Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Material & Technology s.r.o. – M&T

Sídlo Spoločnosti: Čs. Odboje 1044
Dobruška

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

VELUX INTEGRA

Elektrické panoramatické strešné okno s...

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (výrobca)
VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Povrchové temperovanie betónového jadra

Princíp temperovania betónového jadra spočíva...

REHAU s.r.o. (výrobca)
REHAU s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
6. november 2019
0
698

Oddelenie odbornej literatúry Mestskej knižnice v Senci

Odvážny koncept. Nosným prvkom návrhu je zaoblený regál , ktorý plynie otvoreným priestorom mestského kultúrneho strediska. Vďaka zvareným vertikálnym segmentom zároveň funguje ako priestorový nosník.
Oddelenie odbornej literatúry Mestskej knižnice v Senci
Autori: Mgr. art. Matúš BišťanSpolupráca: Ivan Tatala (statika), Ľubomír Keľha (elektroinštalácia), Gabriela Heffnerová (projekt vzduchotechniky), Peter Kováč (dielenská dokumentácia zámočníckych výrobkov), Mgr. art. Danica Pišteková, ArtD. (dizajn závesu), Šimon Chovan (typografia a grafický dizajn)Investor: Mestské kultúrne stredisko SenecPodlažná plocha: 150 m2Investičný náklad: 120 000 €Návrh: 2018 - 2018Realizácia: 2019 - 2019Adresa: Námestie 1. mája 2, Senec, SlovenskoPublikované: 10. november 2019

Osobná angažovanosť architekta už vo fáze formovania zadania prispela k vzniku kvalitnej architektúry realizovanej z verejných zdrojov.

Nasledujúce riadky a obrazová príloha reflektujú výsledok príbehu, na ktorom sa architekt podieľal od samého začiatku. Matúš Bišťan podrobnejšie priblížil genézu projektu v samostatnom článku. 

Realizácia si zaslúži minimálne rovnakú pozornosť. Výhľad, dostatok denného svetla, voľný pohyb medzi knihami... Efektívne (zároveň aj efektné) využitie priestoru.

Viac slovami autora:

Riešený priestor je súčasťou budovy Mestského kultúrneho strediska. Pôvodne modernistický kultúrny dom bol v roku 2006 rekonštruovaný (pribudlo podkrovie s vikiermi a farebné fasády). Po vybúraní priečok je pre nové oddelenie náučnej literatúry vyčlenený jeden pozdĺžny priestor s pásovým oknom a skeletovým nosným systémom.

Keďže v priestore s plochou 150 m2 treba uskladniť 15 000 zväzkov, hlavnou výzvou projektu bolo vymyslieť riešenie, ktoré nezaplní celý priestor regálmi.

V rámci knižnice by totiž mala byť tichá študovňa, priestor na prácu s počítačom a otvorený priestor, kde je možné usporiadať menšie podujatia (do 30 ľudí).

Foto: Pavel Meluš a Juraj Marko
Prvotný koncept
Prvotný konceptAutor: Matúš Bišťan
Pôdorys
PôdorysAutor: Matúš Bišťan

Základným prvkom interiéru je zaoblený regál, ktorý svojím tvarom rozčleňuje vyššie spomenuté zóny. Tam, kde má regál najväčší polomer, vzniká čitáreň s výhľadom na mesto a dobrým svetlom - to je priestor pre verejné podujatia.

Foto: Pavel Meluš a Juraj Marko

Priestory, ktoré vyčleňuje menší polomer regálu, sú počítačové pracovisko a tichá študovňa. Tieto priestory sú zároveň oddelené od čitárne a od okna, osvetlené umelým osvetlením. Slúžia na sústredenú prácu. Zaoblený regál má výšku 2 m a kapacitu 8 000 kníh. Ďalších 9 000 zväzkov bude umiestnených do vstavaných regálov na celú výšku miestnosti pri troch obvodových stenách priestoru. Súčasťou oddelenia je aj knihovnícky pult v rovnakom materiálovom prevedení ako zaoblený regál.

Foto: Pavel Meluš a Juraj Marko

Zámočnícke výrobky

(Vstupné kyvné dvere, stenové regále, oblý regál, parapet na sedenie, obloženie nadokenného prekladu a vedenie klimatizačných rozvodov z ohýbaného dierovaného plechu, knihovnícky pult)

Pre dosiahnutie dojmu subtílnosti, vizuálnej ľahkosti regálov a dobrej opracovateľnosti sa ukázal ako vhodný materiál paradoxne pomerne ťažký 5 mm hrubý oceľový plech. Všetky segmenty sa na základe dielenskej dokumentácie vypálili laserom a následne zvárali ako skladačka v zámočníckej dielni. Z pôvodného zámeru zvárať regále na mieste sa z praktických dôvodov upustilo – každý prvok bol rozložený na segmenty, ktoré sa zvarili v dielni a na mieste sa už iba zoskrutkovali. Osadenie oblého regálu v priestore bolo staticky náročné. Existujúci strop z betónových prefabrikovaných panelov by uniesol maximálne čistú váhu regálu (6,5 t). Po naplnení knihami však regál svoju váhu zdvojnásobí. Preto bolo nutné preniesť tiaž priamo do betónového skeletu. Statik navrhol rošt z oceľových HEB profilov, kotvených do existujúcich stĺpov. Regál neleží na rošte celoplošne, ale iba bodovo – tiaž regálu do roštu prenáša osem oceľových pätiek. Zvarený regál funguje vďaka vertikálnym segmentom ako priestorový nosník.

Oblý regál a knihovnícky pult sú striekané žltou polyuretánovou farbou. Pre stenové regále, vstupné dvere, parapet a obloženie nadokenného prekladu bola zvolená bledosivá farba.

Priestorová schéma usporiadania regálov
Priestorová schéma usporiadania regálovAutor: Matúš Bišťan
Nové prvky vložené do interiéru
Nové prvky vložené do interiéruAutor: Matúš Bišťan
Tiaž regálu je prenesená prostredníctvom oceľového roštu priamo do betónového skeletu. Zvarený regál funguje vďaka vertikálnym segmentom ako priestorový nosník.
Tiaž regálu je prenesená prostredníctvom oceľového roštu priamo do betónového skeletu. Zvarený regál funguje vďaka vertikálnym segmentom ako priestorový nosník.Autor: Matúš Bišťan

Povrchy

(Obnaženie železobetónového skeletu, "rukodielne" vápennocementové omietky na stenách a strope, linoleum lepené na dutinovej podlahe)

Výška podlahy sa kvôli oceľovému roštu zdvihla o 18 cm, pochôdzna vrstva – linoleum – je lepená na dutinovú podlahu z kalcium-sulfátových panelov. Priestor medzi starou a novou zdvihnutou podlahou je využitý na vedenie elektroinštalácie.

Konštrukcie pôvodného skeletu (stĺpy a preklady) sa očistili od omietky a opatrili penetračným náterom. Obnažená materialita konštrukcií informuje vnímavého človeka o statickom systéme budovy a súvisí aj s pôsobením ostatných prvkov interiéru.

Na steny a strop je ručne nanesená vápennocementová omietka, stopy po nanášani hladidlom sú viditeľné a priznané. Zámerom je omietku nemaľovať, ale ukázať jej remeselné spracovanie.

Foto: Pavel Meluš a Juraj Marko

Osvetlenie, klimatizácia, mobiliár

Priestor je osvetlený typovými kruhovými svietidlami, ktoré sú rozmiestnené na základe zón, ktoré rozčlenil oblý regál. Na dosvetlenie stenových regálov slúžia bodové svietidlá v systémovej lište, ktorá je zavesená po obvode priestoru. Svietidlá sa ovládajú vypínačmi zabudovanými v knihovníckom pulte.

Čierne kruhové klimatizačné jednotky sú kotvené ku stropu. Rozvod chladiaceho média je vedený v atypickom profile z ohýbaného dierovaného plechu, pripojenie a odvod kondenzu sú priznané.

Typový mobiliár tvoria kruhové stoly na hliníkovej podnoži a plastové stoličky s chrómovou podnožou.

Foto: Pavel Meluš a Juraj Marko

Záves

(Danica Pišteková)

Záves podčiarkuje ideu okenného parapetu na sedenie a vytvára zálivy pre rôzny počet návštevníkov a rôznu mieru intimity (pre dvoch/troch/štyroch). Z časti kontroluje aj svetelné podmienky v interiéri, vytvára membránu gradientov priesvitností medzi vonkajškom a vnútrajškom, a zdvojená garniža zároveň umožňuje jednoduchú manipuláciu s textilom na vytváranie situácií, alebo na zatiahnutie celého pásu okien v jednej rovine bez sedenia.

Projekt bol podporený dotáciou Fondu na podporu umenia v rámci podprogramu Komplexná infraštruktúra knižníc. Finančné prostriedky nad rámec poskytnutej dotácie boli hradené z rozpočtu mesta Senec.

Foto: Pavel Meluš a Juraj Marko
Fotografie z realizácie
Fotografie z realizácieAutor: Matúš Bišťan

Poloha diela

Mgr. art. Matúš Bišťan
Mgr. art. Danica Pišteková, ArtD.

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím