Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
19. február 2019
0
492

Rekonštrukcia obecného úradu Únětice (ČR)

Dôverne známy scenár, tentokrát so šťastným koncom.
Rekonštrukcia obecného úradu Únětice (ČR)
Autori: Ing. arch. Jaroslav Hulín, Ing. arch., M.Arch. Jiří Pavlíček, Ph.D., Ing. arch. Šimon JiráčekInvestor: Obec ÚněticePlocha pozemku: 605 m2Zastavaná plocha: 98 m2Návrh: 2014 - 2015Realizácia: 2015 - 2015Adresa: Náves 17/4, Únětice, Česká republikaPublikované: 19. február 2019

Projekty využívajúce dotáciácie na zníženie energetickej náročnosti skončia väčšinou pri zateplení fasády vrstvou polystyrénu, bez akéhokoľvek ďalšieho rozmyslu. Chýba komplexnejší pohľad architekta, pridaná vrstva neprináša žiadnu novú architektonickú ani remeselnú kvalitu. Aj pri stavbách, ktoré nemajú "áčkovú" kvalitu, je dôležitý zodpovedný prístup. Obecný úrad si aj po rekonštrukcii zachoval charakteristickú podobu a detaily. Na prvý pohľad sa ani v interiéri skoro nič nezmenilo. Práve takýto striedmy a úsporný prístup sa nám páči. 

Zadaním obce bola nenáročná stavebná úprava úradu s cieľom zlepšenia energetickej bilancie budovy. Tesne predtým, ako architekti začali na projekte pracovať, si obec zabezpečila dotáciu na zateplenie stavby z 30. rokov minulého storočia. “Ptali jsme se sami sebe, jestli by se vůbec takového projektu měli zúčastnit architekti. Po delší úvaze jsme ale dospěli k závěru, že v projektu existuje ještě řada nezodpovězených otázek. Děsila nás především kombinace zateplení a historické budovy. Proto jsme se projektu ujali,” vysvetľujú architekti.

Pre architektov bolo otázkou, ako sa postaviť k prístavbe z 50. rokov. Vzhľadom na porušenú statiku neskoršej dostavby a motto rekonštrukcie "hľadanie energetických úspor" sa rozhodli optimalizovať dispozíciu tak, aby bolo možné prístavbu zbúrať. Zmenšil sa tak obostavaný objem a predovšetkým ochladzovaná plocha fasády. Spolu s inštaláciou nového vykurovacieho systému a zateplením, spomínané opatrenia prispeli k zlepšeniu energetickej bilancie stavby.

Druhou zásadnou otázkou bolo, ako zatepliť budovu tak, aby nestratila svoju historickú podobu. Relatívne banálna otázka nadobúda v kontexte mnohých nevydarených projektov dôležitosť. Architekti študovali historické podklady a overovali na vizualizáciách rôznu hrúbku zateplenia. Ako výsledné optimum zvolili 15 cm dodatočnej tepelnej izolácie zo strany exteriéru. Aby zostali zachované pôvodné proporcie, bolo potrebné upraviť okenné otvory, vrátane realizácie niekoľkých nových prekladov. Nové okná sú pochopiteľne špaletové. “Měli jsme štěstí v tom, že původní fasáda nebyla příliš členitá,” priznávajú architekti. Pôvodnú brizolitovú omietku nahradila opticky aj štrukturálne veľmi podobná vrstva aplikovaná na kontaktný zatepľovací systém.

Foto: Benedikt Markel
Foto: Benedikt Markel
Foto: Benedikt Markel
Situácia
SituáciaAutor: Pavlíček Hulín architekti
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPAutor: Pavlíček Hulín architekti
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NPAutor: Pavlíček Hulín architekti
Pôdorys 3. NP
Pôdorys 3. NPAutor: Pavlíček Hulín architekti
Rez A-A
Rez A-AAutor: Pavlíček Hulín architekti
Pohľad južný
Pohľad južnýAutor: Pavlíček Hulín architekti
Pohľad zapadný
Pohľad zapadnýAutor: Pavlíček Hulín architekti

V interiéri sa autori snažili zachovať čo najviac pôvodných prvkov, aj s ohľadom na finančné možnosti obce. Radiátory sú osadené do novovyrobených ník pod oknami, fošňová podlaha je natretá na pôvodný odtieň. Prvky, ktoré nebolo treba vymieňať (napríklad zárubne) sú ponechané bez úprav, aby dom žil svojou pôvodnou atmosférou.

Jediným výrazne novým prvkom sa tak stalo okno na západnej fasáde. Osvetľuje starostovu kanceláriu/zasadačku a je z neho vidieť na centrum obce. “Občané tak mohou kontrolovat svého voleného zástupce podobně jako tomu je například v Reichstagu,” dodávajú na záver autori.  

Foto: Benedikt Markel
Foto: Benedikt Markel
Foto: Benedikt Markel
Obecný úrad pred rekonštrukciou
Obecný úrad pred rekonštrukciouFoto: Pavlíček Hulín architekti

Poloha diela

Ing. arch. Jaroslav Hulín
Ing. arch., M.Arch. Jiří Pavlíček, Ph.D.
Ing. arch. Šimon Jiráček

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím