Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
21. august 2019
0
2493

Študenti Katedry architektúry Svf STU získali prvú cenu na medzinárodnom workshope v Číne.

Slovenská Technická Univerzita v Bratislave sa presadila v konkurencii špičkových svetových škôl.
Študenti Katedry architektúry Svf STU získali prvú cenu na medzinárodnom workshope v Číne.

 

Porota označila dielo “Wedge in motion” za najlepší návrh a realizáciu aktuálneho ročníka.

 

Úspech študentov Katedry architektúry Svf STU priblíži text vedúceho tímu Matthiasa Marcela Jeana Arnoulda:

Po 18 dňoch tvrdej práce sa UIA-CBC (the International Union of Architects and China Building Center) 2019 International Colleges and Universities Competitive Construction Workshop v nedeľu skončil. Na slávnostnom ceremoniáli v Siyang County Theatre boli vyhlásení víťazi súťaže.

Samotná súťaž bola vyhlásená začiatkom marca 2019 a vďaka architektovi Jurajovi Hermannovi, prezidentovi Spolku architektov Slovenska (SAS), sa o nej dozvedela včas aj Katedra architektúry, SvF STU. Podmienkou súťaže bolo tiež vytvorenie partnerstva s ľubovoľnou čínskou univerzitou a katedre sa podarilo vytvoriť toto partnerstvo s Kunming University of Science and Technology a úspešne sa tak zaregistrovať do súťaže.

Päť študentov pod vedením architekta Pavla Paňáka, architektky Zuzany Nádaskej a doktoranda Matthiasa Arnoulda takmer dva mesiace intenzívne pracovalo na návrhu. Prvou výzvou však bolo nájdenie spôsobu spolupráce na diaľku s čínskou univerzitou, čo sa nakoniec aj podarilo.

Súťaž každoročne kladie dôraz na kontextuálnu tvorbu a jej praktickú stránku v odľahlých štvrtiach čínskych provincií. Úlohou súťažiacich bolo navrhnúť objekt (pavilón), s ľubovoľným funkčným využitím, v historickej časti storočného hruškového sadu. Lokalita, ktorá je súčasťou správneho obvodu Siyang (západné pobrežie Číny), mala byť východiskom pre vznik udržateľnej architektúry, ktorá zároveň reflektuje miestne tradície.

Od začiatku bolo pomerne ťažké porozumieť novému prostrediu a čínskej kultúre, čo sa za tak krátky čas asi ani nedá. Naopak, možno vďaka tomu dokázal celý tím k návrhu pristupovať "po svojom", čo porota začiatkom mája ocenila. Zo všetkých predložených projektov vybrali porotcovia pätnásť najlepších. Medzi projekty, ktoré mali byť zrealizované, sa dostal aj ten so slovenskou účasťou.

Po takmer troch mesiacoch bola slávnostne zahájená druhá, realizačná časť workshopu, ktorá sa konala už priamo v obci Aiyuan. Tímy z celého sveta mali presne 18 dní na to, aby svoj návrh za pomoci miestnych robotníkov zrealizovali. Neznáme a náročné prostredie, nízka úroveň hygieny, priame slnečné žiarenie, vysoká teplota (40+), vlhkosť, komáre a dokonca ani tajfún Lekima neodradili našich študentov, aby celé dni pracovali na realizácii.

Deadline sa blížil a naši študenti, ako aj zvyšné tímy, pracovali až do poslednej chvíle. V nedeľu ráno hodnotila komisia zložená z vybraných svetových architektov realizácie pätnástich tímov z celého sveta.

Slávnostné odovzdávanie cien prebehlo večer v Siyang Culture Theatre a komisia udelila ceny nasledovne: 6x tretie miesto, 6x druhé a 3x prvé miesto. Pre cenu si postupne chodili všetky zúčastnené univerzity. Napríklad Politecnico di Torino, University of Michigan, Tongji University v Šanghaji, National Technical University of Athens, Syracuse University v New Yorku, University of Cincinnati, Politecnico di Milano, City University of Macau a ďalšie...

V spolupráci s partnerskou Kunming University of Science and Technology získala Slovenská Technická Univerzita neuveriteľné prvé miesto!

Porota navyše označila dielo, “Wedge in motion”, za najlepší návrh a realizáciu aktuálneho ročníka, čím Slovenská Technická Univerzita v Bratislave v nedeľu znova dokázala, že vie konkurovať univerzitám na svetovej úrovni.

Projekt, ktorý zaručil slovenskému kolektívu postup medzi pätnástku najlepších a následnú realizáciu:

Fotografie víťazného diela:

Detaily z interiéru:

Hrdý projektový a realizačný tím:

Fotografie z výstavby:

Matthias M. J. Arnould, doktorand z Katedry architektúry, bol v rámci súťaže ocenený za vedenie celého tímu cenou “Outstanding leading teacher”.

Matthias Marcel Jean Arnould - "Outstanding leading teacher"
Matthias Marcel Jean Arnould - "Outstanding leading teacher"

Na záver treba spomenúť všetkých, ktorí sa na tomto úspechu podieľali a tými sú predovšetkým pedagógovia: architekt Pavol Paňák a architektka Zuzana Nádaská; vedúci tímu: doktorand Matthias Arnould; výnimoční študenti: Jakub Hanzl, Robert Provazník, Romana Vojtková, Juliana Tafernerová a Michal Marťák a samozrejme partneri z Kunming Univerzity of Science and Technology.

Slávnostné odovzdávanie cien v nedeľu večer - Siyang Culture Theatre
Slávnostné odovzdávanie cien v nedeľu večer - Siyang Culture Theatre

Realizácie všetkých pätnástich postupujúcich prác nájdete na tomto odkaze

Podklady: Matthias Marcel Jean Arnould

Poloha na mape

Súvisiace články

Ing Jakub HanzlSKBratislava
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím