Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia
Zajtra
Čoskoro

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Slovenský plynárenský priemysel a.s.

Dodávateľ energií

Mlynské nivy 44/a
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Smútočná sieň v meste  Dobruška (ČR)

Smútočná sieň v meste Dobruška (ČR)

AutoriIng. arch. Miroslav Horský
Jan Hamet
SpoluprácaIng. Michal Freivald
InvestorMesto Dobruška
Zastavaná plocha306 m2
Obostavaný objem1310 m3
Návrh2012 - 2014
Realizácia2016 - 2017
AdresaKostel Svatého Ducha ,
Dobruška,
Česká republika
Dôstojné miesto na poslednú rozlúčku. Materiály, ktoré sú späté s históriou miesta našli uplatnenie v novom kontexte.

Dielo sa dostalo do užšieho výberu poroty v uplynulom ročníku Českej ceny za architektúru.

Nová smútočná sieň je súčasťou areálu mestského cintorína, ktorý sa nachádza v okrajovej časti šesťtisícového mesta Dobruška. Objekt nadväzuje na starý chodník lemovaný lipovou alejou, na pozemku pôvodne stál dom hrobára. Spojnica prechádza popri stavbe, cez celú novšiu časť pohrebiska a ústi až pri kostole svätého Ducha. Línia vzrastlých stromov pôsobí zároveň ako pohľadová bariéra a stavbu vizuálne odčleňuje od prislúchajúceho parkoviska, ktoré bolo tiež súčasťou úprav nástupného priestoru a predpolia cintorína.

Dominantou v areáli naďalej ostáva kostol svätého Ducha so zvonicou a historickým kamenným múrom. Nová časť cintorína nadviazala na túto líniu, oplotenie však kopíruje klesajúci terén. Novostavba rozlúčkovej siene v tejto línii pokračuje a stavba sa tak stáva súčasťou panorámy okolitej krajiny. Na severnej strane je obdobne navrhnuté oplotenie novej regulovanej parkovacej plochy.

Foto: BoysPlayNice
Foto: Boysplaynice
Foto: Boysplaynice
Situácia
SituáciaAutor: ATELIER ARCHITEKTURY, Šuda - Horský

Architektonické stvárnenie siene je založené na postupnom horizontálnom vrstvení. Na pieskovcové murivo s výškou okolitých múrov cintorína je “posadený” presklený pás ukončený rímsou. Drevený obklad lemuje okraj plochej strechy. Nad túto úroveň vystupuje prevýšený trakt sály obložený smrekovcovým šindľom. Kompozícia je na východnej strane prerušená zvislým preskleným pásom, ktorý sa “zarezáva” aj do časti plochej strechy a kopíruje umiestnenie katafalku. Presklená plocha vytvára v sieni nad katafalkom jediný pás prirodzeného svetla, zvyšok priestoru je ponechaný v šere.

Architekti kombinujú murované a monolitické konštrukcie. Pohľadovú vrstvu zo strany exteriéru tvorí spomínaný smrekovcový šindel, alebo pieskovcové murivo. Materiály, ktoré sú späté s históriou miesta našli uplatnenie v novom kontexte. Prevetrávaná fasáda bez ďalšej povrchovej úpravy si časom vytvorí prirodzenú patinu.

Foto: Boysplaynice
Foto: Boysplaynice
Foto: Boysplaynice
Foto: Boysplaynice
Foto: Boysplaynice
Foto: Boysplaynice
Foto: Boysplaynice
Foto: Boysplaynice

Celý objekt smútočnej siene je “zovretý” pieskovcovou stenou, ktorá je prerušená iba kovovými vrátami. Na uzavretý dvor, ktorý zaisťuje intímny priestor pre účastníkov obradu, priamo nadväzuje hlavná sála. Obradná miestnosť je dimenzovaná pre 50 osôb. Všetko potrebné zázemie je situované po obvode.

Podstatnú časť severného traktu zaberá hygienické zázemie pre verejnosť, ktoré je celoročne prístupné aj pre návštevníkov cintorína. Nachádza sa tu tiež kancelária s vlastnou hygienou.

Východný obslužný trakt umožňuje krytú manipuláciu s nebožtíkom a jeho transport z vozidla do preberacej a prípravnej miestnosti. Vstavaný chladiaci box vystavaný  z izolačných PUR panelov slúži pre dočasné uloženie až 7 vozíkov s rakvou. Chladiace zariadenie je umiestnené v nadväzujúcej technickej miestnosti. Transport rakvy do priestoru katafalku so zdvíhacou plošinou je zabezpečený prostredníctvom vozíkov, na ktorých sú rakvy umiestnené v chladiacom boxe. Sú tak minimalizované nároky na obsluhu a celý proces obradu môže zabezpečiť aj jeden človek.

Južný modul začína miestnosťou pre pozostalých so samostatným vstupom z dvora a samostatnými dverami do siene. Ďalej je tu umiestnená miestnosť pre hudobníkov. Tá je oddelená od siene dreveným roštom. Rošty zároveň zakrývajú prestupy ventilácie a zjednocujú dvere do miestnosti pre pozostalých a kancelárie. Rošty aj ostatné vybavenie interiéru sú zhotovené z jaseňového dreva. Katafalk je pripravený na vyššie zaťaženie a vlhkosť. Pohľadovú vrstvu tvorí cementová stierka.

Celý prevádzka sa odohráva v jednej úrovni a je bezbariérová.

Pôdorys
PôdorysAutor: ATELIER ARCHITEKTURY, Šuda - Horský
Rez
RezAutor: ATELIER ARCHITEKTURY, Šuda - Horský
Foto: Boysplaynice
Foto: Boysplaynice
Foto: Boysplaynice
Foto: Boysplaynice
Foto: Boysplaynice
Foto: Boysplaynice
Foto: Boysplaynice
Foto: Boysplaynice
Foto: Boysplaynice

Poloha diela

Ing. arch. Miroslav Horský
Jan Hamet

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím