Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
31. august 2022
0
898

Výstupy z Workshopu Mood for Wood 2022

Drobná architektúra v Tešíne vznikala aj pod vedením slovenských architektov.
Výstupy z Workshopu Mood for Wood 2022

Medzinárodný workshop Mood for Wood 2022 so sloganom revival sa konal už po druhýkrát v Tešíne Cieszyne na česko-poľskej hranici. Študenti z Poľska, Českej republiky, Slovenska a Maďarska zrealizovali koncom augusta v spolupráci so skúsenými lektormi 6 drobných stavieb a pavilónov.

Cieľom workshopu bolo zoznámiť študentov architektúry a dizajnu so všetkými aspektmi ich budúcej práce - od fázy návrhu až po zostavenie rozpočtu, výber materiálov a realizáciu stavby. Účastníci akcie boli rozdelení do menších skupín, ktoré zrealizovali tri inštalácie na poľskej strane hranice a 3 drobné stavby v českej časti Tešína.

Dve realizácie vznikli v najstaršej časti mesta - v areáli zámku na poľskej strane. Na zámockom vrchu sa nachádzajú cenné pamiatky mesta - Wieža Piastowska a Rotunda św. Mikołaja. V historickom kontexte navrhli študenti projekt venovaný čajovni Laja, ktorá sa nachádza v budove habsburského loveckého kaštieľa (v súčasnosti štátna hudobná škola). Druhá inštalácia našla svoje miesto v areáli skanzenu na úpätí kopca. Ďalšie skupiny realizovali svoje projekty v prírodnej rezervácii Hrabinka u přehrady, ktorá kopíruje breh rekreačnej vodnej nádrže, vybudovanej v 50. rokoch 20. storočia pre obyvateľov Českého Tešína. Objekty pre piknik a rybárčenie dopĺňa čajový pavilón.

 

Výstupy z workshopu Mood for Wood 2022:

Prvá realizácia na poľskej strane hranice nesie názov Table for ... too. Projekt vznikol na úpätí zámockého vrchu, neďaleko oceňovaného verejného priestoru skanzenu od architekta Roberta Skiteka. Vedúcimi tejto skupiny boli maďarskí architekti Andres Cseh a Szilard Koninger z ateliéru CAN architects. Inštalácia využíva terén nenápadného kopca medzi riekami Olza a Młynówka, vo svahu Zámockého vrchu, s výhľadom na brehy rieky Olza a českú hranicu na jednej strane a na brečtanom obrastený Zámocký vrch na strane druhej. 

Študenti pod vedením skúsených lektorov navrhli jednoduchý kus mobiliáru - stôl ako archetyp spoločných stretnutí a posedenia. “Inštalácia pozýva a spája ľudí z oboch strán hranice, ktorá mizne pri stretnutiach, diskusiách, spoločne trávenom čase,” vysvetľujú autori. Realizácia využíva terénny val, ktorý určuje rôznej výšky sedenia. Stôl sa stáva ihriskom pre deti, barom pre teenagerov, javiskom pre pouličných hudobníkov, alebo len lavičkou pre niekoho, kto si chce ľahnúť v lese a obklopiť sa prírodou. Skupina vniesla do návrhu históriu rozdeleného mesta prostredníctvom nôh starých stolov a stoličiek, ktoré zhromaždili obyvatelia z oboch častí sídla. 

Model
Model


Český ateliér OBJEKTOR, ktorý na workshope zastupovali architekti Václav Šuba a Jakub Červenka, navrhol inštaláciu pre mladých hudobníkov a študentov Štátnej hudobnej školy I. Paderewského na Zámockom vrchu. Výsledkom konzultácií s budúcimi užívateľmi, ale tiež s vedením zámku a pamiatkarmi je projekt Hudobná platforma. Okrem priestoru pre komorné koncerty bude slúžiť aj ako miesto na stretávanie v rámci cyklov kultúrnych podujatí organizovaných na zámku. 

Miesto pre drobnú stavbu z jednej strany ohraničuje historická budova turistických informácií a správy hradu. Z druhej strany vedie cesta na zámocký vrch. Vysoké jesene, rastúce z troch strán, tvoria zelenú kulisu pre javisko s tromi štvorcovými modulmi. Segmenty s rozmermi 1,8 x1,8 m, sú umiestnené na 7,4 m dlhom nosníku z lepeného dreva. Dva z modulov majú pohyblivé prvky, ktoré po rozložení vytvárajú pohodlné operadlo. V zloženom stave funguje stavba ako ploché pódium. Oproti javisku stojí päťmetrová lavica z troch veľkých lepených trámov, ktorá vytvára priestor pre malé publikum. 

Model
Model

 

Posledným kusom, ktorý vznikol na poľskej strane hranice, je Čajovňa na nádvorí zámku. Realizácia vznikla v spolupráci s čajovňou Leja, ktorá tu pôsobí. Cieľom projektu, na ktorom pracovali študenti pod vedením Mikołaja Smoleńského a Dawida Strebického z ateliéru Starzak Strebicki, bolo vytvoriť vonkajšie posedenie pre hostí čajovne a ďalších návštevníkov zámku. Skupina sa snažila zosúladiť svoj návrh s princípmi japonských čajovní v štýle wabi-sabi. Otvorený priestor smerujúci do prírody, tradičná previsnutá strecha, nízke dvere, pred ktorými sa návštevník ukloní... Vnútorný priestor pavilónu vychádza z rozmerov tradičných rohoží tatami, jednotný rozmer smrekovcových dosiek tvorí súdržný celok a zdôrazňuje krásu prírodného materiálu.

Model
Model

 

Čajový pavilón navrhol aj tím vedený slovenskými architektmi z ateliéru GRAU. Inštalácia Hrabina Tea Spot využíva bezprostredný kontakt s vodou a je posunutá na samotnú hranu brehu priehrady. Otvorená konštrukcia, založená na štvorcovom pôdoryse, abstrahuje tradičné formy japonských čajových pavilónov. Textilné tieniace prvky umocňujú ľahkosť stavby a konštrukcie.

Pavilón  usmerňuje pohľady na pokojnú hladinu vodnej nádrže. Zariadenie “interiéru”, s kapacitou šesť osôb, je prispôsobené špecifikám čajovému obradu. Sedenie nahrádza kľačanie po oboch stranách stola. Aby mohli účastníci vstúpiť na plošinu, musia sa najprv mierne skloniť a prejsť pod spodný trám, ktorý odkazuje na malé dvere tradičných pavilónov zvaných nidžiri-guči. To symbolizuje rovnosť všetkých účastníkov obradu. Od vstupu smeruje pohľad k nerušeným výhľadom na priehradu. Preglejka v spodnej časti stavby vytvára pocit súkromia a odlúčenia od okolia a každodenných povinností. Nízky stolík uprostred je ideálny na odloženie čajových šálok a možno ho ľahko použiť aj ako lavičku. Pavilón svojou formou nadväzuje na prvky japonskej ideológie, ktorá kladie dôraz na jednoduchosť a asketickú prepracovanosť. Preto je stôl jediným kusom nábytku v pavilóne. Nič neodvádza pozornosť účastníkov od obradu a okolitej prírody. 

Model
Model

 

Pod vedením maďarského kolektívu NOMAD vznikol piknikový nábytok nad priehradou Hrabianka s názvom Piknikovna. Výsledkom ich práce je priestor pre spoločné stolovanie a odpočinok, určený predovšetkým rodinám, ktoré toto miesto rady navštevujú nielen cez víkendy. Tvar mobiliáru využíva prirodzený sklon terénu a prepája hlavnú pešiu cestu s vodnou nádržou. Nábytok je rozdelený do troch segmentov, ktoré plnia hlavné funkcie: EAT-PLAY-CHILL. Prvý segment EAT smeruje k pešej ceste  - vďaka čomu je ľahko prístupný všetkým návštevníkom bez ohľadu na vek a pohybové obmedzenia. Veľký stôl pojme až 10 hostí. Ďalšia zóna PLAY je určená pre deti, ktoré môžu aktívne tráviť čas vonku - hrať sa a liezť po konštrukcii mobiliáru. Okrem hracieho priestoru ponúka tento segment aj ďalšie vonkajšie lavičky, ktoré sú vhodné na ležanie, alebo sedenie v rôznych konfiguráciách. Nad samotnou nádržou je umiestnené na odpočinok pri vode CHILL, ktoré rámuje rôzne výhľady a umožňuje užívateľom vybrať si slnečnú alebo tienistú stranu. Zosilnenie strešnej krytiny smerom k vodnej hladine vytvára zaujímavú hru svetla a tieňa. V tejto časti má plošina obrátená k vode najintímnejší charakter a umožňuje nerušené vnímanie blízkosti prírody.

Posledná skupina, vedená poľskými architektmi z ateliéru Archigrest, vytvorila inštaláciu s názvom Rybolov(e). Cieľovou skupinou sú rybári, ktorí často navštevujú Hrabinku. Mobiliár tvorí plošinou so zázemím pre rybárčenie, ktorá prepája chodník s brehom nádrže a vytvára miesto na sedenie a malý prístrešok. Konštrukcia sa skladá z hlavnej plošiny s dĺžkou 6,5 m a menšej konzoly, vystupujúcej nad hladinu. Plošina vznikla na úrovni chodníka, čo uľahčuje prístup osobám so zdravotným znevýhodnením. Vďaka sklonu terénu mení svoju výšku, v častiach bližšie k vode slúži aj na sedenie. Farebne akcentované vešiaky, ktoré sú súčasťou konštrukcie plošiny, tvoria výraznú grafickú kompozíciu. 

Model
Model

Objekty, ktoré vznikli počas tohtoročného ročníka v Tešíne, sú výsledkom spolupráce študentov, lektorov a zástupcov poľskej aj českej časti mesta.

Organizátori:  SARP Poznań, Stowarzyszenie Punkt Wspólny

Koordinátorky:  Magda Wypusz, Ada Kocieniewska, Maria Dondajewska

Partneri: International Visegrad Fund, Zamek Cieszyn, Miasto Cesky Tesin, Miasto Cieszyn, Ambasada Węgier w Warszawie, Węgierski Instytut Kultury, Węgiersko-Polski program współpracy pozarządowej, VUT Brno, Festool, Leniar, Herbaciarnia Leja.

Podklady: Magda Wypusz / Mood for Wood
Fotografie: Dawid Majewski 

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím