Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
31. august 2023
2
2307

Pool apartment, Bratislava

Nepoužívaná bazénová hala v rodinnom dome ako nový obytný priestor pre mladý pár.
Pool apartment, Bratislava
Autori: Ing. arch. Andrej Olah, Ing. arch. Filip Marčák, Ing. arch. Matej KurajdaPodlažná plocha: 100 m2Návrh: 2020 - 2020Realizácia: 2020 - 2023Adresa: Bratislava, SlovenskoPublikované: 31. august 2023

Neobvyklé zadanie. Komplikovaná úprava priestoru a jeho dodatočné presvetlenie. Riešenie návrhu interiéru od statiky až po nábytkové detaily...

Autorský rukopis ateliéru GRAU, ktorý využíva neutrálnu farebnú schému a precízne línie nábytkových blokov, zjednocuje mnohovrstvové prostredie do konzistentného celku. Dôležitá je otvorená povaha dennej zóny bytu a nové prepojenie s exteriérom a záhradou.

Foto: Matej Hakár

Realizáciu bližšie predstavia autori:

V súčasnej dobe veľkého dopytu a malej ponuke s nehnuteľnosťami, ľudia hľadajú v centre Bratislavy alternatívne formy bývania.

Zadanie pre tento projekt vzniklo z potreby využiť na bývanie nepoužívanú bazénovú halu v rodinnom dome, a vytvoriť tak ďalšiu bytovú jednotku, ktorá vie fungovať samostatne v rámci domu, napriek tomu zostáva prepojená aj s pôvodným bytom na podlaží.

Vzniká tak viacgeneračné bývanie mladého páru s rodičmi, s dostatkom súkromia avšak výhodou vzájomnej blízkosti.

Priestor mal problematickú orientáciu a nedostatočné presvetlenie, ktoré sme čiastočne vyriešili výrezom nových okenných konštrukcií, tak aby poskytli dostatok svetla a zároveň prepojenie so záhradou.

Priestor sme predelili nábytkovou jaseňovou stenou, ktorá oddelila spálne so schodiskom a vytvorila tak rozmerovo racionálnu nočnú zónu. Spálne sú orientované na východ, tak aby mali dostatok ranného slnka.

Zámerne sme ponechali maximum miesta hlavnému obytnému priestoru. Vkladaním jednotlivých nábytkových prvkov vytvárame prirodzene oddelené zóny vstupu, jedálne, kuchyne či obývacej izby. Tá je zámerne zapustená pod úroveň okolitého priestoru, vďaka tomu získava intimitu a inú perspektívu výšky, poukazuje však aj na pôvodné využitie priestoru.

Celková materialita je striedma, jediným farebným akcentom je modrý prievlak so stĺpom, ktorý poukazuje na centrálny nosný element priestoru. Nerezový obklad kúpeľne a toalety vytvára svetelné reflexie a čiastočne tak kompenzuje nedostatok prirodzeného svetla v hĺbke dispozície.
Oblúkovým závesom je možné priestor na večer privrieť a vytvoriť tak inú priestorovú konfiguráciu a zároveň dostatočnú intimitu voči okolitému prostrediu.

Pôdorys - východiskový stav
Pôdorys - východiskový stavAutor: GRAU
Pôdorys - nový stav
Pôdorys - nový stavAutor: GRAU
Axonometria - nový stav
Axonometria - nový stavAutor: GRAU
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár

Koláže:

Koláž
KolážAutor: GRAU
Koláž
KolážAutor: GRAU
Koláž
KolážAutor: GRAU
Koláž
KolážAutor: GRAU

Autor: GRAU 
Fotografie: Matej Hakár

Poloha diela

Ing. arch. Andrej Olah
Ing. arch. Filip Marčák
Ing. arch. Matej Kurajda

Súvisiace články

Matej HakárSKBratislava
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím