Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
17. máj 2023
10
2480

Apartment D, Bratislava

Bývanie v novobarokovom nájomnom dome na Klobučníckej ulici.
Apartment D, Bratislava
Autori: Ing. arch. Andrej Olah, Ing. arch. Filip Marčák, Ing. arch. Matej KurajdaPodlažná plocha: 65 m2Návrh: 2021 - 2021Realizácia: 2022 - 2022Adresa: Šoltésova ulica , Bratislava, SlovenskoPublikované: 19. máj 2023

Rekonštrukcia bytu v Bratislavskom Starom Meste s rukopisom ateliéru GRAU. Výrazné rozšírenie dennej časti bytu sprevádza vytvorenie enfilády, ktorá prostredníctvom priehľadov celým priestorom dotvára atmosféru otvoreného bývania v centre mesta. K výraznej premene pôvodnej štruktúrovanej dispozície prispela priesvitná stena zo sklolaminátu a minimum pevných súčastí dispozície.

Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár

Realizáciu bližšie predstavia autori:

Byt na Klobučníckej ulici sa nachádza v novobarokovom nájomnom bytovom dome postavenom v roku 1893 podľa návrhu Henricha Szanta. K pôvodne jednoizbovému priestoru bola časom bez zásadnejších stavebných úprav pričlenená miestnosť zo susedného veľkometrážneho bytu. Byt je orientovaný do vnútorného dvora bytového domu, prístupný z pavlače. Vzhľadom na jeho situovanie nie je dostatočne presvetlený.

Pri návrhu vychádzame z pôvodnej dispozície, obytný priestor zväčšujeme odstránením a posunom priečky do novej polohy. Namiesto klasickej murovanej priečky však vkladáme ľahkú transparentnú stenu zo sklolaminátu, ktorej tektonika vychádza z pôvodnej protiľahlej priečky. Bytu prinavraciame staromestského ducha vytvorením osovej enfilády v priehľade celým priestorom. Vložené priečky sú translucentné, aby sa prirodzene presvetlila celá hĺbka bytu, zároveň však fungujú ako plošné svietidlo. Samotný interiér je postavený na vizuálne ľahkých solitérnych nábytkoch, ktoré podčiarkujú čistotu a flexibilitu daného priestoru.

Skica: pôdorysná schéma - otvorenie osovej enfilády a priehľadov celým priestorom
Skica: pôdorysná schéma - otvorenie osovej enfilády a priehľadov celým priestoromAutor: GRAU
Skica: pohľady na dvojicu protiľahlých stien
Skica: pohľady na dvojicu protiľahlých stienAutor: GRAU
Pôdorys - pôvodný stav
Pôdorys - pôvodný stavAutor: GRAU
Pôdorys - nový stav
Pôdorys - nový stavAutor: GRAU
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár

Koláže:

Koláž - axonometria
Koláž - axonometriaAutor: GRAU
Koláž - perspektíva
Koláž - perspektívaAutor: GRAU
Koláž - perspektíva
Koláž - perspektívaAutor: GRAU

Autor: GRAU 
Fotografie: Matej Hakár

Poloha diela

Ing. arch. Andrej Olah
Ing. arch. Filip Marčák
Ing. arch. Matej Kurajda

Súvisiace články

Matej HakárSKBratislava
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím