Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
11. máj 2022
0
409

Obecný úrad Hluchov (ČR)

Citlivá adaptácia stavby s komplikovanou históriou.
Obecný úrad Hluchov (ČR)
Autori: Jiří Markevič, Jaroslav SedlákSpolupráca: Zdeněk Opletal (hlavný projektant), Dana Opletalová (Projektantka), Rudolf Richter (dozor), Vendula Markevičová (vonkajšie úpravy), Radim Lisa (grafický dizajn), Květoslav Bartoš (grafický dizajn), Lenka Pilařová (design stropu)Investičný náklad: 528 000 €Návrh: 2017 - 2020Realizácia: 2020 - 2020Adresa: 366 2, Hluchov, Česká republikaPublikované: 13. máj 2022

Malá obec v okrese Prostějov s 350 stálymi obyvateľmi sa pustila do náročného procesu rekonštrukcie dôležitej obecnej budovy. Kultivované architektonické riešenie ateliérov Public Atelier a Fuuze pracuje s historickými vrstvami, ktoré striedmo a citlivo dopĺňa o súčasné zásahy. Výsledkom sú reprezentatívne administratívne a kultúrne priestory v centre sídla.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Historický objekt renesančného opevnenia, prestavaný na barokový zámok a v 19. storočí využívaný ako sklad a zázemie drahanovického cukrovaru. Dobové proporcie a prvky sú najmä zo strany dvora viditeľné dodnes. Uličná fasáda v minulosti prešla zjednodušením a úpravou, ktorá jej výraz a mierku prispôsobila architektúre vznikajúcej v polovici minulého storočia. V tej dobe tu sídlil Mestský národný výbor, svoje kancelárie tu malo JRD a úpravou dispozície vznikol aj priestor pre osvetovú besedu. Architekti sa rozhodli rešpektovať všetky historické vrstvy a citlivo adaptovať zachované celky pre potreby obecného úradu a spoločenskej sály.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Návrh vychádza z požiadavky obce Hluchov revitalizovať zanedbaný objekt a vyriešiť nedostačujúce sociálne zázemie obce. Architekti sa zaoberali tiež komplexným riešením novej prevádzky. Pôvodné dispozičné riešenie s kanceláriami na poschodí už nevyhovovalo súčasným nárokom na bezbariérovú prevádzku. Dispozícia je po novom obrátená. Prízemie využívajú kancelárie obecného úradu. Poschodie vyhradili architekti pre spoločenskú sálu, knižnicu a výčap. Historický objekt doplnila nová dostavba, ktorá zastrešuje hygienické zázemie pre obe poschodia. Prístavba cituje krídlo pôvodného zámku, z ktorého sa zachoval len fragment múru.

Vybúranie konštrukcií, ktoré na prízemí podopierali narušenú krížovú klenbu, spolu s následnou sanáciou statiky konštrukcie umožnili vytvoriť dôstojný vstupný priestor obecného úradu. S ohľadom na stav historickej konštrukcie bolo nevyhnutné vykonať sanáciu vlhkého muriva na prízemí a statickú stabilizáciu viacerých porúch na objekte. V chúlostivom stave sa nachádzal najmä krov, ktorý bol na základe rozhodnutia zastupiteľstva obce nahradený novým. Dominantou poschodia úradu je spoločenská sála. Za účelom zlepšenia akustiky a zvýšenia svetlej výšky priestoru odstránili architekti podhľad a obnažili pôvodné trámy. Vzor, ktorý technikou valčekovania realizovala na trámovom strope brnianska maliarka Lenka Pilařová, evokuje dobovú renesančnú výzdobu a pripomína históriu objektu. Pôvodné členenie trámov zostáva v spoločenskej sále čitateľné. Vstupná chodba bola rozšírená a môže dnes v nadväznosti na susediaci výčap fungovať ako priestranné predsálie.

Pre finálny výsledok bolo kľúčové použitie kvalitných materiálov. Dubové okná, dvere aj zárubne odkazujú na historické konštrukcie, ale so súčasným architektonickým výrazom a tvaroslovím. Architektonické riešenie dotvára výraz civilnej a otvorenej inštitúcie. Historický charakter objektu zdôrazňujú zachované dobové fragmenty ako pieskovcové parapety, rímsy a klenby. Z prestavby v polovici 20. storočia si uličná fasáda zachováva zjednodušený kubizujúci charakter ríms. Novo akcentované vstupy s decentne vystupujúcim ostením z pieskovcových dosiek, zabezpečujú jednoduchú orientáciu. Dostavba - nové krídlo - je od historických častí domu odlíšená štrukturovaním fasády a súčasným tvaroslovím okien.

Pôdorys 1. NP - pôvodný stav
Pôdorys 1. NP - pôvodný stavAutori: Public Atelier + Fuuze
Pôdorys 1. NP - nový stav
Pôdorys 1. NP - nový stavAutori: Public Atelier + Fuuze
Pôdorys 2. NP - pôvodný stav
Pôdorys 2. NP - pôvodný stavAutori: Public Atelier + Fuuze
Pôdorys 2. NP - nový stav
Pôdorys 2. NP - nový stavAutori: Public Atelier + Fuuze
Juhozápadný pohľad - pôvodný stav
Juhozápadný pohľad - pôvodný stavAutori: Public Atelier + Fuuze
Juhozápadný pohľad - nový stav
Juhozápadný pohľad - nový stavAutori: Public Atelier + Fuuze
Severovýchodný pohľad - pôvodný stav
Severovýchodný pohľad - pôvodný stavAutori: Public Atelier + Fuuze
Severovýchodný pohľad - nový stav
Severovýchodný pohľad - nový stavAutori: Public Atelier + Fuuze
Juhovýchodný pohľad - pôvodný stav
Juhovýchodný pohľad - pôvodný stavAutori: Public Atelier + Fuuze
Juhovýchodný pohľad - nový stav
Juhovýchodný pohľad - nový stavAutori: Public Atelier + Fuuze
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Uličná fasáda- pôvodný stav
Uličná fasáda- pôvodný stavFoto: Dana Oplatalová

Poloha diela

Jiří Markevič
Jaroslav Sedlák

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím