Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

PREFA Slovensko s. r. o.

Ladislava Dérera 2749/2
Bratislava - mestská časť Nové Mesto

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
7. december 2022
17
2193

Rodinný dom NA RADE, Bratislava

Výborný štrukturálny koncept v čistej forme...
Rodinný dom NA RADE, Bratislava
Ateliér: NOIZ architekti, NOIZ architektiAutori: Ateliér NOIZ architekti, Ing. arch. Samuel Zeman, Ing. arch. Andrej Šabo, Ing. arch. Lukáš Kordík, Ing. arch. Štefan PolakovičPlocha pozemku: 395 m²Zastavaná plocha: 140 m²Podlažná plocha: 190 m²Návrh: 2015 - 2016Realizácia: 2020 - 2022Adresa: Bratislava, SlovenskoPublikované: 9. december 2022

Elementárna uličná fasáda domu tvorí kulisu pre sofistikovaný Raumplan, ktorý umožnuje optimálne využitie menšej svahovitej parcely. Výsledné architektonické riešenie reaguje na komplikované východiská v zástavbe stabilizovanej obytnej zóny a rozvíja bývanie na úrovni štyroch vzájomne prepojených podlaží. Vizuálnou dominantou bohatého vnútorného sveta, dôsledne prepojeného so záhradou, sa stáva subtílne oceľové schodisko vedúce otvoreným priestorom.

Výsledná forma v tomto prípade nie je len lákavým obalom.

V našich končinách ojedinelý architektonický koncept, podporený prácou s denným svetlom, materiálmi a detailmi je dotiahnutý do presvedčivého výsledku

Foto: Tomáš Manina

Realizáciu bližšie predstavia architekti z bratislavského ateliéru NOIZ.SK:

Rodinný dom pre mladú štvorčlennú rodinu vznikol na relatívne malom pozemku v Starom meste, v blízkosti Horského parku. Zadanie, ktoré zároveň predstavovalo výzvu, sme sa snažili zrealizovať citlivo v kontexte lokality, okolitej zástavby a zástavby na pozemku, kde pôvodne stáli dva objekty.
 
V hornej časti parcely sa nachádzal jednopodlažný rodinný dom, ktorý zdieľal spoločnú štítovú stenu so susedným objektom. V spodnej časti pozemku - za domom stál v zanedbanej záhrade murovaný záhradný domček. Jeho obvodové steny vymedzovali hranice medzi dvoma susednými pozemkami. 
 
Po počiatočnej polemike o zachovaní pôvodných stavieb a analýze existujúcich nosných konštrukcií a legislatívnych možností sme sa rozhodli ísť cestou novostavby. Zachovali sme však nadväznosť na pôvodné riešenie. Tak sme boli schopní vytvoriť pre investora nadštandardnú užívateľskú hodnotu bývania na malom pozemku, s citlivým prístupom k prostrediu.

Cieľom koncepcie novotvaru, na stope pôvodných objektov, bola snaha nezaťažiť parcelu, jej okolie a zachovať mierku a charakter pôvodnej zástavby v stabilizovanom území.

Po analýze sme pristúpili k dvom základným východiskám. Prvé východisko riešenia predstavovalo naviazanie na pôvodnú hmotu objektov, druhým z toho vyplývajúcim bolo vytvorenie novej dispozičnej schémy na ich pôvodnej stope.

Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina

Koncept riešenia:


1., Prvým krokom pri hľadaní formy novej hmoty bolo nájsť spôsob, ako prepojiť samostatné objekty v rôznych výškových úrovniach, do formálne a programovo uceleného tvaru. Ďalším dôležitým aspektom bolo vytvorenie maximálnej úžitkovej plochy na pôdoryse, ktorý už na začiatku prekračoval limit povolenej zastavanosti. Na záver bolo potrebné zhodnotiť potenciál exteriérových plôch pri dome a fyzicky aj vizuálne ich prepojiť s obytnou plochou  navrhovaného objektu. 

Autor: NOIZ architekti

2., Hmotu rodinného domu sme usporiadali tak, aby sa obytná zóna dostala čo najviac do kontaktu s pozemkom za objektom. Časť plochy prvého podlažia sme ponechali na úrovni ulice. Slúži ako hlavný vstup do objektu a sklad. Druhú časť hmoty sme presunuli o dva a pol metra nižšie, na úroveň záhrady a menšieho objektu. Vznikol tak priestor s dvojnásobnou výškou, ktorý zostal vizuálne aj programovo prepojený so vstupnou časťou domu, no chýbalo mu prepojenie s objektom na záhrade. Aby sme mohli spojiť všetky plochy do jedného celku, bolo potrebné ubrať z oboch hmôt - boli sme limitovaní maximálnou zastavanosťou parcely. 

Autor: NOIZ architekti

3., Hmota odobratá z pôvodného objemu bola posunutá k druhému objektu na záhrade, čím sa maximalizovala plocha obytného podlažia prepojená so záhradou. Vznikol priestor pre umiestnenie hlavných funkcií domu okolo otvoreného átria s terasou, ktorá je prirodzene ochránená od nežiaduceho kontaktu s ulicou a okolitou zástavbou. Ustúpením hmoty od ulice sa vytvoril priestor pre väčšiu predzáhradku s hlavným vstupom do domu, ktorý tak získal závetrie a väčšiu intimitu. Naskytla sa týmto aj možnosť presvetliť časť zapusteného denného podlažia západným slnkom a vizuálne ho prepojiť so vstupom na pozemok o poschodie vyššie.

Autor: NOIZ architekti

4., Vertikálnym priradením hmoty dvoch detských spální sme doplnili potrebnú podlažnú plochu a nadviazali tiež na výškovú úroveň okolitých stavieb.

Autor: NOIZ architekti

5., Funkcie objektu sa na základe daností parcely nachádzajú na rôznych výškových úrovniach. Rezová schéma v zmysle “Raumplanu” nám definovala tvar schodiska, ktoré sa stalo vizuálnou dominantou objektu. Na najvyššom podlaží je ukončené čitárňou s výstupom na terasu, cez ktorú tiež prichádza horné svetlo priamo do stredu dispozície.

Autor: NOIZ architekti
Situácia
SituáciaAutor: NOIZ architekti
Axonometria
AxonometriaAutor: NOIZ architekti
Pôdorys 1. PP
Pôdorys 1. PP Autor: NOIZ architekti
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPAutor: NOIZ architekti
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NPAutor: NOIZ architekti
Pôdorys 3. NP
Pôdorys 3. NPAutor: NOIZ architekti
Rez
RezAutor: NOIZ architekti
Rez
RezAutor: NOIZ architekti
Rez
RezAutor: NOIZ architekti
Pohľad
PohľadAutor: NOIZ architekti
Pohľad
PohľadAutor: NOIZ architekti
Pohľad
PohľadAutor: NOIZ architekti
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Pozn. redakcie: Toto GIF-ko je zaujímavým "hlavolamom" spojeným s optickou ilúziou :-)
Pozn. redakcie: Toto GIF-ko je zaujímavým "hlavolamom" spojeným s optickou ilúziou :-)Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina

Podklady: NOIZ architekti
Foto: Tomáš Manina

Použité materiály a riešenia:
Okná: Janošík

Poloha diela

Ateliér NOIZ architekti
Ing. arch. Samuel Zeman
Ing. arch. Andrej Šabo
Ing. arch. Lukáš Kordík
Ing. arch. Štefan Polakovič
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím