Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
9. október 2023
0
1012

Areál muničných skladov - Úprava objektu starej hájovne a priľahlého okolia

Vyzdvihnutie pôvodného genia loci.
Areál muničných skladov - Úprava objektu starej hájovne a priľahlého okolia
Autori: Ing. arch. Martin Hörmann, Ing. arch. Richard Kastel, Ing. arch. Peter KopeckýSpolupráca: Ing. Peter Hörmann (statika), Ateliér Divo (sadové úpravy), FAIRCRAFT (realizačná firma)Investor: Mestské lesy v BratislavePlocha pozemku: 10 090 m2Zastavaná plocha: 110,5 m2Podlažná plocha: 187,6 m2Obostavaný objem: 855,6 m3Investičný náklad: 220 000 €Návrh: 2020 - 2020Realizácia: 2021 - 2023Adresa: Pekná cesta 3118, Rača, SlovenskoPublikované: 20. október 2023

V lete sme zverejnili správu o spoločnom projekte hlavného mesta, Metropolitného inštitútu Bratislavy a Mestských lesov. Realizácia bratislavského ateliéru OFFICE110 architekti, ktorý v Karpatoch navrhoval aj Pozorovňu zvierat Vydrica, slúži primárne ako pavilón s grilom a ohniskami aj zázemie pre cyklistov.

Budova sa zaradila medzi realizácie, ktoré vznikli v rámci projektu Živé miesta a spríjemňujú pobyt v mestských lesoch. Po Pozorovni zvierat Vydrica, pobytových schodoch na brehu štvrtého rybníka, Včelej lúke, či turistickom areáli Malý Slavín, ktorý získal cenu CEZAAR, je hájovňa na Peknej ceste piatym novým verejným priestorom v rámci tohto programu v mestských lesoch. 

Architekti zachovali pôvodné priestory polozapustenej pivnice horárne, ktoré v súčasnosti tvoria podnož priestoru pre centrálne umiestnený grilovací altánok. Prekrytie priestoru v tvare sedlovej strechy odkazuje na pôvodný vzhľad budovy. Finálnu vrstvu strechy tvoria transparentné vlnité dosky, ktoré celý vnútorný priestor chránia pred dažďom, zabezpečujú jeho presvetlenie a odhaľujú drevenú konštrukciu krovu. Zariadenie interiéru pozostáva z prenosného mobiliáru, využiteľného aj na priestranstve pred pivnicou. Medzi zaujímavé riešenie patrí opätovné využitie tehál "klingeriek" s razbou z roku 1900. 

Foto: Zuzana Minarovičová
Foto: Zuzana Minarovičová

 

Dielo predstavíme s  autorským textom ateliéru OFFICE110 architekt:

V spolupráci s mestskými lesmi Bratislava, Metropolitným inštitútom Bratislavy a ateliérom DIVO, sme navrhli rekonštrukciu horárne a priľahlého okolia v areáli bývalých muničných skladov na Peknej ceste. Z horárne sa dodnes zachovali klenbové priestory polozapustenej pivnice.

Stavba slúži pre verejnosť ako pavilón na trávenie voľného času s grilovaním či ochutnávkou vína, rovnako bude zázemím pre ľudí vyrážajúcich do mestských lesov za turistikou, či na bicykloch.

Východiskom pre sadové úpravy riešené ateliérom DIVO je podoba rekonštrukcie budovy muničného skladu a poloha jestvujúcich hlavných prvkov ako studnička a pod. V areáli je zadržiavaním povrchovej vody navrhnuté vytvorenie mokradí a tône, podporujúce lokálnu biodiverzitu. Návrh vegetačných úprav svojím prírodným charakterom nadväzuje na okolitú prírodu a na jestvujúce štruktúry ovocných stromov v areáli. Nové výsadby sú zložené prevažne z domácich druhov drevín, v prírode blízkej forme a starých areálovo blízkych sort ovocných drevín. Listnaté stromy (jelše a vŕba) budú vysadené v skupine v blízkosti veľkého močiaru pri Račianskom potoku.

Pohyb v areáli je organizovaný logicky usporiadanými cestami s ohľadom na prekonávanie výškových rozdielov terénu, pobytové plochy sú umiestnené pri centrálnej budove. Areál dopĺňajú ohniská, drevený mobiliár a interaktívne prvky pre možnosť odpočinku a trávenia voľného času. V prípade všetkých  prvkov kladieme dôraz na využitie prírodných materiálov.

Situácia
Situácia
Pôdorys prízemia
Pôdorys prízemiaAutor: OFFICE110 architekti
Pôdorys suterénu
Pôdorys suterénuAutor: OFFICE110 architekti
Pohľad severozápadný
Pohľad severozápadnýAutor: OFFICE110 architekti
Pohľad severovýchodný
Pohľad severovýchodnýAutor: OFFICE110 architekti
Priečny rez
Priečny rezAutor: OFFICE110 architekti
Foto: Zuzana Minarovičová
Foto: Zuzana Minarovičová
Foto: Zuzana Minarovičová
Foto: Zuzana Minarovičová
Foto: Zuzana Minarovičová
Foto: Zuzana Minarovičová
Foto: Zuzana Minarovičová

Podklady: OFFICE110 architekti
Fotografie: Zuzana Minarovičová

Poloha diela

Ing. arch. Martin Hörmann
Ing. arch. Richard Kastel
Ing. arch. Peter Kopecký

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím