Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
20. september 2023
0
989

Miestna knižnica Petržalka

Zachovanie pôvodného rámca a hodnotných prvkov, výrazné otvorenie a presvetlenie priestoru, priestor pre komunitné akcie.
Miestna knižnica Petržalka
Ateliér: NOIZ architekti, NOIZ architektiAutori: Ing. arch. Andrej Šabo, Ing. arch. Samuel Zeman, Ing. arch. Lucia InczingerováSpolupráca: Ing. arch. Martin Hudec, PhD. (spolupráca pri realizácií)Návrh: 2022 - 2022Realizácia: 2023 - 2023Adresa: Vavilovova 26, Bratislava - Petržalka, SlovenskoPublikované: 23. september 2023

Obnova priestorov knižnice na Vavilovovej ulici z dielne ateliéru NOIZ.SK vznikla aj vďaka dotácii z Fondu pre podporu umenia. Dotačný systém na podporu knižníc, umožnil realizáciu viacerých kvalitných projektov a súťaží (viď. aj súvisiace články v závere textu). V Petržalke sa architektom v rámci striktného rozpočtu podarilo efektívne preusporiadať priestor a so striedmymi výrazovými prostriedkami vytvoriť kultivované a reprezentatívne prostredie mestskej knižnice.

 

Realizáciu bližšie predstavia architekti z bratislavského ateliéru NOIZ.SK:

Miestna knižnica Petržalka na Vavilovovej ulici v Bratislave sa delí na dve samostanté prevádzky. Rovnako bol aj náš projekt obnovy priestorov a interiéru rozdelený na 2 etapy.

Prvá etapa rieši pobočku Vavilovova 26, tá pozostáva z dvoch nadzemných podlaží odbornej a cudzojazyčnej literatúry. Druhá etapa sa venuje priestorom jednopodlažnej pobočky literatúry pre deti, mládež a dospelých na Vavilovovej 24. Cieľom obnovy oboch prevádzok je ich modernizácia s ohľadom na funkčnosť, estetiku ale aj efektivitu nákladov.

Hlavné vstupy do pobočiek sa nachádzajú oproti sebe na terase na druhom nadzemnom podlaží panelového bytového domu, ktorá je prístupná cez exteriérové schodisko a rampu. Priestor oboch prevádzok knižnice je funkčne delený na tri hlavné celky - vstupný priestor, priestor na malé stretnutia a knižničnú časť.

Pri vstupe do knižnice návštevníci najskôr “narazia” na pult, ktorý plní funkciu prvého kontaktu s pracovníkmi, je určený na výpožičky kníh a na prezentáciu knižných noviniek. Za pultom sa nachádza priestor pre zázemie pracovníkov - trojica zrkadlových boxov, ktoré slúžia ako manipulačný priestor a na triedenie novej literatúry.

Obe prevádzky knižnice zdobia drevené umelecké plastiky, ktoré budú po repasácií nadaľej tvoriť dominantný výtvarný prvok interiéru.  Pri dielach vznikol priestor na malé prednášky, premietanie či besedy.

Samotná knižničná časť prešla výraznejšou zmenou dispozície. Nová pôdorysná schéma prináša obom priestorom jasné kompozičné osi. Knižničné boxy sú osadené prevažne v kolmom smere ku oknám, čo zabezpečuje prehľadnosť a potrebné presvetlenie prevádzok. V tejto časti sú umiestené aj stoly na študovanie s prístupom na internet.

Prevádzka na Vavilovovej 26 má aj prvé nadzemné podlažie, ktoré slúži ako multifunkčný priestor pre rôzne väčšie podujatia knižnice, nachádza sa tu aj miestnosť pre audio fond s posluchárňou.

Prestavbou prechádzajú aj všetky hygienické zázemia v prevádzkach, pribudnú toalety pre imobilných a zázemia pre zamestnancov s kuchynkou. Pri návrhu bolo zachovaných veľa existujúcich prvkov, ktoré môžu nadalej plniť svoju funkciu - zahrnuté sú renovačné práce na prevládajúcej kamennej benátskej dlažbe, keramickej dlažbe na prvom nadzemnom podlaží alebo na hliníkovom lamelovom podhľade či zábradlí. Potrebné dispozičné zmeny knižnice boli realizované pomocou nových stolárskych prvkov a doplnené pridaním nového mobiliáru či osvetlenia.

Foto: Lenka Némethová
Foto: Lenka Némethová
Foto: Lenka Némethová
Foto: Lenka Némethová
Foto: Lenka Némethová
Foto: Lenka Némethová
Foto: Lenka Némethová
Foto: Lenka Némethová
Foto: Lenka Némethová
Celkové axonometrické zobrazenie
Celkové axonometrické zobrazenieAutor: NOIZ.SK architekti

Vavilovova 26:

Axonometrické zobrazenie - Vavilovova 26 - 2. NP
Axonometrické zobrazenie - Vavilovova 26 - 2. NPAutor: NOIZ.SK architekti
Pôdorys - Vavilovova 26 -  2. NP
Pôdorys - Vavilovova 26 - 2. NPAutor: NOIZ.SK architekti
Axonometrické zobrazenie - Vavilovova 26 - 1. NP
Axonometrické zobrazenie - Vavilovova 26 - 1. NPAutor: NOIZ.SK architekti
Pôdorys - Vavilovova 26 -  1. NP
Pôdorys - Vavilovova 26 - 1. NPAutor: NOIZ.SK architekti

Vavilovova 24:

Axonometrické zobrazenie - Vavilovova 24 - 2. NP
Axonometrické zobrazenie - Vavilovova 24 - 2. NPAutor: NOIZ.SK architekti
Pôdorys - Vavilovova 24 -  2. NP
Pôdorys - Vavilovova 24 - 2. NPAutor: NOIZ.SK architekti

Vizualizácie:

Podklady: NOIZ.SK architekti
Fotografie: Lenka Némethová

Poloha diela

Ing. arch. Andrej Šabo
Ing. arch. Samuel Zeman
Ing. arch. Lucia Inczingerová

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím