Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

PREFA Slovensko s. r. o.

Ladislava Dérera 2749/2
Bratislava - mestská časť Nové Mesto

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
6. január 2022
2
727

Pavilón Light house - intervencia v rámci umeleckého projektu Field of sparks

Ateliér GRAU pri maďarsko-slovenskej hranici.
Pavilón Light house -  intervencia v rámci umeleckého projektu Field of sparks
Autori: Ing. arch. Andrej Olah, Ing. arch. Filip Marčák, Ing. arch. Matej Kurajda, Ing. arch. Jana Filípková, Ing.arch. Alexandra Májska, Bc. Simona Fischerová, Bc. Miroslava Mišurová, Marek JankovičInvestor: Field of Sparks ArtweekZastavaná plocha: 36 m2Podlažná plocha: 36 m2Návrh: 2021 - 2021Realizácia: 2021 - 2021Adresa: Ipoly út , Ipolytarnóc, MaďarskoPublikované: 10. január 2022

Multifunkčné pódium ako pevná súčasť umeleckej rezidencie a transformácie opustenej  usadlosti na miesto pre kultúru. Samotná forma a konštrukcia tvorí výrazný symbol v štruktúre sídla.  

Realizáciu bližšie predstavia autori:

Ipolytarnóc je malá dedina v Maďarsku, s nízkou zástavbou rodinných domov, typickou pre okolitú agrárnu krajinu, neďaleko hraníc so Slovenskom. Pavilón Light house vznikol ako intervencia v rámci umeleckého projektu Field of sparks, ktorý sa snaží zatraktivizovať a propagovať danú „zabudnutú“ lokalitu. Festival sa doterajšie roky zameriaval na umelecké intervencie do okolitej krajiny, do značnej miery však šlo o transformáciu ideových návrhov do čisto umeleckých inštalácií.

Foto: Filip Marčák
Foto: Filip Marčák

Tento rok však zakladatelia festivalu prišli s ideou transformácie opustenej usadlosti uprostred samotnej dediny na umeleckú rezidenciu, kde mal v rámci areálu vzniknúť aj pavilón slúžiaci na workshopy či menšie podujatia. Zámer bolo vytvoriť funkčný priestor, avšak s pridanou estetickou hodnotou.

Foto: Filip Marčák
Foto: Filip Marčák

Lighthouse vnímame ako antropologickú interpretáciu funkčnosti a estetiky. Forma pavilónu vychádza z týchto základných regionálnych foriem ale pretvára ich do súčasného kontextu.

Dominantným prvkom je komín, ktorý svojou funkciou odjakživa signalizoval život v dome. Zároveň ho v našej koncepcii premieňame na signálnu vežu - maják, ktorý označuje hranicu pevniny či civilizácie a staviame ho do pozície billboardu, ako reklamy na miestnej komunikácii. Pretvárame neoddeliteľný typologický prvok každého domu, domova a dávame mu nový význam. Celkovo ho komplexne vnímame ako bod označujúci miesto stretávania sa, miesto socializácie, miesto domova či miesto pre komunitu. Rozsvietené svetlo signalizuje kultúrnu aktivitu v obci.

Táto navrhovaná forma nemá byť nenápadná, ale naopak atraktívna a silne vizuálna. Estetika sa prenáša do konštrukcie a mení banálnu statickú schému trámov svetelného komínu na grafický a vizuálny vzor. Vytvárame koncept funkčného ornamentu, kde svetelný komín ako vizuálny atraktor slúži zároveň ako priehradový nosník. Vďaka tomu nie sú v jeho strede potrebné žiadne stĺpy, pretože rámová konštrukcia pozostávajúca z piatich priečnych rámov je kolmo vystužená týmto priehradovým nosníkom.

Axonometria - animácia
Axonometria - animáciaAutor: GRAU
Axonometria - konštrukčná schéma
Axonometria - konštrukčná schémaAutor: GRAU
Axonometria - priestorová schéma
Axonometria - priestorová schémaAutor: GRAU
Axonometria - celkový pohľad
Axonometria - celkový pohľadAutor: GRAU
Koláž
KolážAutor: GRAU
Pozdĺžny rez
Pozdĺžny rezAutor: GRAU
Priečny rez
Priečny rezAutor: GRAU
Detail
DetailAutor: GRAU
Detail
DetailAutor: GRAU
Detail
DetailAutor: GRAU
Foto: Filip Marčák
Foto: Filip Marčák
Foto: Filip Marčák
Foto: Filip Marčák
Foto: Filip Marčák
Foto: Filip Marčák
Foto: Filip Marčák
Foto: Filip Marčák
Foto: Filip Marčák
Foto: Filip Marčák
Foto: Filip Marčák
Foto: Filip Marčák
Foto: Filip Marčák

Inštalácia bola postavená počas Field of Sparks Artweek s finančnou podporou Visegrad Fund v Ipolytarnóc, Maďarsko.

Autor: GRAU

Poloha diela

Ing. arch. Andrej Olah
Ing. arch. Filip Marčák
Ing. arch. Matej Kurajda
Ing. arch. Jana Filípková
Ing.arch. Alexandra Májska
Bc. Simona Fischerová
Bc. Miroslava Mišurová
Marek Jankovič

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím