné krajiny - to jsou hlavní témata nově vzniklého veřejného prostoru.  
Součástí návrhu je vytvoření grafického manuálu náhrobních desek a orientačního systému.

Foto: PKučera Photography
Situácia
SituáciaAutor: Studio OBJEKTOR
Pôdorys
PôdorysAutor: Studio OBJEKTOR
Rez A-A´
Rez A-A´Autor: Studio OBJEKTOR
Rez B-B´
Rez B-B´Autor: Studio OBJEKTOR
Pohľad
PohľadAutor: Studio OBJEKTOR
Pohľad
PohľadAutor: Studio OBJEKTOR
Pohľad
PohľadAutor: Studio OBJEKTOR
Pohľad
PohľadAutor: Studio OBJEKTOR
Grafický manuál
Grafický manuálAutor: Studio OBJEKTOR
Foto: PKučera Photography
Foto: PKučera Photography
Foto: PKučera Photography
Foto: PKučera Photography
Foto: PKučera Photography
Foto: PKučera Photography
Foto: PKučera Photography
Foto: PKučera Photography
Foto: PKučera Photography
Foto: PKučera Photography
Foto: PKučera Photography
Foto: PKučera Photography
Foto: PKučera Photography
Foto: PKučera Photography
Foto: PKučera Photography
Foto: PKučera Photography
Foto: PKučera Photography
Foto: PKučera Photography
Foto: PKučera Photography
Foto: PKučera Photography
Foto: PKučera Photography
Foto: PKučera Photography
Foto: PKučera Photography
Foto: PKučera Photography
Foto: PKučera Photography
Foto: PKučera Photography

Autor: Studio OBJEKTOR
Foto: PKučera Photography

Poloha diela

MgA. Václav Šuba
MgA. Jakub Červenka

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím