Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

VELUX

Tepelnoizolačné parametre vyhovujú...

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (výrobca)
VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (distribútor)

MINIMAL / MAXIMAL – kovanie v minimalistickom dizajne

Material & Technology s.r.o. – M&T (výrobca)
Material & Technology s.r.o. – M&T (distribútor)

ISOVER STOPVAP 90

Parozábrana pre difúzne uzatvorené konštrukcie...

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Povrchové temperovanie betónového jadra

Princíp temperovania betónového jadra spočíva...

REHAU s.r.o. (výrobca)
REHAU s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
8. marec 2021
0
659

Centrum miestnych aktivít Rybnik, Poľsko

Architektúra na pozadí. Skromná účelná, splývajúca s okolím.
Centrum miestnych aktivít Rybnik, Poľsko
Autori: Marlena Wolnik, Agnieszka BorkowskaSpolupráca: Barbara Rokicka, Aleksandra Rudnicka, Jan FiałkowskiInvestor: Mesto RybnikPlocha pozemku: 5526 m2Podlažná plocha: 120 m2Investičný náklad: 424 €/m2Návrh: 2019 - 2019Realizácia: 2019 - 2019Adresa: Chłodna 2-10, Rybnik, PoľskoPublikované: 9. marec 2021

V nasledujúcich mesiacoch sa budeme snažiť predstaviť realizácie z okolitých krajín, ktoré boli nominované na Cenu európskej únie za súčasnú architektúru EU mies award. Slovenský výber sme koncom januára predstavili v samostatnom článku. Pokračujeme predstavením realizácií u našich severných susedov. Po rozsiahlej revitalizácii areálu prvej mestskej elektrárne vo Varšave predstavíme komorný projekt komunitného areálu v juhopoľskom meste Rybnik.

Kontext a genéza projektu

Projekt sa nachádza v meste Rybnik, neďaleko českých hraníc. Stopäťdesiattisícové mesto vzniklo zlúčením viacerých menších sídiel. Myšlienka výstavby centra miestnych aktivít vznikla ako reakcia na rastúce negatívne spoločenské javy. Projekt zhmotnil potrebu vytvorenia priestoru pre rozličné kultúrne a športové aktivity. Práce sa začali urbanistickými a sociálnymi štúdiami. Dôležitú časť prípravy tvoril participatívny proces a diskusia s miestnymi obyvateľmi - budúcimi užívateľmi areálu. Cieľom rozsiahleho projektu je pokryť viacero mestských častí. Výzvou preto bolo vytvoriť flexibilný koncept, ktorý sa dokáže prispôsobiť rôznym kontextom lokalít. V spolupráci s mestským zastupiteľstvom boli zorganizované verejné konzultácie, kde obyvatelia mohli pripomienkovať navrhovaný architektonický koncept. Ich pozitívna spätná väzba umožnila zahájenie pilotného projektu v časti Kłokocin.

Situácia
SituáciaAutor: MWArchitekci

Najdôležitejším objektom v areáli je budova s multifunkčnou halou, prístupnou cez priestorné otvorené foyer. Obslužný blok s kuchyňou, hygienou a technickým zázemím je situovaný do zužujúceho sa zadného traktu. Hlavnú budovu dopĺňa prístrešok, ktorý uzatvára areál z juhozápadnej strany. “Prístrešok sa počas pandémie a súvisiaceho zákazu používania uzavretých priestorov nečakane stal hlavným miestom stretnutí miestnych,” dopĺňajú autorky projektu.

Obe stavby vymedzujú štvrťkruhovú dláždenú piazettu. Časti striech, smerujúcich do vnútorného priestoru sú využité ako amfiteátrové sedenie pri vonkajších podujatiach.  

Predpokladom realizácie nízkorozpočtového projektu bola racionálna konštrukcia, ktorú dokážu bez problémov realizovať miestni dodávatelia, bez skúseností s náročnou tesárskou prácou. Jednoduchá sústava lepených drevených krokiev, ktoré sa na jednej strane predlžujú a na druhej skracujú, definuje základný geometrický rámec. Drevenú konštrukciu dopĺňa obklad z rovnakého materiálu. Horizontálne smrekovcové dosky na fasáde časom zvetrávajú a splývajú s okolím. Autorky sa snažili v čo najväčšej miere využiť materiál a prácu miestnych dodávateľov. 

Pôdorys budovy zázemia
Pôdorys budovy zázemiaAutor: MWArchitekci
Pôdorys prístrešku
Pôdorys prístreškuAutor: MWArchitekci
Priečny rez prístreškom
Priečny rez prístreškomAutor: MWArchitekci
Pozdĺžny rez budovou zázemia
Pozdĺžny rez budovou zázemiaAutor: MWArchitekci
Konštrukčný systém
Konštrukčný systémFoto: MWArchitekci
Koncept
KonceptAutor: MWArchitekci
Axonometria
AxonometriaAutor: MWArchitekci
Axonometria
AxonometriaAutor: MWArchitekci

“Vďaka tomu, že obyvatelia boli zapojení do celého procesu realizácie projektu - od sociálnych konzultácií, až po jeho správu - cítia zaň osobnú zodpovednosť. Použitie dreva - materiálu, ktorý si vyžaduje starostlivosť, sa stalo metaforou medziľudských a sociálnych vzťahov - ktoré treba tiež priebežne udržiavať. Svedectvom ich dôležitosti je budova miestneho centra aktivít, ktorú využívajú a svedomito sa o ňu starajú obyvatelia mestskej časti.” dopĺňajú na záver architektky. 

Podklady: MWArchitekci
Fotografie: Michał Jędrzejowski a Marcin Giba

Poloha diela

Marlena Wolnik
Agnieszka Borkowska

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím