Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
14. jún 2023
0
3035

Kaviareň Norma, Piešťany

Okno do mestského parku.
Kaviareň Norma, Piešťany
Autori: Ing. arch. Lukáš Kordík, Ing. arch. Štefan Polakovič, Ing. arch. Tomáš VrtekInvestor: Martina UlehlováPlocha pozemku: 90 m2Zastavaná plocha: 90 m2Podlažná plocha: 135 m2Návrh: 2015 - 2020Realizácia: 2018 - 2021Adresa: Winterova 6, Piešťany, SlovenskoPublikované: 19. jún 2023

Realizácia s čitateľným rukopisom ateliéru GutGut. Výsledné riešenie formovali limity zástavby na hranici pamiatkovo chráneného parku. Základný transparentný prízemný objem rozširuje intímnejší suterén s barovou atmosférou. Ustúpená podlahová doska na prízemí umožňuje využiť výškový rozdiel ulice a parku, na presvetlenie priestoru prostredníctvom presklenej fasády. Štandardné odbytové priestory rozširuje strešná terasa a amfiteátrové sedenie. Architekti v interiéri priznávajú materialitu základného stavebného rámca. Dôležité sú priehľady. Či už zvnútra kaviarne, alebo do "živého výkladu" z ulice a parku. 

Foto: Daniel Kordík

Realizáciu bližšie predstavia autori:

Kaviareň Norma vznikla na základoch pôvodných verejných toaliet v piešťanskom mestskom parku. Práve poloha a všadeprítomná vzrastlá zeleň rozsiahleho parku dávajú tomuto miestu jedinečný charakter a atmosféru. Na pomedzí zelene a mesta, na hranici jeho centra, vyplnil kedysi hluché miesto nový “maják” v prázdnote vybavenosti parku. Reaguje na prítomnosť zelene maximálnym otvorením fasád. Je krytou loggiou s koncentrovaným výhľadom, ktorý premieta daľej na ulicu. Jednoduchý interiér kombinuje betón, oceľ a drevo. Červená oceľová polica so schodami farbou odkazuje na blízky Dom umenia. Široké pobytové schody spájajú kaviareň s parkom. Sú hľadiskom a zároveň javiskom života kaviarne aj mesta.

Situácia
SituáciaAutor: GutGut
Pôdorysy a rez
Pôdorysy a rezAutor: GutGut
Foto: Daniel Kordík
Foto: Daniel Kordík
Foto: Daniel Kordík
Foto: Daniel Kordík
Foto: Daniel Kordík
Foto: Daniel Kordík
Foto: Daniel Kordík
Foto: Daniel Kordík
Foto: Daniel Kordík
Foto: Daniel Kordík
Foto: Daniel Kordík
Foto: Daniel Kordík
Foto: Daniel Kordík
Foto: Daniel Kordík
Foto: Martina Ulehlová

Podklady: GutGut
Fotografie: Daniel Kordík

Poloha diela

Ing. arch. Lukáš Kordík
Ing. arch. Štefan Polakovič
Ing. arch. Tomáš Vrtek

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím