Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
28. jún 2017
0
4484

Bistro SOHO, Laurinská, Bratislava

Účelný a praktický interiér gastro prevádzky. Do priestoru očisteného od nepôvodných stavebných zásahov pribudli nové prvky kontrastne odlíšené od pôvodných konštrukcií.
Bistro SOHO, Laurinská, Bratislava
Ateliér: GutgutAutori: Ing. arch. Lukáš Kordík, Ing. arch. Štefan Polakovič, Ing. arch. Andrej OlahSpolupráca: Ing. arch. Matej Honč, Ing. arch. Martin Hložka, Ing. arch. Alan PrekopInvestor: SOHONávrh: 2016 - 2016Realizácia: 2016 - 2016Adresa: Laurinská , 811 01 141/17, Bratislava, SlovenskoPublikované: 5. júl 2017

Bistro SOHO sa nachádza v parteri a prvom podlaží modernistického objektu Central pasáže v historickom centre Bratislavy, postavenom v rokoch 1928 - 1929 podľa projektu Franza Wimmera a Endre Szönyiho. Budova prešla v roku 2006 radikálnou rekonštrukciou, ktorá odstránila takmer všetky pôvodné prvky a vniesla do pasáže „luxusné“ leštené povrchy vo forme kamenných obkladov a podláh, leštenej nereze a skla. V súčasnom priestore bistra sa nachádzal módny butik.

Otvorený priestor reštaurácie na poschodí
Otvorený priestor reštaurácie na poschodíFoto: Juraj Fifik
Zavesené oceľové schodisko vedúce na poschodie reštaurácie
Zavesené oceľové schodisko vedúce na poschodie reštaurácieFoto: Juraj Fifik

Hlavným zámerom návrhu bolo očistenie priestoru od všetkých nepôvodných zásahov a vytvorenie funkčného konceptu bistra, ako aj opätovné oživenie parteru spolu s aktiváciou ulice pomocou exteriérového sedenia. Priestor bol odstránením točitého schodiska opätovne rozdelený na dva celky, reštauráciu vo svetlej farebnosti a bar s kaviarňou, ladený do kontrastných čiernych farieb.

Pôdorys prízemia
Pôdorys prízemiaAutor: gutgut + GRAU
Pôdorys poschodia
Pôdorys poschodiaAutor: gutgut + GRAU

Mobiliár oboch častí je jednoduchý, vyhotovený z bukovej morenej preglejky. Novo vložené konštrukcie sú priznané, obložené dreveným rastrom zo smrekových hranolov. Vytvárajú materiálovú stenu, ktorá pôsobí kontrastne voči tvrdej žulovej podlahe. Priestor benefituje s dostatečného presvetlenia cez veľké štvorcové okná, večernú atmosféru dotvára intímne osvetlenie stolov a žiarovková girlanda, ktorá vytvára teplé difúzne svetlo.

Odbytová plocha na reštaurácie poshodí
Odbytová plocha na reštaurácie poshodí Foto: Juraj Fifik

Priestor reštaurácie sa skladá z dvoch celkov, prízemnej časti otvorenej z parteru a velkého priestoru na poschodí prístupného pomocou nového vloženého ocelového schodiska. Schodisko je zavesené na nosnú konštrukciu stropu, aby pôsobilo subtílne a vzdušne. Na poschodí za materiálovou drevenou stenou je situované celé reštauračné zázemie, vrátane toaliet pre zákazníkov.

Reštauračný priestor na prízemí
Reštauračný priestor na prízemí Foto: Juraj Fifik

Barový pult má z čelnej strany betónový obklad, ktorý svojim zvlnením dopĺňa drevený raster steny a zároveň interiér vizuálne prepája s ďalšou prevádzkou SOHO.

Barový pult v reštauračnej časti na prízemí
Barový pult v reštauračnej časti na prízemíFoto: Juraj Fifik

Menší priestor baru nachádzajúci sa v ľavej časti parteru ponúka kontrastnú intímnu atmosféru, podporenú jednotnou čiernou farebnosťou stien a mobiliáru. Vyniká len odhalený betónový strop a žulová podlaha, zmatnená aby nevytvárala nežiaduce odlesky.

Bar situovaný v ľavej časti parteru
Bar situovaný v ľavej časti parteruFoto: Juraj Fifik

Podklady: gutgut + GRAU

Ateliér

Poloha diela

Ing. arch. Lukáš Kordík
Ing. arch. Štefan Polakovič
Ing. arch. Andrej Olah

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím