Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
11. máj 2017
0
426

Smútočná sieň, Spytihněv

Drobný príklad kultivovaného a zároveň rázneho dialógu medzi novým a starým. Rekonštrukcia a dostavba pôvodnej márnice na dom smútku.
Smútočná sieň, Spytihněv
Autori: Ing. arch. Ivan Bergmann, Ing. Pavel SrbaInvestor: Obec SpytihněvInvestičný náklad: 3 mil. KčNávrh: 2014 - 2015Realizácia: 2015 - 2016Adresa: Spytihněv , Česká republikaPublikované: 27. máj 2017

Murovaná budova márnice bola “obalená” ľahkou drevenou konštrukciou, pričom však bola pôvodná stavba zahrnutá do nového riešenia. 

Foto: Dušan Tománek
Foto: Dušan Tománek

Objekt márnice bol postavený v päťdesiatych rokoch minulého storočia. Budova s rozmermi 12.7 x 4,7 m s výškou 3,4 m novému účelu kapacitne nevyhovovala. Prístavba preto rozširuje pôdorysnú stopu na južnú a severnú stranu o 1,6 m a na západnú stranu o 3,8 m. 

Architektonické riešenie vychádza z jednoduchého kubického tvaru, ktorý v sebe ukrýva stavebne upravený pôvodný objekt. Zachované konštrukcie sú výrazne perforované. Vzniká tak neobvyklé interiérové ​​riešenie. Na východnej (zadnej) strane zostáva pôvodný obrys  márnice jasne čitateľný. Nachádza sa tu samostatný vstup na bezbariérové WC a sklad náradia údržby. Pôvodná márnica bola vystavaná z bielych vápennopieskových tehál. Horizontálnu konštrukciu tvorila železobetónová stropná doska. Po stavebných úpravách sú tieto konštrukcie omietnuté bielou omietkou. Zaujímavo riešený portál je zachovaný a zakomponovaný do vstupnej časti obradnej siene v nadväznosti na presklenú stenu.

Spytihněv - pôvodný objekt márnice
Spytihněv - pôvodný objekt márnice
Foto: Dušan Tománek
Pôdorys
Pôdorys

Nové konštrukcie, ktoré pôvodný stavbu "obaľujú", sú vyhotovené z drevených lepených väzníkov, na ktoré sú kotvené pohľadovo upravené fošne. Na túto konštrukciu je z vonkajšej strany osadený nosný drevený rošt do ktorého je uložená tepelná izolácia a ukotvený fasádny obklad z čiernych cembritových fasádnych dosiek. Horizontálne pásové okná a presklené steny s drevenými rámami sú zasklené izolačným dvojsklami. Konštrukcia plných dverových krídiel je drevená. Dvere sú obložené čiernym oceľovým plechom, ktorý je v prípade hlavných vstupných dverí kotvený mosadznými nitmi.

Foto: Dušan Tománek

Vstup do obradnej siene je prístupný cez výrazné závetrie. Prirodzené denné svetlo a vetranie je zabezpečené dvoma pásovými oknami na dlhších stranách formou bazilikálního osvetlenie a strešným svetlovodom nad katafalkom. Hlavné vstupné závetrie je širokou nástupné plochou spojené s centrálnym priestorom cintorína. V interiéri je dominujúcim materiálom prírodné drevo. Na podlahe je použitá sivá polyuretánová stierka. Jednoduchý mobiliár je čierny.

Foto: Dušan Tománek
Foto: Dušan Tománek
Foto: Dušan Tománek
Foto: Dušan Tománek
Foto: Dušan Tománek
Foto: Dušan Tománek
Foto: Dušan Tománek
Foto: Dušan Tománek
Foto: Dušan Tománek
Foto: Dušan Tománek
Foto: Dušan Tománek
Foto: Dušan Tománek
Foto: Dušan Tománek
Foto: Dušan Tománek

Na osi smútočnej siene je západne od hlavného vstupu navrhnuté kolumbárium, ktoré rovnako ako nový cintorínsky múr bude zealizované v ďalšej etape.

Vizualizácia
Vizualizácia

Podklady: Ing. arch. Ivan Bergmann

Poloha diela

Ing. arch. Ivan Bergmann
Ing. Pavel Srba
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím