Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
14. jún 2022
6
1521

Byt R, Bratislava - Petržalka

Svetlo do hlbokej dispozície bytu.
Byt R, Bratislava - Petržalka
Autori: Ing. arch. Andrej Olah, Ing. arch. Filip Marčák, Ing. arch. Jana Filípková, Ing. arch. Matej KurajdaPodlažná plocha: 65 m2Návrh: 2020 - 2021Realizácia: 2021 - 2021Adresa: Černyševského , Bratislava - Petržalka, SlovenskoPublikované: 20. jún 2022

Bývanie pre kreatívny pár muzikanta a kameramanky, ktorí žijú čiastočne v Prahe a čiastočne v Bratislave.

Vybúranie priečok (pevné konštrukcie oddeľujú iba hygienické jadro) otvorilo a presvetlilo pôvodnú tunelovú dispozíciu preplávajúceho bytu. Priestory po novom ohraničuje iba nábytková stena a závesy, ktoré prepúšťajú svetlo a umožňujú flexibilné otvorenie/delenie interiéru. Každú funkčnú zónu bytu charakterizuje farebný akcent, alebo výrazný autorský solitér.

Foto: Matej Hakár

Realizáciu predstavia autori z ateliéru GRAU:

Pôvodný dvojizbový byt so vstupom z pavlače svojou hĺbkou a pôvodnou dispozíciou vytváral dva pozdĺžne tmavé priestory s vyústením na veľkú terasu.

interiér sme vyčistili od zbytočných priečok, čím sme z pozdĺžneho členenia vytvorili priečne, delené iba závesmi

Hlavnú obývaciu zónu sme otvorili k terase na celú šírku bytu v prvom pláne. V druhom pláne sme umiestnili kuchyňu a spálňu, ktoré zdieľajú rovnaký výhľad na terasu cez obývaciu časť. 

Hygienu a WC sme nechali na pôvodnom mieste. Celý priestor sme smerom od terasy vnímali ako scénu s funkčnými vrstvami. Prvou časťou je javisko - obývacia zóna s pracovným kútom. Druhú scénu tvorí kuchyňa a spálňa, ktoré sú predelené nábytkovou priečkou. Poslednou vrstvou je vstupná časť a hygiena. Tieto priečne vrstvy rozdeľujeme ťažkými závesmi, ktoré vytvárajú priehľady medzi scénami bytu. 

Každé z týchto zákutí má svoje špecifické priestorové elementy. Kuchyňu akcentujeme farebným kuchynským pultom, v spálni akcentujeme priestor posteľou s výrazným polkruhovým čelom a  nohami. Celý byt je komponovaný ako scéna objektov v rôznych vrstvách, ktorá sa počas dňa prirodzene mení. 

Pôdorys - východiskový stav
Pôdorys - východiskový stavAutor: GRAU
Pôdorys - nový stav
Pôdorys - nový stavAutor: GRAU
Priestorová schéma - nový stav
Priestorová schéma - nový stavAutor: GRAU
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár

Koláže:

Autor: GRAU
Autor: GRAU
Autor: GRAU

Byt pred rekonštrukciou:

Autor: GRAU 
Fotografie: Matej Hakár

Poloha diela

Ing. arch. Andrej Olah
Ing. arch. Filip Marčák
Ing. arch. Jana Filípková
Ing. arch. Matej Kurajda

Súvisiace články

Matej HakárSKBratislava
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím