Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Slovenský plynárenský priemysel a.s.

Dodávateľ energií

Mlynské nivy 44/a
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Rekonštrukcia krčmy v Másloviciach pri Prahe

Rekonštrukcia krčmy v Másloviciach pri Prahe

AutoriIng. arch. Vojtěch Sosna
Ing. arch. Jakub Straka
Ing. arch. Jáchym Svoboda
Plocha pozemku1031m2
Zastavaná plocha399,05 m2
Podlažná plocha421 m2
Obostavaný objem2324 m3
Návrh2014 - 2016
Realizácia2017 - 2018
AdresaPražská 16,
Máslovice,
Česká republika
Zrekonštruovaná krčma ako centrum (nielen) kultúrneho života na dedine.

Malá obec by mohla byť zaujímavým príkladom pre mnohé slovenské dediny a mestečká. Aj nevábne objekty môžu byť po kultivovanej rekonštrukcii atraktívnymi miestami pre verejnosť.

Máslovice sa rozhodli postupovať podobným spôsobom ako neďaleké, v architektonickej obci známejšie Líbeznice (Len pre pripomenutie: líbeznický pavilón základnej školy bol nominovaný za Českú republiku na Mies Van Der Rohe Award, rekonštrukcia obecného úradu a domu služieb bola finalistom Českej ceny za architektúru, nová multifunkčná hala bola v tejto súťaži nominovaná). Všetky stavby majú spoločného menovateľa - vznikli v architektonickej súťaži.

Možno aj tieto úspechy boli motiváciou pre Máslovice, malú obec neďaleko Prahy, ktorá sa v roku 2014 rozhodla vypísať architektonickú súťaž na rekonštrukciu vyhorenej stavby v centre dediny. Výsledkom je estetická, ale hlavne funkčná a nákladovo efektívna architektúra. 

Foto: Jiří Straka

Kedysi tu sídlila krčma, naposledy však autoservis. Hoci v obci už jedna krčma bola, nebolo kde organizovať kultúrne a športové akcie. Chátrajúca stavba sa stala vhodným adeptom na umiestnenie novej viacúčelovej sály.

Foto: Jiří Straka

Budova stojí na návsi v centre obce, vytvára spoločne so susedným domom súvisiaci celok, ktorý je obklopený dedinským námestím. Posilnenie prepojenia krčmy a návsi je kľúčové, najmä keď zohľadníme ich význam pre spoločenský život obce.

Foto: Jiří Straka
Foto: Jiří Straka
Foto: Jiří Straka
Foto: Jiří Straka
Foto: Jiří Straka
Foto: Jiří Straka
Foto: Jiří Straka

Pôvodná podoba objektu bola výsledkom mnohých prístavieb a prestavieb, ktoré viedli k priestorovému “zrastu” a vzniku dispozičného bludiska. Neprehľadnú dispozíciu autori zmenili na zrozumiteľnú krížovú schému.

Pôdorys - pôvodný stav
Pôdorys - pôvodný stavAutor: Bod Architekti

Objekt je rozčlenený na dva trakty. Obslužný (situovaný do dvora) a obsluhovaný (bezprostredne nadväzujúci na rínok pozdĺž celej východnej fasády). Do objektu sa vstupuje zo spomínaného námestíčka, podružný vstup je orientovaný do dvora. Na hlavný vstup nadväzuje chodba - os, na ktorú sú napojené všetky prevádzky a vertikálne komunikácie. Vpravo sa nachádza lokál, vľavo sála, tie sú oddelené od chodby veľkými dvojkrídlovými drevenými dverami, ktoré sa v prípade konania väčšie akcie dajú otvoriť do kolmej polohy. Protiľahlé krídla do seba zapadnú a dvere oddelia zádverie od zvyšku chodby. Vznikne veľký prepojený priestor, ktorý spája sálu a krčmu.

Samotnú sálu je možné otvoriť smerom do vydláždeného námestíčka tromi veľkými francúzskymi oknami. Vzniká tak ďalšia plocha, dianie organicky preniká do priestoru pred krčmou.

Pôdorys - nový stav
Pôdorys - nový stavAutor: Bod Architekti
Rez
RezAutor: Bod Architekti
Pohľad východný
Pohľad východnýAutor: Bod Architekti
Pohľad severný
Pohľad severnýAutor: Bod Architekti
Foto: Jiří Straka
Foto: Jiří Straka
Foto: Jiří Straka
Foto: Jiří Straka
Foto: Jiří Straka
Foto: Jiří Straka
Foto: Jiří Straka
Foto: Jiří Straka
Foto: Jiří Straka
Foto: Jiří Straka
Foto: Jiří Straka
Foto: Jiří Straka
Foto: Jiří Straka
Foto: Jiří Straka
Foto: Jiří Straka
Foto: Jiří Straka
Foto: Jiří Straka
Foto: Jiří Straka
Foto: Jiří Straka
Foto: Jiří Straka
Foto: Jiří Straka
Fotodokumentácia pôvodného stavu
Fotodokumentácia pôvodného stavu

Podklady: Bod Architekti

Poloha diela

Ing. arch. Vojtěch Sosna
Ing. arch. Jakub Straka
Ing. arch. Jáchym Svoboda

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím