Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
4. júl 2023
0
649

Obnovená hájovňa v mestských lesoch na Peknej ceste, Bratislava

Novootvorená hájovňa bude fungovať ako pavilón s grilom a ohniskami aj zázemie pre cyklistov.
Obnovená hájovňa v mestských lesoch na Peknej ceste, Bratislava

Budova je ďalším dokončeným projektom z programu Živé miesta, ktoré spríjemňujú pobyt v mestských lesoch všetkým návštevníčkam a návštevníkom. Po pozorovateľni zvierat Vydrica, pobytových schodoch na brehu štvrtého rybníka, Včelej lúke, či turistickom areáli Malý Slavín, ktorý získal cenu CEZAAR, je hájovňa na Peknej ceste piatym novým verejným priestorom v rámci tohto programu v mestských lesoch. Za projektmi stojí hlavné mesto, Metropolitný inštitút Bratislavy a Mestské lesy v Bratislave.  

Mestské lesy sa počas posledných rokov stali atraktívnou lokalitou, kde ľudia radi trávia svoj voľný čas. Počas pandémie sa záujem o lesopark ešte zvýšil, a aj preto sa vedenie hlavného mesta v spolupráci s Metropolitným inštitútom Bratislavy a Mestskými lesmi rozhodli vybudovať tu niekoľko kvalitných verejných priestorov z programu Živé miesta. Aktuálne je dokončených päť projektov - konkrétne pozorovateľňa zvierat Vydrica, Včelia lúka, pobytové schody na štvrtom rybníku, hájovňa na Peknej ceste, a tiež turistický areál Malý Slavín, ktorý vlani získal hlavnú cenu CEZAAR v kategórii Exteriér.  

"Som veľmi rád, že Bratislavčankám, Bratislavčanom, ale aj návštevníkom nášho mesta odovzdávame ďalší kvalitný priestor. Naše krásne lesy sú aj vďaka realizácii takýchto projektov stále obľúbenejším bezpečným oddychovým miestom pre množstvo ľudí, ktorí v nich čoraz častejšie trávia svoj voľný čas, či už bežnými prechádzkami, turistikou, behaním alebo aj cyklistikou. Ďakujem MIBu a Mestským lesom za spoluprácu na tomto peknom projekte a teším sa, že Bratislavčania a Bratislavčanky môžu oddnes využívať krásnu čerstvo zrekonštruovanú Hájovňu spolu s upraveným okolím, kde pribudli viaceré herné a športové plochy. Verím, že už čoskoro sa uvidíme pri otváraní ďalších podobne pekných verejných priestorov. Záleží nám na tom, aby ľudia všetkých vekových kategórií mali v našom meste k dispozícii kvalitné miesta, kde môžu plnohodnotne tráviť svoj voľný čas,” povedal Matúš Vallo, primátor hlavného mesta Bratislava.

 

Po sto rokoch opäť hájovňa 

Pôvodná hájovňa z prelomu 19. a 20. storočia začala opäť slúžiť ľuďom, ktorí prichádzajú do lesa za oddychom. Toto miesto v minulosti fungovalo aj ako muničný sklad, ktorý bol verejnosti dlhé roky neprístupný. Mesto so svojimi organizáciami sa však budove a okolitému priestoru rozhodli prinavrátiť verejnú funkciu a momentálne tu ľudia nájdu voľnočasový pavilón s vnútorným grilom a vonkajšími ohniskami, zázemie pre turistov aj cyklistov, či ihrisko na petanq. Návrh súčasnej podoby hájovne pochádza z ateliérov Office 110 a DIVO. Architektom sa podarilo nadviazať na pivnicu pôvodnej hájovne a pretvoriť ju tak, že si zachováva genius loci. 

"Naším hlavným cieľom bolo premeniť spustnutý areál bývalých muničných skladov na prírode blízky priestor pre trávenie voľného času a detské hry. Zhodou okolností sme na tomto zámere začali spolupracovať v čase rozbiehajúcej sa koronakrízy, kedy sa téma úniku do prírody stala mimoriadne aktuálnou. Táto potreba je v spoločnosti prítomná aj dnes a Bratislavčanky a Bratislavčania si zaslúžia mať nové kvalitné verejné priestory ako protihodnotu za zvýšený stres spôsobovaný prudko sa rozvíjajúcim mestom,“ povedal architekt Martin Hörmann z Office 110. 

Pri aktuálnej obnove architekti zachovali pôvodné priestory polozapustenej pivnice hájovne, ktorá tvorí podnož pre centrálne umiestnený altánok. Prekrytie pôvodného priestoru sedlovou strechou odkazuje na dobový vzhľad budovy. Históriu miesta sa podarilo podčiarknuť aj použitím pôvodných materiálov - napríklad pri demontáži havarijného stavu nadzemného podlažia sa našlo a uchovalo 40 paliet tvrdých tehál takzvaných klingeriek, pričom na niektorých bola razba aj z roku 1900.  

Premenou prešli aj prírodné plochy okolo hájovne, ktoré tvoria ovocné stromy, stará vŕba či potok so studničkou. K vonkajším ohniskám sa dobudovali chodníčky, aby sa k nim ľudia jednoduchšie dostali. Okrem petangového ihriska vzniklo aj detské ihrisko, ktoré rovnako ako mobiliár vyrobili šikovní zamestnanci Mestských lesov v Bratislave z lokálneho dreva. Pred hájovňou tiež vzniklo predpolie z priepustného mlatového povrchu, ktorý je vhodný aj na organizovanie menších podujatí.

Foto: MIB
Foto: MIB
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím