Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Gerhardt Braun Slovakia k.s.

Pivničné kobky

Drobného 27
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Reynaers systems spol. s r.o.

Prievozská 2/ A
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

MINIMAL / MAXIMAL – kovanie v minimalistickom dizajne

Material & Technology s.r.o. – M&T (výrobca)
Material & Technology s.r.o. – M&T (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Povrchové temperovanie betónového jadra

Princíp temperovania betónového jadra spočíva...

REHAU s.r.o. (výrobca)
REHAU s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
4. november 2019
0
1262

Prístavba rodinného domu, Kojetín (ČR)

Komplikovaný kontext, vzájomná dôvera klienta a architekta.
Prístavba rodinného domu, Kojetín (ČR)
Autori: Ing. arch. Kamil Mrva, Ph.D.Spolupráca: Ing. arch. Václav Kocián (interiér), Radek Leskovjan (interiér), Ing. Tomáš Šenovský (statika), Ing. Jaroslav Holub (záhrada), Ing. Petr Dan (záhrada)Investor: Radek LeskovjanPlocha pozemku: 4 300 m2Návrh: 2015 - 2016Realizácia: 2017 - 2018Adresa: Kojetín, Nový Jičín, Česká republikaPublikované: 18. november 2019

Svahovitá parcela uprostred obce Kojetín má pestrú históriu. Zámerom investora bolo v prvej fáze zrekonštruovať objekt bývalej stodoly pre bývanie a prácu a v budúcnosti postaviť nový rodinný dom v jej susedstve. Prvý cieľ sa podarilo zrealizovať pred desiatimi rokmi. Pieskovcové steny a piliere z roku 1862 ostali zachované. Pribudol spevňujúci betónový veniec, do ktorého je kotvená ľahká pultová strecha. Dovnútra pôvodnej stavby vložil Kamil Mrva nový kubus - montovaný objekt - dom a ateliér zároveň. Všetko potrebné sa až donedávna odohrávalo v jednom priestore: kuchynský kút, posedenie, zóna na spanie i prácu. Transformácia torza stopäťdesiatročnej stodoly bola široko publikovaná (Ročenka České architektury, 99 domů, putovná výstava Czech houses, ale tiež médiá v Portugalsku či Švajčiarsku...)

V roku 2015 nadišiel čas na plánovanú dostavbu: “Investor, náš kamarád, nás opět oslovil k pokračování projektu na Kojetíně. Zadáním bylo rozšířit  objekt o dvě ložnice, koupelnu a šatnu. Nebylo jednoduché přemýšlet o přístavbě k objektu, kterého si nesmírně vážíme,” vysvetľuje Kamil Mrva zložitú genézu aktuálneho projektu. 

Architekti sa snažili predovšetkým o zachovanie svojbytnosti pôvodného ateliéru, ich zámerom bolo: "přistavět do svahu jen nenápadnou stavbu se zelenou střechou, která se bude otevírat do atria, kde se odehrává život rodiny."

Nový objekt zároveň opticky oddeľuje vstupný priestor na pozemok prostredníctvom "carportu" a chráni pôvodnú kamennú stenu.

Priznané betónové konštrukcie v interiéri aj exteriéri nechávajú vyniknúť prírodnú podstatu materiálu. V interiéri prístavby dopĺňajú surovú textúru betónu precízne povrchy vstavaného nábytku. Prioritou bol dostatok prirodzeného svetla, ktorý v hĺbke dispozície zabezpečujú svetlovody a presklené priečky. Realizácia bola nominovaná v aktuálnom ročníku Českej ceny za architektúru.

Foto: Libor Stavjaník / Studio Toast
Foto: Libor Stavjaník / Studio Toast
Pôdorys
PôdorysAutor: Kamil Mrva Architects
Foto: Libor Stavjaník / Studio Toast
Foto: Libor Stavjaník / Studio Toast
Foto: Libor Stavjaník / Studio Toast
Foto: Libor Stavjaník / Studio Toast
Foto: Libor Stavjaník / Studio Toast

Poloha diela

Ing. arch. Kamil Mrva, Ph.D.
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím