Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

For interior
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
29. január 2019
0
600

Nová radnica v pražskej časti Ďáblice

K službám občanom.
Nová radnica v pražskej časti Ďáblice
Autori: Ing. arch. Peter Lacko, Ing. arch. Filip TittelbachSpolupráca: Ing. arch. Tomáš Balej, Ing. Lenka DvořákováZastavaná plocha: 1685 m2Obostavaný objem: 7678 m3Investičný náklad: 62 mil. ČK vrátane DPHNávrh: 2013 - 2015Realizácia: 2017 - 2018Adresa: Osinalická 1104/13, Praha 8 – Ďáblice, Česká republikaPublikované: 17. február 2019

Civilná, neokázalá architektúra. Efektívne priestorové riešenie a multifunkčná náplň.

Zadanie a lokalita

Trojtisícová pražská časť Ďáblice má od minulého roka novú radnicu. Mestskej časti už roky chýba prirodzené centrum. Práve k budovaniu infraštruktúry v obytnej zóne má prispieť úrad, ktorý vznikol na mieste bývalého kina. Multifunkčné využitie objektu zabezpečuje spoločenská sála, pošta a ordinácie lekárov. Neďaleko navyše v uplynulých mesiacoch vyrástlo komunitné centrum a parčík.

Foto: Tomáš Balej
Foto: Tomáš Balej
Situácia
SituáciaA.LT architekti

Architektúra

Podľa slov architektov bolo ich prioritou navrhnúť jednoduchý bezbariérový objekt, ktorý nebude monumentom, ale skôr “inštrumentom” pre obyvateľov všetkých vekových kategórií. Podstatou riešenia je otvorenosť a transparentnosť, stavebná aj funkčná. Uličné fasády sú akcentované striebornou metalickou farbou nanášanou cez šablónu, ktorá vytvára výrazný geometrický vzor.

Foto: Tomáš Balej
Foto: Tomáš Balej
Foto: Tomáš Balej
Foto: Tomáš Balej
Foto: Tomáš Balej
Foto: Tomáš Balej

Priestorové riešenie

Budova je rozdelená na štyri funkčné celky - ordinácie, multifunkčnú sálu, úrad a poštu. Spomenuté časti sú prepojené vestibulom. Vestibul funguje ako podlubie a rozptylová plocha pri rôznych kultúrnych podujatiach (plesy, zábavy, koncerty, príležitostne i výstavy). V strede je átrium, ktoré napomáha presvetleniu vnútorných priestorov. Hranice medzi jednotlivými časťami sa môžu meniť podľa potreby a aktuálneho využitia budovy.

Pôdorys
Pôdorys A.LT architekti

Konštrukcia a technológie

Základnú nosnú konštrukciu tvorí skelet z dreveného masívu s modulom 4x4 m. Budova je zo strany exteriéru opláštená tepelnoizolačnými sendvičovými panelmi. Steny z liaporbetónových tvárnic slúžia ako zavetrenie konštrukcie a zlepšujú akustické parametre vnútorného priestoru. Stavba je zastrešená extenzívnou zelenou strechou. Kúrenie a chladenie zabezpečujú tepelné čerpadlá typu vzduch/vzduch.

Rez 1-1
Rez 1-1Autor: A.LT architekti
Rez 2-2
Rez 2-2Autor: A.LT architekti
Južná fasáda
Južná fasádaAutor: A.LT architekti
Severná fasáda
Severná fasádaAutor: A.LT architekti

Interiér

Architekti pri návrhu pracovali s neutrálnymi prírodnými materiálmi, ktoré reprezentujú civilný charakter vnútorného priestoru a vyznieva vďaka nim hra svetla a tieňa. 

Foto: Tomáš Balej
Foto: Tomáš Balej
Foto: Tomáš Balej
Foto: Tomáš Balej
Foto: Tomáš Balej
Foto: Tomáš Balej
Foto: Tomáš Balej
Foto: Tomáš Balej
Foto: Tomáš Balej
Foto: Tomáš Balej

Podklady: A.LT architekti

Poloha diela

Ing. arch. Peter Lacko
Ing. arch. Filip Tittelbach

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím